Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Syrië schiet per ongeluk op Russisch vliegtuig

Een Russisch militair vliegtuig is bij of boven Syrië door het Syrisch leger uit de lucht geschoten. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie laten weten. Syrië is een bondgenoot van Moskou. Alle vijftien inzittenden van het toestel zijn overleden.

Van de radar

Het Russische vliegtuig was van de radar verdwenen op het moment dat een raketaanval plaatsvond op de Syrische kuststad Latakia. Volgens Moskou was die aanval uitgevoerd door Israël en Frankrijk. Het Russische ministerie van Defensie liet weten dat Israëlische militaire vliegtuigen met hun aanval met opzet een ,,gevaarlijke situatie bij Latakia” hadden gecreëerd. Latakia ligt in de buurt van de basis waar de neergehaalde IL-20 had moeten landen.

,,Als gevolg van de onverantwoordelijke acties van het Israëlische leger werden vijftien Russische militairen gedood, wat absoluut niet strookt met de geest van het Russisch-Israëlische partnerschap", zei de Russische generaal-majoor Igor Konashenkov, woordvoerder van het Russische leger, volgens RIA-Novosti.

‘Niet zonder gevolgen’

Moskou geeft de schuld aan Israël en waarschuwde dat de ,,de vijandig acties” van Israël niet zonder gevolgen zullen blijven.

Een Amerikaanse functionaris met kennis van het incident zei maandag tegen CNN dat de Syriërs probeerden een spervuur van Israëlische raketten te stoppen toen het Russische vliegtuig werd geraakt. Een tweede official heeft bevestigd dat Israël verantwoordelijk was voor de raketaanvallen op Syrië.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.