Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 10 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Rutte: ‘Zaak Lili en Howick uniek en eenmalig’

Lili en Howick hebben het geluk dat ze mogen blijven in Nederland. Dat gaat helaas niet gebeuren met de honderden andere Lili en Howick’s uit Nederland. Premier Mark Rutte vertelt vandaag dat de zaak van de twee tieners ‘uniek’ is en daarom eenmalig.

Beslissing

Lili en Howick zouden afgelopen zaterdag teruggestuurd worden naar Armenië. Maar dat ging niet door, want staatssecretaris Mark Habers besloot op het laatste moment zijn bevoegdheid te gebruiken. Rutte wilde zich niet uitlaten over de beslissing van Habers. „Dat kun je nooit in het openbaar bespreken”, zei hij.

Rutte: ‘Zaak Lili en Howick uniek en eenmalig’
Lili en Howick mogen blijven. Foto: ANP.

Rutte stelt ook dat er geen verruiming komt van het kinderpardon. Deze overheidsregeling zorgt ervoor dat kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen, en geen verblijfsvergunning hebben, in Nederland mogen blijven. Voordat ze officieel mogen blijven, moeten ze nog wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Heel veel kinderen zijn wel langer dan vijf jaar zonder verblijfsvergunning in Nederland, maar voldoen niet aan de voorwaarden. Dat betekent dat ze dan uitgezet zullen worden.

Petitie

Na de zaak van Lili en Howick is er een petitie gestart: Ze zijn al thuis. Ondertekenaars van deze petitie wilden hiermee aandacht vragen voor de verruiming van het kinderpardon. Dat zou volgens de ondertekenaars de oplossing zijn voor de vierhonderd kinderen die in hetzelfde schuitje zitten als Lili en Howick.

Oplossing

Deze oplossing lijkt er nu te zijn, alleen niet in de vorm van een ruimer kinderpardon. Rutte vertelde namelijk dat er in het regeerakkoord nieuwe afspraken zijn gemaakt om de asielprocedure te versnellen. Hij stelt dat „als we draagvlak willen houden voor een strikt en rechtvaardig asielbeleid” economische migranten niet in Nederland moeten blijven.

Ook Alexander Pechtold van D66 stelt dat het regeerakkoord duidelijk is. „We gaan kijken hoe die lange procedures die tot dit soort individuele drama’s kunnen leiden, korter kunnen in de asielprocedure. Ik denk dat dat helderheid geeft.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.