Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 11 sep 2018 / 05:17 uur

Ruim miljoen evacuaties Amerika door zware orkaan

Ruim een miljoen mensen aan de oostkust van de Verenigde Staten is geadviseerd te vertrekken vanwege de naderende orkaan Florence. De orkaan wordt donderdag aan land verwacht in North en South Carolina. Er is een noodtoestand uitgeroepen en dat geldt ook voor Virginia en Maryland. Het zou gaan om een ‘extreem gevaarlijke orkaan’.

Henry McMaster, gouverneur van South Carolina, schat dat een miljoen inwoners langs de kust hun heil hoger op moeten zoeken in zijn staat. In North Carolina gaat het vooralsnog om 50.000 evacués die op de langgerekte eilanden wonen voor de kust. Verwacht wordt dat op deze Outer Banks meer eilandbewoners hun huis moeten verlaten. Grote golven klappen daar al neer op de wegen die achter de duinen liggen.

Zware orkaan

De afgelopen uren is de orkaan flink in kracht toegenomen. Nu heeft het categorie 4 op een schaal van 5 bereikt, met windsnelheden van rond de 200 kilometer per uur. Ook kan de orkaan gepaard gaan met hevige regenval en overstromingen. Het is mogelijk de zwaarste orkaan in dertig jaar in dit gebied. Door het warme water van de Atlantische Oceaan wint Florence snel aan kracht.

Inwoners moeten zich goed voorbereiden. Gevraagd wordt of ze zich naar hogere grond willen bevinden. Ze moeten echt weg uit dat gebied. Amerikaanse vliegmaatschappijen kunnen passagiers zonder extra kosten omboeken. Trump heeft een bijeenkomst in de hoofdstad van de staat Mississippi afgelast.

Ruim miljoen evacuaties Amerika door zware orkaan
Ook orkaan Helene en Isaac zijn in het Atlantisch gebied. Foto / ANP

Twee orkanen

Er zijn nog twee orkanen in de Atlantische Oceaan. Het gaat om Isaac en Helene. Waar deze orkanen precies terecht komen, is nog moeilijk te zeggen. Isaac zou mogelijk Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius kunnen treffen. Deze orkaan zal niet sterker worden dan categorie 1. Helene vormt ook geen bedreiging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ruim miljoen evacuaties Amerika door zware orkaan
Sluiten