Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 sep 2018 / 10:48 uur

Politie vraagt hulp burgers bij zoeken Lili & Howick

De kinderen Lili (12) en Howick (13) die de afgelopen dagen flink in het nieuws zijn geweest vanwege hun uitzetting, zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag weggelopen bij hun pleeggezin. De politie is bezorgd om de twee en schakelt nu de hulp van burgers in bij de zoektocht naar Lili en Howick.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft verklaard dat zij niet weten waar de kinderen zijn. De politie is naar ze op zoek, aldus een woordvoerder. Vermoedelijk willen de twee kinderen door weg te lopen, ontkomen aan hun uitzetting.

Terug naar Armenië

Ook Britt Borghaerts, een kinderrechtenactivist die zich al een jaar inzet voor het gezin waar Lili en Howick bij horen, heeft bevestigd dat de twee zijn weggelopen. ,,Toen het nieuws vannacht naar buiten kwam dat de uitzetting van de kinderen doorgaat, waren de volwassenen bij hun opvanggezin daar druk mee bezig. Zij hebben toen hun kans gezien om weg te lopen. Ook wij weten niet waar de kinderen zijn, maar het vermoeden bestaat dat de kinderen naar vriendjes en vriendinnetjes zijn", aldus Borhaerts tegen het AD.

Volgens Borghaerts weet ook de moeder van de vermissing. ,,Ik heb haar vannacht uren aan de telefoon gehad om haar te troosten en op te vangen, zodat er niets ernstig zou gebeuren. Ze is uitermate wanhopig en overstuur. Ik maak mij grote zorgen om de kinderen en hun moeder. Gisteren is al naar buiten gekomen dat het zo slecht gaat met de moeder, maar de rechter vindt dat de uitzetting mag doorgaan omdat er geen psychiatrische diagnose is, is dat niet een reden om de uitzetting uit te stellen tot die er is?"

Definitief

Vrijdag besliste de rechter definitief dat Howick (13) en Lili (12) naar Armenië moeten. Hun advocaat probeerde de uitzending met een rechtszaak alsnog te voorkomen, maar dat was tevergeefs. De advocaat van het gezin, Flip Schüller, ging naar de rechter omdat het slecht gaat met de moeder van de kinderen.

Zij is op dit moment al in Armenië en zou volgens een psychiater moeten worden opgenomen in een kliniek. Als dat gebeurt worden Howick en Lili zes maanden in een tehuis geplaatst. Daarom vond Schüller dat eerdere rechterlijke uitspraken niet meer zouden moeten gelden, maar de rechtbank in Amsterdam wees vrijdagavond laat het verzoek van de advocaat af.

De rechter oordeelde dat er in het psychologisch rapport van de moeder geen diagnose wordt gesteld. Dat kan pas na veel uitgebreider en langduriger onderzoek. ,,Zonder diagnose kan niet worden vastgesteld dat de moeder inderdaad langdurig niet voor haar kinderen kan zorgen," aldus de rechter. ,,Daarnaast blijkt uit de stukken die zijn ingebracht door de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid dat er afspraken zijn gemaakt over onderdak, scholing en financiële ondersteuning."

Waarschuwing kinderombudsman

Staatssecretaris Harbers (Veiligheid en Justitie) zei vrijdagochtend al dat het standpunt van het kabinet ongewijzigd bleef en dat Howick en Lili zaterdag zouden worden uitgezet. Harbers negeerde daarmee een waarschuwing van de Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Zij zei dat met de uitzetting van Lili en Howick ‘fundamentele rechten voor kinderen’ worden geschonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie vraagt hulp burgers bij zoeken Lili & Howick
Sluiten