Metro
Metro Nieuws 14 sep 2018 / 19:34 uur

Orkaan Florence: doden door omgevallen boom

Orkaan Florence heeft de eerste dodelijke slachtoffers geeist. Zeker twee mensen zijn omgekomen toen tijdens orkaan Florence een boom op hun huis viel in Wilmington (North Carolina). Het gaat om een moeder en haar kind, bericht CNN. De vader raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis.

De brandweer in de kustplaats moet eigenlijk in de kazerne blijven vanwege de harde wind. Brandweerchef Buddy Martinette zei dat dat beleid feitelijk wordt genegeerd. Brandweerlieden zouden gewoon doorgaan met het redden van mensen.

Lokale media berichten dat in Pender County een vrouw is overleden aan een hartinfarct. De hulpdiensten konden haar niet bereiken omdat omgewaaide bomen de wegen blokkeerden. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de autoriteiten bevestigen dat mensen zijn omgekomen door de storm.

Orkaan laat sporen achter

Ruim 634.000 huishoudens en bedrijven in de staten North en South Carolina zonder elektriciteit, omvergeblazen bomen en ondergelopen straten. De orkaan Florence laat een flink spoor achter.

De storm kwam vrijdag aan land in North Carolina. Gouverneur Roy Cooper waarschuwde op een persconferentie dat de situatie „extreem gevaarlijk is” en ,„nog erger zal worden”. Hij stelde dat het natuurgeweld nog dagen kan aanhouden. Meteorologische dienst NWS voorspelde dat in twee of drie dagen de hoeveelheid neerslag kan worden verwacht die normaal in acht maanden valt.

Evacuaties

Zestig mensen moesten worden geëvacueerd uit een hotel in Jacksonville, waar het dak door de harde wind gedeeltelijk was ingestort. Daarop liepen kamers onder water. In de stad New Bern zijn volgens CNN zeker tweehonderd mensen gered die in de problemen waren gekomen door hoog water.

De overheid had ruim een miljoen mensen in kustgebieden opgeroepen tijdig te evacueren. In de twee Carolina’s hebben volgens de nieuwszender zo’n 26.000 mensen een veilig heenkomen gezocht in opvangcentra. Anderen besloten het noodweer thuis uit te zitten.

Krankzinnige situatie

„Het is krankzinnig”, zei Kevin DiLoreto uit kustplaats Wilmington nadat een boom op zijn huis was gevallen. Hij vertelde telefonisch dat omgewaaide bomen alle wegen naar zijn buurt blokkeren. „Iedereen lacht om het feit dat de storm is afgeschaald, maar ik heb nog nooit zoveel verwoeste bomen gezien.”

Ondergelopen straten. Foto: ANP

Gelukkig is er Netflix!

De zevenjarige Maysie Baumgardner, die met haar familie schuilt in een hotel in Wilmington, zei een „beetje bang” te zijn. „Maar ik heb mijn iPad en ik kijk naar Netflix."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Orkaan Florence: doden door omgevallen boom
Sluiten