Metro
Metro Nieuws 11 sep 2018 / 09:24 uur

Onverwachts bevallen Britt mag alsnog niet naar huis

Het noodpaspoort dat de 18-jarige Britt in Egypte kreeg voor haar pasgeboren zoontje Yassin, blijkt toch niet voldoende om moeder en kind naar Nederland terug te laten vliegen.

‘Niet aan alle formaliteiten’

Britt wist niet dat ze zwanger was en beviel vorige week in een hotelkamer. „We vinden deze vertraging heel vervelend voor haar, maar volgens de Egyptische autoriteiten is nog niet aan alle formaliteiten voldaan", zegt een woordvoerster van Buitenlandse Zaken in Den Haag. „We hebben haar geadviseerd een advocaat in de arm te nemen en dat heeft ze gedaan."

Volgens RTV Rijnmond is een speciaal stempel in het noodpaspoort nodig als bewijs dat Yassin ook echt haar kind is. Egypte zou geen geboorteakte willen afgeven omdat de vader niet bekend is. Buitenlandse Zaken kan dat niet bevestigen.

Geen uitzondering

De moeder van Britt maakt zich zorgen om haar dochter en kleinzoon, vertelt ze tegen de regionale omroep. „We krijgen het toch wel een beetje benauwd hier", vertelt ze vanuit Egypte. Volgens haar zit er „totaal geen schot in de zaak". Maar ze ziet ook: „Het is de wet hier. Een ongehuwde moeder zonder vader kan hier geen kind registreren."

De familie probeert al twee weken om naar huis terug te keren. De „hoogste generaal" van het land heeft volgens de advocaat van de familie gezegd dat hij geen uitzondering wil maken.

De Egyptische advocaat die door de ambassade is toegewezen, blijft proberen om de autoriteiten op andere gedachten te brengen. Tot die tijd zitten Britt en haar zoontje vast in Egypte.

Reageer op artikel:
Onverwachts bevallen Britt mag alsnog niet naar huis
Sluiten