Metro
Metro Nieuws 7 sep 2018 / 13:34 uur

Onhandig: er is een groot tekort aan de pil

Wie eventjes bij de apotheek langsloopt om een nieuwe voorraad anticonceptiepillen op te halen, kan wel eens met lege handen óf een dikke rekening het pand verlaten. Er is namelijk een groot tekort aan de pil, waardoor sommige vrouwen een veel duurdere variant kopen of het een tijdje zonder moeten doen.

Dinsdag deelde apotheekmedewerkster Marleen Wijbenga-Koppers een noodkreet op haar Facebook-pagina. De vrouw schreef dat ze in haar apotheek geen anticonceptie pil meer leveren. ,,De groothandels hebben niets meer op voorraad… (…) Wat als er straks meer ongewenste zwangerschappen zijn", schrijft de vrouw. De suggestie wordt gewekt dat wij in Nederland de grondstof voor de pil niet krijgen, omdat we er niet genoeg voor willen betalen. Of dit ook echt het geval is, is niet bekend. Toen apothekersorganisatie KNMP contact opnam met de leveranciers, kregen zij vooral vage antwoorden.

Graag delen!! Sinds vorige week kunnen wij in de apotheek geen anticonceptie pil meer leveren. De groothandels hebben…

Gepostet von Marleen Wijbenga-Koppers am Dienstag, 4. September 2018

Madeleine Sirks van de apothekersorganisatie bevestigt dat de zorgen van mevrouw Koppers terecht zijn, schrijft RTLSirks checkte bij de leveranciers of er inderdaad een tekort is en dat klopt. Maar waarom, daar zijn de leveranciers niet duidelijk over: ,,We krijgen vooral algemene antwoorden, zoals ‘er is een productieprobleem of kwaliteitsprobleem’, of er is een vertraagde levering. Maar of het om een vertraagde levering van de grondstoffen of de verpakkingen gaat, horen we niet.”

Hormoonchaos

Het is natuurlijk niet zo dat mensen zullen overlijden als dit medicijn niet beschikbaar is, maar onhandig is het wel. Vrouwen zullen hierdoor wellicht overstappen op een ander voorbehoedsmiddel. De hormoonhuishouding van deze vrouwen kan hierdoor in de war raken. Als een vrouw langer dan een week haar pil niet slikt, verandert die hormoonhuishouding al. Bovendien ligt een zwangerschap zonder het gebruik van de pil natuurlijk op de loer.

Er is landelijk specifiek een groot tekort aan de levonorgestrel/ethinylestract-pil, 37 procent van de Nederlandse vrouwen tussen 18 en 45 jaar slikt deze pil. Vrouwen die deze pil slikken – en voor wie die nu dus niet beschikbaar is – kunnen een alternatieve pil slikken waar dezelfde werkzame stoffen in zitten. Voor veel vrouwen voelt dat echter niet goed. Zij zijn gewend aan hun pil en wantrouwen andere hormoontabletjes. Als het wantrouwen geen probleem is, is de prijs dat voor sommigen wel. Alternatieve pillen zijn vaak flink duurder dan de mainstream, goedkope variant.

Een week

Leveranciers zeggen dat de vraag is gestegen en dat ze op dit moment de beschikbare medicijnen proberen te verdelen over apotheken, zodat overal in ieder geval een aantal pillen beschikbaar is. Zij werken nu hard aan een oplossing en zouden het tekort binnen een week wegwerken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onhandig: er is een groot tekort aan de pil
Sluiten