Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

NVWA aansprakelijk voor dood kleuter

De dood van een vier-jarig jongetje had voorkomen kunnen worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De kleuter kwam eind 2015 om door een ongeval met een springkussen.

Excuses

De NVWA had beter toezicht moeten houden en erkent aansprakelijkheid voor de tragedie, laat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) de Tweede Kamer weten. De toezichthouder wil met de ouders van het jongetje in gesprek om excuses aan te bieden.

Op oudjaarsdag viel het kind van een springkussen in de binnenspeeltuin Happy Days in Grootebroek en overleed enkele dagen later. De ouders stelden een paar maanden geleden de NVWA aansprakelijk, die zou haar werk niet goed gedaan hebben.

Kritisch bekijken

Bij een inspectie in 2013 constateerde de NVWA al dat de speelhal voor het springkussen geen certificaat van goedkeuring had. Bruins stelt dat het bedrijf daarop is aangesproken, maar dat verdere maatregelen uitbleven. De NVWA had moeten constateren dat het speeltoestel niet was voorzien van een goede beveiliging, aldus Bruins.

De NVWA heeft beterschap beloofd. Inspecties moeten in de toekomst zorgvuldiger en eenduidiger worden, ook worden recent gevoerde inspecties nog eens kritisch bekeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.