Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse studenten winnen WK snelfietsen in VS

Nee, het is niet zoiets als snelwandelen: het WK-snelfietsen wordt gefietst met een heuse aerodynamische hightechligfiets. Deze fiets is ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam, en heeft ze de eerste plek opgeleverd in het wereldkampioenschap.

Eerste en tweede

De Eindhovense Lieke de Cock fietste met 120 kilometer per uur door de Nevadawoestijn in Amerika en won daarmee het WK snelfietsen. Jennifer Breet fietste ook in de categorie vrouwen en werd tweede. Ze haalde een snelheid van 117 kilometer per uur. Het wereldrecord werd niet verbroken, dat staat op naam van de Française Barbara Buatois, met 121,8 kilometer per uur.

Volgens De Cock waren de omstandigheden ideaal: een kaarsrechte weg van 10 kilometer lang met weinig luchtweerstand wegens de lage luchtdichtheid in het woestijngebied op 1300 meter hoogte.

Nederlandse studenten winnen WK snelfietsen in VS
De ligfiets wordt getest / ANP

Het studententeam deed mee aan de World Human Powered Speed Challenge, een internationale competitie waarin snelle aerodynamische fietsen en topsporters strijden om de hoogste snelheid. Daarvoor zijn speciale fietsen gemaakt, met een kap die om het lichaam van de atleet is ontworpen: zo is de fiets zo aerodynamisch en klein mogelijk gemaakt. Voor het maken van de kap zijn de vrouwen 3D-gescand in een lab van de TU Delft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.