Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Levensgevaarlijke springkussens te huur in Nederland

In Nederland zijn honderden gevaarlijke springkussens in omloop die door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) niet teruggehaald zijn. De fabrikant en de toezichthouder zijn op de hoogte van het feit dat de springkussens voor schedelbasisfracturen bij kinderen hebben gezorgd, schrijft RTL Nieuws na onderzoek.

Gelanceerd

Het gaat om de zogenoemde multiplay-springkussens. Binnenin zit een opblaasbare tunnel en een trap naar een glijbaan. In de praktijk blijkt dat kinderen die gebruiken om op de ruim twee meter hoge wanden van het kussen te klimmen, waarna zij kunnen worden gelanceerd.

Dat is exact wat er gebeurde bij de twee jongens, wiens ouders naar RTL stapten om het aan te kaarten. Beide jongens van 4 en 6 waren met hulp van andere kinderen op de rand van een springkussen geklommen. Doordat die andere kinderen er vervolgens vanaf gleden, werden ze gelanceerd en kwamen buiten het kussen met hun hoofd op de betonnen vloer terecht.

Afgekeurd

De NVWA heeft een exemplaar van het kussen ter plekke afgekeurd, het andere kussen was door de exploitant zelf al verwijderd. Daarna heeft de toezichthouder echter geen verdere actie ondernomen.

De ouders van de kinderen willen andere ouders waarschuwen voor de gevaren. De ene jongen heeft sinds de val dagelijks last van epileptische aanvallen en de ander hoort niet meer goed, het is de vraag of dit volledig herstelt.

Gevaarlijk

Volgens keurmeester Walter Verbaarschot, die voor RTL een multiplay-kussen keurt, had het springkussen nooit goedgekeurd mogen worden. „Dit is absoluut gevaarlijk, de markt moet hiertegen beschermd worden."

Dit is niet de eerste keer dat de NVWA de fout in gaat met springkussens. Begin deze maand werd duidelijk dat de toezichthouder de dood van een 4-jarig jongetje in 2015 had kunnen voorkomen: hij kwam om het leven toen hij van een springkussen viel, de NVWA had volgens de minister van Medische Zorg beter toezicht moeten houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.