Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 27 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Landelijk nummer voor melding verwarde personen

Het Schakelteam Verward Gedrag heeft bekendgemaakt dat er een landelijk telefoonnummer zal komen, waarop mensen kunnen melden wanneer ze zich zorgen maken over iemand die zich verward gedraagt.

Geweldige stap

Dit na toezegging van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Welk nummer het gaat worden en wanneer het er zal komen, is nog onbekend. Het nummer wordt gekoppeld aan regionale meldpunten. Op dit moment komen veel meldingen over verwarde personen nog binnen bij 112, dat is eigenlijk niet de bedoeling.

„Dit is een geweldige stap vooruit voor iedereen die zich bekommert om iemand maar niet weet waar snel deskundige hulp is te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat dit veel mensen gaat helpen”, zegt Onno Hoes, voorzitter van het Schakelteam.

Verbeterpunten

Van een derde van de gemeenten laat de aanpak van verwarde personen momenteel nog te wensen over, blijkt uit het eindrapport van het Schakelteam. Ook zien verschillende instellingen nog veel verbeterpunten. Zo moet er een blijvende regeling komen voor passend vervoer van verwarde mensen, de locaties waar ze worden beoordeeld en voor meld- en adviespunten die 24 uur per dag open zijn.

Het aantal meldingen bij de politie over verwarde personen stijgt al jaren, schrijft het Algemeen Dagblad. In 2017 werd een recordaantal incidenten gemeld, namelijk 83.500 meldingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.