Julia Onclin
Julia Onclin Nieuws 13 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Kwart bomen MH17-bos is dood

Meer dan 80 van de 298 bomen in het MH17-bos is doodgegaan. Deze bomen zijn door de nabestaanden geplant. Zij zijn meteen door de stichting op de hoogte gebracht over de situatie. De stichting hoopt in december nieuwe bomen te kunnen planten.

Nabestaanden

Het MH17-monument is in 2015 opgezet ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp. ,,We merkten dit voorjaar al dat toen de meeste bomen gingen uitlopen, er een gedeelte stopte”, vertelt Simon de Ligt, coördinator van Stichting Monument MH17, aan het AD. De stichting heeft vervolgens alle nabestaanden geïnformeerd. Dit waren volgens de Ligt “geen makkelijke gesprekken”, omdat mensen “zich vereenzelvigen met de boom”. De nabestaanden zijn in het begin gewaarschuwd door de stichting. Als je werkt met levend materiaal bestaat altijd de kans dat het materiaal doodgaat. Dit maakt de situatie niet minder erg.

Oorzaak

Wat de oorzaak van de grote sterfte is, weet de stichting niet. De Ligt vermoedt dat het iets te maken heeft met “het natte najaar en de natte winter van vorig jaar.” Het kan zijn dat de “wortels van de bomen onder water” hebben gestaan. De stichting hoopt in de loop van de maand oktober de uitslag van het onderzoek te krijgen. Ook verwacht de stichting in december nieuwe bomen te kunnen planten.

Nagedachtenis

Voor elk van de 298 slachtoffers staat er een boom. Het geheel van bomen wordt omringt door een zee van zonnebloemen. Het monument bestaat onder meer uit een groen lint gevormd door 298 verschillende bomen. Centraal in het lint bevindt zich een amfitheater met een herdenkingsteken. In de avond verlicht een lichtbundel het hele monument. Deze lichtbundel schijnt in de richting van de route van vlucht MH17, van Amsterdam naar Kuala Lumpur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.