Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 21 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Koopakte onbegrijpelijk, maar we tekenen toch

Stel je voor. Je hebt maanden gezocht naar een koophuis en bent éindelijk het perfecte stekkie tegengekomen. Je bent zó blij, dat je in alle enthousiasme direct een krabbel zet onder je koopakte. Jij met ‘al je verstand’ denkt dat het wel goed zit, dus gaat een contract aan zonder dat je weet wat al dat juridisch jargon nou eigenlijk betekent.

Juristentaal

Bijna de helft van alle consumenten zet zijn handtekening onder een koopakte, hypotheekakte of arbeidsovereenkomst zonder te snappen wat daar staat. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek van de juridische dienstverlener DAS en enquêtebureau Ipsos. Slechts één derde van alle ondervraagden zegt juristentaal te begrijpen.

De papierwinkel bij het kopen van een huis is lastig, bleek dit voorjaar al uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Een hypotheekakte is nog onbegrijpelijker dan een wetenschappelijk artikel, concludeerde onder meer taalwetenschapper Marloes Herijgers.

Consumenten kunnen altijd om uitleg vragen, zegt de woordvoerder van DAS. „Bij het kopen van een huis krijg je altijd een concept-akte toegestuurd. Daar kun je mee naar de notaris of makelaar en vragen: wat staat hier nou precies?" Want ook in een een enorme koopakte staan soms dingen verkeerd. „Wat je niet moet doen is euforisch zijn dat je je huis hebt en denken dat de notaris met al zijn kennis en ervaring wel zal weten wat hij doet."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.