Metro
Metro Nieuws 16 sep 2018 / 09:42 uur

Kipchoge verbreekt wereldrecord marathon

Het wereldrecord op de marathon is verbroken. De Keniaanse langeafstandloper Eliud Kipchoge kwam met 2:01:40 over de streep. Dat is een dikke minuut sneller dan het huidige wereldrecord.

Snelste marathon

Het (oude) wereldrecord staat op 2:02:57. De eveneens Keniaanse Dennis Kimetto liep in 2014 ook in Berlijn deze tijd. Berlijn is traditioneel een van de snelste marathons ter wereld. De 33-jarige Kipchoge won de marathon van Berlijn al twee keer eerder, in 2015 en 2017. Toen bleef hij ruim boven zijn recordtijd.

Kipchoge is Olympisch Kampioen, hij won bij de spelen in Rio de Janeiro goud. Zijn persoonlijk record stond tot zondag op 2:03:05, die tijd noteerde hij in 2016 in Londen. De laatste negen marathons die Kipchoge liep, heeft hij allemaal gewonnen.

Kipchoge verbreekt wereldrecord marathon
Kipchoge wint de race / ANP

Minuut

De laatste keer dat een wereldrecord marathon bij de mannen met meer dan een minuut werd verbroken, was in 1969. De Australische Derek Clayton verbrak zijn eigen record van 2:09:37 van twee jaar eerder. In 1969 liep hij 2:08:34.

Bij de vrouwen verbeterde Paula Radcliffe in 2003 het staande record fors, wat overigens ook van haar was. Ze liep bijna twee minuten sneller.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kipchoge verbreekt wereldrecord marathon
Sluiten