Kyrie Stuij
Kyrie Stuij Nieuws 19 sep 2018 / 12:56 uur

Kans op hogere prijs voor nieuwe coupe

Een bezoek aan de kapper zou volgend jaar duurder kunnen gaan uitvallen. Nu blijkt dat het kabinet de verhoging van het btw-tarief van 6 naar 9 procent volgend jaar wil doorvoeren, vreest de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) voor omzetdaling en baanverlies. ,,Wij laten het er niet bij zitten en roepen de Tweede Kamer op het desastreuze plan terug te draaien’’, aldus voorzitter Ella Vogelaar.

Mensenwerk

De kapper is een ambacht en een van de weinige vakken die niet geautomatiseerd kan worden. ,,Het is echt mensenwerk’’, vertelt Wijnand van Unen van de ANKO. ,,Robots kunnen de kniptechniek niet uitvoeren. Op dat onderdeel kun je dus moeilijk kostenbesparend werken.’’

De ANKO kan niet zeggen of en in hoeverre de prijzen van het knippen zullen stijgen, omdat individuele kapperszaken hun eigen beleid bepalen. Maar door de lage marges in de kappersbranche lijkt het aannemelijk dat de btw-verhoging wordt doorberekend in de prijs.

Zonnebank

Naast knippen en kleuren bieden kappers ook andere goederen en diensten aan, zoals de verkoop van stylingsproducten of een bezoek aan de zonnebank. Hierop ligt wel een hogere btw (21 procent). Volgens cijfers van de ANKO wordt er echter maar mondjesmaat gebruik van gemaakt: slechts 7 procent van de consumenten neemt deze extra goederen en diensten af.

De kapper valt sinds het begin van 2000 onder het zogeheten lage btw-tarief. Daartoe behoren onder meer ook goederen die in de eerste levensbehoefte voorzien. De verhoging van de btw geldt daarom niet alleen voor de kapper, maar ook voor bijvoorbeeld de fietsenmaker, schoenmaker en voedingsmiddelen.

Achterban

Volgens de ANKO heeft de btw-verlaging destijds gezorgd voor een toename in werkgelegenheid in de kappersbranche. Nu het ernaar uit ziet dat de verhoging vanaf 2019 wordt ingevoerd, voorspelt de organisatie een forse klap voor de kappersbranche. Zo zou onderzoek uitwijzen dat de maatregel een omzetdaling van 26 miljoen euro en 900 verloren banen betekent.

De ANKO richt zich de komende tijd op het lobbyen tegen het kabinetsplan. Vogelaar: ,,Niemand is gebaat bij verschraling van onze mooie branche en daar zullen wij ons tegen blijven verzetten.’’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kans op hogere prijs voor nieuwe coupe
Sluiten