Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 sep 2018 / 11:34 uur

Kabinet moet kiezen voor zomer- of wintertijd

De Europese Commissie wil een eind maken aan het halfjaarlijkse klokverzetten in de EU. Dit maakte voorzitter Jean-Claude Juncker bekend in zijn jaarlijks beleidstoespraak. Het kabinet moet uiterlijk in maart volgens jaar aan Brussel melden of Nederland in 2019 overschakelt op permanente zomer- of wintertijd.

Standaardtijd

De EU-landen moeten wel eerst hun toestemming geven aan het beoogde schrappen van de zomertijdverordening, evenals het Europees Parlement. Volgens Juncker is er onvoldoende maatschappelijk draagvlak voor het halfjaarlijkse klokritueel. De lidstaten moeten kiezen voor een standaardtijd. Om de werking van de interne markt niet te verstoren mogen de landen daarna niet meer op eigen houtje seizoensgebonden tijden invoeren.

Voor het laatst

Op zondag 1 maart 2019 gaat de klok in de hele EU voor het laatst een uur vooruit naar zomertijd, stelt Brussel voor. Mocht een lidstaat standaard voor de zomertijd kiezen, dan gaat de klok eind oktober niet meer terug. Kiest een land permanent voor wintertijd, dan gaat de klok daar voor de laatste keer op 27 oktober 2019 een uur achteruit.

Het Nederlandse kabinet zal binnen enkele weken een oordeel over het plan vellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet moet kiezen voor zomer- of wintertijd
Sluiten