Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 13 sep 2018 / 02:59 uur

Justitie moet etniciteit van verdachte registreren

Albert Boon, onderzoeker jeugdpsychiatrie van de Universiteit Leiden, zegt dat politie en justitie de etniciteit van elke arrestant, verdachte en veroordeelde moet registreren. Het zou volgens de Boon de enige manier zijn om „gericht beleid te maken en te evalueren”, dat schrijft de Volkskrant.

Strafrechtketen

Boon en zijn collega-onderzoekers doen deze oproep in een nieuw onderzoek naar het aandeel van jongeren met een migratieachtergrond in de strafketen, dat verschijnt in het wetenschappelijke vakblad Tijdschrift voor Criminologie.

Door cijfers van onder meer het CBS, politie en gemeenten over de periode 2008 tot 2012 te combineren, hebben ze de herkomst van jongeren die met politie en justitie in aanraking kwamen „op verschillende momenten in de strafrechtketen" achterhaald. Met name jongens van Marokkaanse en Antilliaanse herkomst komen vaker met politie en justitie in aanraking.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Justitie moet etniciteit van verdachte registreren
Sluiten