In het nieuws

Hoe verliep de voorbije 10 jaar voor Lili en Howick?

Foto van 'Jelmer Visser'

8 SEP 2018

Ze vluchten hierheen uit Armenië, mogen tijdelijk blijven maar krijgen geen verblijfsvergunning. Er gaan jaren, rechtzaken, gesprekken en protesten overheen, maar de situatie blijft onveranderd: ze moeten terug.

En op de dag van de uitzetting besluit de regering ineens het tegenovergestelde: Lili en Howick mogen blijven. We kunnen wel stellen dat de zaak op zijn zachts gezegd nogal complex in elkaar zit. Wat gebeurde er allemaal de afgelopen tien jaar? Hier is een terugblik die begint in mei 2008 en eindigt op 8 september 2018.

Mei 2008

De toen 3-jarige Howick en 2-jarige Lili komen met hun moeder Armina vanuit Armenië naar Nederland en vragen asiel aan.

Oktober 2009

Eerste asielaanvraag wordt afgewezen. De situatie voor het gezin in Armenië is niet schrijnend genoeg om in aanmerking te komen voor een permanente verblijfsstatus.

2011

Na tweemaal in hoger beroep gegaan te zijn tegen de afwijzing, maakt de Raad van State de uitspraak definitief. De situatie in Armenië is veilig genoeg om terug te keren.

2011-2017

Moeder Armina blijft doorprocederen en laat haar afgewezen asielaanvraag in zes jaar tijd zevenmaal voor de rechter komen. Al deze procedures leveren hetzelfde resultaat op. De Armeense familie krijgt geen permanente verblijfsstatus en dient terug te keren naar het land van herkomst. In deze jaren gaan Lili en Howick naar een Nederlandse basisschool in Amersfoort en groeien van kleuter op tot tieners.

14 augustus 2017

De moeder van het gezin wordt op het vliegtuig gezet en naar Armenië gestuurd. Howick en Lili blijven achter in Nederland en worden tijdelijk opgevangen.

28 augustus 2017

Nidos, een stichting die zich inzet voor het welzijn van minderjarige vluchtelingen, krijgt de voogdij over de inmiddels 12-jarige broer en 11-jarige zus. Ondertussen is er het eerste protest georganiseerd door Defence for Children.

Mei 2018

Lili en Howick doen opnieuw een verzoek om een verblijfsstatus te krijgen, dit keer als minderjarige vluchteling. Ook dit verzoek wordt afgewezen.

Juni 2018

De Raad van de Kinderbescherming, ondergebracht bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid, stelt harde eisen aan de uitzetting van de twee tieners. Zo moet de opvang in Armenië goed voor elkaar zijn en dienen ze naar een goede school te kunnen gaan. De Dienst Terugkeer & Vertrek, bezwaart met het begeleiden en terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers, kan dit niet garanderen maar legt de bezwaren naast zich neer.

24 augustus

Opnieuw een afwijzing door de hoogste rechtbank van Nederland, hiermee wordt de uitzetting definitief gemaakt. De Hoge Raad stelt dat Armenië veilig genoeg is en dat er geen aanwijzingen zijn dat de tieners slecht opgevangen zullen worden. Lili en Howick krijgen tot zaterdag 8 september de tijd om zelf het land te verlaten, anders zullen de Dienst Terugkeer & Vertrek en de politie deze taak op zich nemen.

27 augustus

Lili en Howick zijn te gast bij Laat op 1 en doen een allerlaatste verzoek aan staatssecretaris Mark Habers (VVD) om zijn 'discretionaire bevoegdheid' te gebruiken om de uitspraak van de rechter te blokkeren. Een staatssecretaris van Justitie en Veiligheid kan op persoonlijke titel een verblijfsstatus toekennen.

De VVD'er voelt hier echter niks voor en sluit zich aan bij de uitspraak van de rechter. Het ongenoegen groeit, een aantal politieke partijen en BN'ers maakt zich sterk voor het lot van de twee.

31 augustus

Lili en Howick sturen een open brief gericht aan koning Willem-Alexander koningin Maxima, Mark Rutte en Mark Habers. In deze brief vertellen zij dat het Armeense weeshuis geen goed onderkomen is en overvol zit, daarnaast vertellen ze dat hun toekomst in Nederland ligt. Lili wil in Nederland neuroloog worden en Howick wil als hij groot is gaan werken met speurhonden.

2 september

Lili en Howick duiken onder. Na een paar dagen keren ze echter terug naar een pleeggezin. Volgens Defence for Children heeft de uitzetting grote gevolgen voor de mentale gesteldheid van de jonge tieners. De organisatie laat weten dat de twee tieners bang voor de uitzettingsprocedure en hun onzekere toekomstige bestaan in het land dat op hun paspoort staat.

4 september

Moeder Armina laat weten dat ze de strijd opgeeft. De uitzetting zal plaatsvinden op zaterdag 8 september.

6 september

Honderden mensen gaan de straat op om in Den Haag te protesteren tegen de op handen zijnde uitzetting van de Armeense kinderen. Defence for Children organiseerde deze protestactie en stelt dat het een schande is dat ze moeten worden uitgezet terwijl ze al tien jaar in Nederland verblijven. Sterker nog: ze hebben nog nooit in hun leven een voet op Armeense bodem gezet omdat ze in Rusland geboren zijn.

De kinderombudsman is het hiermee eens en dringt er bij de staatssecretaris op aan dat de uitzetting moet worden gestopt. Zij spreken de taal niet, worden in een weeshuis geplaatst en kunnen niet naar school toe. De coalitiepartijen willen echter van geen wijken weten.

7 september

Premier Mark Rutte laat na de Ministerraad weten dat hij niet van plan is om de beslissing ongedaan te maken. 'Soms moet je hard zijn', zo laat hij weten aan journalisten. Deze harde aanpak is volgens de premier nodig om draagvlak te houden voor het beleid van zijn regering.

Het gaat niet goed met de moeder van de tieners. De slepende procedure heeft dusdanige emotionele gevolgen dat zij moet worden opgenomen in een zorginstelling. Dit is voor de advocaat die de kinderen bijstaat reden om nog een allerlaatste verzoek in te dienen bij de rechtbank van Amsterdam. Om 21.00 wordt er uitspraak gedaan: de uitzetting kan doorgaan.

Minister Hugo de Jonge twittert een selfie samen met een breed lachende Mark Rutte tijdens een concert van Anouk. Op sociale media wordt met grote ontsteltenis gereageerd op deze foto. Veel mensen vinden het smakeloos dat de premier op stap gaat op de vooravond dat twee minderjarige asielzoekers het land worden uitgezet.

8 september

Op de dag van de uitzetting komt naar boven dat Howick en Lili in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn weggelopen. Ze verbleven die nacht bij hun grootouders in Wijchen in de buurt van Nijmegen. De grootouders hebben om onbekende redenen wel een permanente verblijfsstatus in Nederland. Hier vertrokken ze in het holst van de nacht te voet.

De druk wordt groter en groter. De vlam vliegt in de pan als de politie een opsporingsbericht publiceert waarin zij mensen in Nederland oproepen om de kinderen bij hen aan te geven om hun veiligheid te kunnen waarborgen. Het verzoek kan op zeer weinig steun rekenen met massale oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid tot gevolg.

Velen zien dit als een klopjacht waarbij onschuldige en getraumatiseerde kinderen als criminelen worden behandeld. Twitter 'ontploft' en er is zeer grote eensgezindheid, van links tot rechts, dat de uitzetting kwalijk is. Ook internationaal wordt het verhaal opgepakt. Onder meer Duitse, Amerikaanse, Britse, Franse en Vlaamse media berichten over de zaak.

Laatste zetje

Het verzet komt niet langer alleen vanuit de oppositie en de maatschappij, ook D66 en de ChristenUnie krijgen gewetensbezwaren. De achterban van beide partijen vindt de uitzetting niet kunnen en uiten hun zorgen aan de Tweede Kamer-fracties.

Na het middaguur uiten fractievoorzitters Alexander Pechtold en Joël Voordewind hun ongenoegen over de situatie, zij dringen er bij de staatssecretaris opnieuw op aan om van zijn discretionaire bevoegdheid gebruik te maken. Dit blijkt het laatste zetje te zijn. Staatssecretaris Habers laat via het Ministerie van Justitie en Veiligheid iets voor vieren weten dat Howick en Lili, die dan nog steeds vermist worden, in Nederland mogen blijven. Er is alsnog veel kritiek; de gewetensbezwaren van de ChristenUnie en D66 zouden veel te laat gekomen zijn.

Ondertussen gaat de zoektocht naar de broer en zus onverminderd door in de omgeving van Wijchen. Omstreeks 17.00 worden Lili en Howick in goede gezondheid teruggevonden.


Verbazing uit VS over 'dropping-traditie' Nederland

Niet de scouts uit dit verhaal /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

„Een bizar Nederlands zomerritueel: kinderen in het bos achterlaten! Dit klinkt extreem maar dit is normaal in Nederland," met deze woorden opent een artikel van de New York Times een verhaal over obscure tradities elders op de planeet.

In het artikel doet journalist Ellen Barry verslag van haar schokkende nachtelijke beslommeringen bij een Utrechtse scoutingploeg. En hier valt ze van ene verbazing in de andere cultuur shock, dit tot grote hilariteit van Nederlandse Twitteraars.

Nederlandse traditie


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


likelol
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

+3


Zwarte Cross beleeft editie met zwarte rouwrand

Vrienden van de 18-jarige Boet rijden een rouwronde op de crossbaan /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het overlijden van de 18-jarige Boet Hillen op de camping van de Zwarte Cross heeft veel indruk gemaakt op de organisatie en de bezoekers van het grootste festival in de Achterhoek.

Op de slotdag van het festival werd er uitgebreid stilgestaan bij de dood een van hun jonge bezoekers. Zo werd er een rouwronde gereden door zijn vriendengroep en was er een moment van stilte aan het einde van de middag.


Jim gaat nooit zonder oordoppen op pad

Jim gaat nooit zonder oordoppen op pad

Jim van Oostrom.

In samenwerking met VeiligheidNL

5 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Jim van Oostrom (26) uit Amsterdam, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt hij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Jim, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Omdat ik anders hartstikke doof word. Ik hecht veel waarde aan mijn gezondheid, omdat ik mij hierdoor erg vitaal voel. Goed horen is daar ook onderdeel van. Veel mensen die ik ken hebben last van gehoorschade, dit tracht ik te voorkomen door het dragen van oordoppen met muziekfilter.


Drie zwemmers om het leven gekomen bij Haage kust

Volgens de KNRM stond er een sterke stroming in zee /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het water van de Noordzee in de regio Den Haag zijn zondagavond drie zwemmers overleden.

De drie slachtoffers vielen op twee verschillende plekken: ter hoogte van het Zuiderstrand in Den Haag kwam een iemand om, even verderop in Wassenaar voor de Wassenaarse Slag konden twee drenkelingen niet meer gered worden.

Twee meldingen tegelijk


Ruim een miljoen mensen willen naar F1 in Zandvoort

Het circuit van Zandvoort wordt erg druk in mei volgend jaar /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Aan belangstelling geen gebrek voor de Formule 1 race die volgend jaar gehouden moet worden op het circuit van Zandvoort. Meer dan een miljoen mensen willen de race graag live bijwonen.

Sportief directeur Jan Lammers maakte dit zondagavond bekend in de uitzending van Hart van Nederland. Wie hierbij wil zijn, kon zich inschrijven via de officiële site.

Waanzinnig


Gestolen puppy's herenigd met gewonde moeder

Fysieke en emotionele schade bij Zena /Greater Manchester Police

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De politie in Manchester heeft een man aangehouden die ervan wordt verdacht zes puppy's te hebben ontvreemd tijdens een woninginbraak. Hij zou tijdens zijn daad samen met een handlanger de moederhond, die haar pups wilde beschermen, hebben toegetakeld met een kapmes.

BBC meldt dat de politie het buitgemaakte nestje zondag elders in de Britse stad heeft aangetroffen. Zondag werden de jonge hondjes herenigd met hun moeder Zena die tijdens de inbraak een wond aan d'r kop opliep.


Relschoppers opgepakt bij lhbt-demonstratie in Polen

Relschoppers opgepakt bij lhbt-pride in Polen

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft 25 personen gearresteerd in de Poolse stad Bialystok nadat deelnemers van de eerste demonstratie voor gelijke rechten voor lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (lhbt) in de stad waren aangevallen. Op video's op social media is te zien hoe mannen antihomoleuzen scanderen en deelnemers aan de demonstratie, onder wie een vrouw, aanvallen.

Rechten van lhbt'ers


Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Hierom is 'lekker niks doen' helemaal geoorloofd

Hierom is 'lekker niks doen' helemaal geoorloofd

Hierom is 'lekker niks doen' helemaal geoorloofd. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heb je niet zoveel te doen? Dat komt mooi uit. Hygge (het Deense woord voor gezellig samenzijn), lagom en karezza hebben een opvolger. De nieuwste trend uit lifestyleland komt uit Nederland en heet eenvoudigweg „niksen".

Niksen vs. mindfulness

Niksen is dé ideale remedie voor een jachtig en stresserend leven, zegt de Nederlandse psycholoog Jan P. De Jonghe in een interview met Metro.co.uk. „In Nederland waarderen mensen nog hun vrije tijd. Je zou ‘niksen’ kunnen vergelijken met mindfulness.”


Vier mensen doodgestoken in India om 'hekserij'

Vier mensen doodgestoken in India om 'hekserij'

De plek van het incident. / Google Maps

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een getrouwd stel en twee anderen zijn in India op brute wijze vermoord. De vier zouden zich bezig hebben met hekserij, dat melden de lokale autoriteiten aan Indiase media.

De vier, allen rond de 65 jaar, zijn door messteken om het leven gekomen.

Met stokken geslagen en gestoken


Motorrijder (25) komt om bij achtervolging politie
Likeability of5

Motorrijder (25) komt om bij achtervolging politie

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een 25-jarige motorrijder uit Ridderkerk is vanochtend in Rotterdam om het leven gekomen. Dit gebeurde tijdens een achtervolging door de politie.

Tegen de lijnbus gebotst

De politie volgde twee motorrijders die met hoge snelheid over de Laan op Zuid reden. Een van de motorrijders botste achter op een lijnbus (RET-bus) en kwam daarbij om het leven.


like
user_b30f953d1d9f0020d88c25740178d147b175248b_avatar

Dode Tomorrowland waarschijnlijk door overdosis

Dode Tomorrowland waarschijnlijk door overdosis

Tomorrowland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 27-jarige Indiër die vrijdag onwel werd tijdens het dancefestival Tomorrowland in het Belgische Boom en later overleed, is waarschijnlijk bezweken aan een overdosis drugs, bleek uit een autopsie. Dat heeft de Belgische justitie bevestigd, aldus Belgische media zondag.

Onder leiding van de onderzoeksrechter wordt een onderzoek gevoerd naar feiten van handel van verdovende middelen met de dood tot gevolg, schrijft het Gazet van Antwerpen.

In elkaar gezakt


Deze week tikken we misschien wel de 40 graden aan

Deze week tikken we misschien wel de 40 graden aan

Veel mensen op het strand tussen Scheveningen en Katwijk. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heb je nog wat vakantiedagen over? Misschien een idee om ze deze week in te zetten. Het wordt écht zomers weer, waarbij we woensdag en donderdag pieken: dan heb je kans dat je thermometer de 40 graden aantikt.

Temperaturen

Maandag wordt het 22-30 graden, dinsdag zo'n 27-34 graden. Woensdag en donderdag worden de heetste dagen met landinwaarts 35-39 graden. Mogelijk komt er daarna - hoe kan het ook anders - flink wat onweer. Dat meldt Weeronline


Man steekt baby, springt van balkon en overlijdt.

Man steekt baby, springt van balkon en overlijdt

Man steekt baby, springt van balkon en overlijdt. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Duitse Rostock heeft een man een baby van 3 maanden met een mes gestoken. Vervolgens is hij van het balkon op de vijfde verdieping gesprongen en ter plekke aan zijn verwondingen overleden.

De man was eerder de woning van de 18-jarige moeder en de baby binnengedrongen en had daar gedreigd met het mes, aldus Duitse media zondag 21 juli. Buren hoorden herrie en waarschuwden de politie.

Bij aankomst van de politie had de man de voordeur gebarricadeerd. Hij hield de baby verschillende malen buiten het balkon en dreigde het kind te laten vallen.


Jong stel dood aangetroffen langs snelweg in Canada.

Jong stel dood aangetroffen langs snelweg in Canada

Jong stel dood aangetroffen langs snelweg in Canada. Foto: NSW Police Force.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Canada is in de ban van een verdachte overlijdenszaak. Eerder deze week werden namelijk de levenloze lichamen van de Amerikaanse Chynna Noelle Deese (24) en haar Australische vriend Lucas Robertson Fowler (23) gevonden.

Het koppel was bezig met een reis door Brits-Colombia toen ze naar alle waarschijnlijkheid autopech kregen, zo meldt CNN. Hun lichamen werden gevonden langs een afgelegen snelweg vlakbij Liard Hot Springs.

De politie wil nog niet veel kwijt over wat er met het stel gebeurd is. Lokale media daarentegen denken zeker te weten dat het stel vermoord is. De lijkschouwer stelde al vast dat het stel door kogels om het leven is gekomen.


'Doe in het weekend niks crimineels, het is te heet'.
Likeability of3

'Doe in het weekend niks crimineels, het is te heet'

'Doe in het weekend niks crimineels, het is te heet'. Foto: NBC 10 WJAR.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Dat je met extreme hitte beter geen gekke dingen kunt doen, neemt de Amerikaanse politie wel heel letterlijk. Met een grote hittegolf op komst raden zij criminelen namelijk aan om hun criminele plannen uit te stellen tot de hittegolf voorbij is.

„Vanwege de extreme hitte vragen we iedereen die eraan denkt om iets crimineels te doen, om dat uit te stellen tot maandag. Om met deze extreme hitte iets van criminele aard te doen is next level en heel gevaarlijk!"

Thuis blijven


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nieuwe soort insect ontdekt in Amsterdam.

Nieuwe soort insect ontdekt in Amsterdam

Nieuwe soort insect ontdekt in Amsterdam. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederland heeft er een nieuw insect bij, de mini-cicade. Het 3 millimeter kleine diertje werd dit voorjaar aangetroffen in een binnentuin in het centrum van Amsterdam.

Expert Kees den Bieman heeft vastgesteld dat het voor ons land een nieuwe soort is, de Hauptidia maroccana, meldt het BNNVARA-programma Vroege Vogels 21 juli. De mini-cicade komt onder meer voor in Frankrijk en Engeland.


Feest: nog meer hooikoortsklachten door hitte.

Feest: nog meer hooikoortsklachten door hitte

Feest: nog meer hooikoortsklachten door hitte. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Loopneuzen, dikke rode ogen en niezen alsof je allergisch bent voor elk stofje. Voor hooikoortspatiënten is deze tijd van het jaar alles behalve een pretje en het gaat alleen nog maar 'leuker' worden. Door de hitte van de komende week worden de allergische klachten nog erger.

Nu het graspollenseizoen ten einde komt, worden de allergische klachten minder. Positief toch? Maar nu komt de bijvoet om de hoek kijken, een plant die ook hooikoortsklachten teweeg brengt. Deze plant begint rond deze tijd van het jaar te bloeien.

Ergere klachten