In het nieuws

Hoe verliep de voorbije 10 jaar voor Lili en Howick?

Foto van 'Jelmer Visser'

8 SEP 2018

Ze vluchten hierheen uit Armenië, mogen tijdelijk blijven maar krijgen geen verblijfsvergunning. Er gaan jaren, rechtzaken, gesprekken en protesten overheen, maar de situatie blijft onveranderd: ze moeten terug.

En op de dag van de uitzetting besluit de regering ineens het tegenovergestelde: Lili en Howick mogen blijven. We kunnen wel stellen dat de zaak op zijn zachts gezegd nogal complex in elkaar zit. Wat gebeurde er allemaal de afgelopen tien jaar? Hier is een terugblik die begint in mei 2008 en eindigt op 8 september 2018.

Mei 2008

De toen 3-jarige Howick en 2-jarige Lili komen met hun moeder Armina vanuit Armenië naar Nederland en vragen asiel aan.

Oktober 2009

Eerste asielaanvraag wordt afgewezen. De situatie voor het gezin in Armenië is niet schrijnend genoeg om in aanmerking te komen voor een permanente verblijfsstatus.

2011

Na tweemaal in hoger beroep gegaan te zijn tegen de afwijzing, maakt de Raad van State de uitspraak definitief. De situatie in Armenië is veilig genoeg om terug te keren.

2011-2017

Moeder Armina blijft doorprocederen en laat haar afgewezen asielaanvraag in zes jaar tijd zevenmaal voor de rechter komen. Al deze procedures leveren hetzelfde resultaat op. De Armeense familie krijgt geen permanente verblijfsstatus en dient terug te keren naar het land van herkomst. In deze jaren gaan Lili en Howick naar een Nederlandse basisschool in Amersfoort en groeien van kleuter op tot tieners.

14 augustus 2017

De moeder van het gezin wordt op het vliegtuig gezet en naar Armenië gestuurd. Howick en Lili blijven achter in Nederland en worden tijdelijk opgevangen.

28 augustus 2017

Nidos, een stichting die zich inzet voor het welzijn van minderjarige vluchtelingen, krijgt de voogdij over de inmiddels 12-jarige broer en 11-jarige zus. Ondertussen is er het eerste protest georganiseerd door Defence for Children.

Mei 2018

Lili en Howick doen opnieuw een verzoek om een verblijfsstatus te krijgen, dit keer als minderjarige vluchteling. Ook dit verzoek wordt afgewezen.

Juni 2018

De Raad van de Kinderbescherming, ondergebracht bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid, stelt harde eisen aan de uitzetting van de twee tieners. Zo moet de opvang in Armenië goed voor elkaar zijn en dienen ze naar een goede school te kunnen gaan. De Dienst Terugkeer & Vertrek, bezwaart met het begeleiden en terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers, kan dit niet garanderen maar legt de bezwaren naast zich neer.

24 augustus

Opnieuw een afwijzing door de hoogste rechtbank van Nederland, hiermee wordt de uitzetting definitief gemaakt. De Hoge Raad stelt dat Armenië veilig genoeg is en dat er geen aanwijzingen zijn dat de tieners slecht opgevangen zullen worden. Lili en Howick krijgen tot zaterdag 8 september de tijd om zelf het land te verlaten, anders zullen de Dienst Terugkeer & Vertrek en de politie deze taak op zich nemen.

27 augustus

Lili en Howick zijn te gast bij Laat op 1 en doen een allerlaatste verzoek aan staatssecretaris Mark Habers (VVD) om zijn 'discretionaire bevoegdheid' te gebruiken om de uitspraak van de rechter te blokkeren. Een staatssecretaris van Justitie en Veiligheid kan op persoonlijke titel een verblijfsstatus toekennen.

De VVD'er voelt hier echter niks voor en sluit zich aan bij de uitspraak van de rechter. Het ongenoegen groeit, een aantal politieke partijen en BN'ers maakt zich sterk voor het lot van de twee.

31 augustus

Lili en Howick sturen een open brief gericht aan koning Willem-Alexander koningin Maxima, Mark Rutte en Mark Habers. In deze brief vertellen zij dat het Armeense weeshuis geen goed onderkomen is en overvol zit, daarnaast vertellen ze dat hun toekomst in Nederland ligt. Lili wil in Nederland neuroloog worden en Howick wil als hij groot is gaan werken met speurhonden.

2 september

Lili en Howick duiken onder. Na een paar dagen keren ze echter terug naar een pleeggezin. Volgens Defence for Children heeft de uitzetting grote gevolgen voor de mentale gesteldheid van de jonge tieners. De organisatie laat weten dat de twee tieners bang voor de uitzettingsprocedure en hun onzekere toekomstige bestaan in het land dat op hun paspoort staat.

4 september

Moeder Armina laat weten dat ze de strijd opgeeft. De uitzetting zal plaatsvinden op zaterdag 8 september.

6 september

Honderden mensen gaan de straat op om in Den Haag te protesteren tegen de op handen zijnde uitzetting van de Armeense kinderen. Defence for Children organiseerde deze protestactie en stelt dat het een schande is dat ze moeten worden uitgezet terwijl ze al tien jaar in Nederland verblijven. Sterker nog: ze hebben nog nooit in hun leven een voet op Armeense bodem gezet omdat ze in Rusland geboren zijn.

De kinderombudsman is het hiermee eens en dringt er bij de staatssecretaris op aan dat de uitzetting moet worden gestopt. Zij spreken de taal niet, worden in een weeshuis geplaatst en kunnen niet naar school toe. De coalitiepartijen willen echter van geen wijken weten.

7 september

Premier Mark Rutte laat na de Ministerraad weten dat hij niet van plan is om de beslissing ongedaan te maken. 'Soms moet je hard zijn', zo laat hij weten aan journalisten. Deze harde aanpak is volgens de premier nodig om draagvlak te houden voor het beleid van zijn regering.

Het gaat niet goed met de moeder van de tieners. De slepende procedure heeft dusdanige emotionele gevolgen dat zij moet worden opgenomen in een zorginstelling. Dit is voor de advocaat die de kinderen bijstaat reden om nog een allerlaatste verzoek in te dienen bij de rechtbank van Amsterdam. Om 21.00 wordt er uitspraak gedaan: de uitzetting kan doorgaan.

Minister Hugo de Jonge twittert een selfie samen met een breed lachende Mark Rutte tijdens een concert van Anouk. Op sociale media wordt met grote ontsteltenis gereageerd op deze foto. Veel mensen vinden het smakeloos dat de premier op stap gaat op de vooravond dat twee minderjarige asielzoekers het land worden uitgezet.

8 september

Op de dag van de uitzetting komt naar boven dat Howick en Lili in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn weggelopen. Ze verbleven die nacht bij hun grootouders in Wijchen in de buurt van Nijmegen. De grootouders hebben om onbekende redenen wel een permanente verblijfsstatus in Nederland. Hier vertrokken ze in het holst van de nacht te voet.

De druk wordt groter en groter. De vlam vliegt in de pan als de politie een opsporingsbericht publiceert waarin zij mensen in Nederland oproepen om de kinderen bij hen aan te geven om hun veiligheid te kunnen waarborgen. Het verzoek kan op zeer weinig steun rekenen met massale oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid tot gevolg.

Velen zien dit als een klopjacht waarbij onschuldige en getraumatiseerde kinderen als criminelen worden behandeld. Twitter 'ontploft' en er is zeer grote eensgezindheid, van links tot rechts, dat de uitzetting kwalijk is. Ook internationaal wordt het verhaal opgepakt. Onder meer Duitse, Amerikaanse, Britse, Franse en Vlaamse media berichten over de zaak.

Laatste zetje

Het verzet komt niet langer alleen vanuit de oppositie en de maatschappij, ook D66 en de ChristenUnie krijgen gewetensbezwaren. De achterban van beide partijen vindt de uitzetting niet kunnen en uiten hun zorgen aan de Tweede Kamer-fracties.

Na het middaguur uiten fractievoorzitters Alexander Pechtold en Joël Voordewind hun ongenoegen over de situatie, zij dringen er bij de staatssecretaris opnieuw op aan om van zijn discretionaire bevoegdheid gebruik te maken. Dit blijkt het laatste zetje te zijn. Staatssecretaris Habers laat via het Ministerie van Justitie en Veiligheid iets voor vieren weten dat Howick en Lili, die dan nog steeds vermist worden, in Nederland mogen blijven. Er is alsnog veel kritiek; de gewetensbezwaren van de ChristenUnie en D66 zouden veel te laat gekomen zijn.

Ondertussen gaat de zoektocht naar de broer en zus onverminderd door in de omgeving van Wijchen. Omstreeks 17.00 worden Lili en Howick in goede gezondheid teruggevonden.


Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

Lief! Nederlands dierenpark verwelkomt nieuwe cheetahs

Een nieuw cheetahgezin woont sinds een paar dagen in Nederland | Foto: ZooParc Overloon

Foto van 'Metro'

3 MIN

Nederland heeft sinds kort een paar nieuwe inwoners. ZooParc in Overloon verwelkomde namelijk vijf nieuwe cheetahs in het park.

De vijf roofdieren zijn pas een paar dagen in het Brabantse park en komen uit Frankrijk. Het gaat om moeder Asali en haar vier kinderen. In een persbericht meldt het park dat de dieren na een korte wenperiode nu ook het buitenverblijf mogen verkennen.

Geschikte ruimte in Brabant


Deze week nog koud, volgende week weer lentetemperaturen

Deze week nog koud, volgende week weer lentetemperaturen

Het blijft deze week nog even koud maar volgende week wordt het weer lente! | Foto: Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

44 MIN

Het mag dan inmiddels alweer lente zijn, dat maart zijn staart roert moge duidelijk zijn. Waar we vorige week op hypothetische terrasjes konden zitten, vroor het vannacht ineens flink.

In Hupsel (Achterhoek) heeft het KNMI in de nacht van zondag op maandag -6,6 graden gemeten. Daarmee was het de koudste nacht in Nederland meer dan een jaar tijd, meldt Weeronline. Vorig jaar werd op 31 januari -9 graden gemeten in het Groningse Nieuw-Beerta.

Matig vriezen


Geen EasyJet-vluchten meer voor onbepaalde tijd

Geen EasyJet-vluchten meer voor onbepaalde tijd

EasyJet houdt de vloot voorlopig aan de grond | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Mocht je de hoop hebben binnenkort met easyJet toch naar een ander deel van de wereld vliegen, dan zal dat toch even moeten wachten. De Britse prijsvechter staakt namelijk per direct alle vluchten.

De luchtvaartonderneming noemt als reden de ongekende reisbeperkingen die door landen zijn opgelegd in reactie op het coronavirus en de invoering van lockdowns in veel Europese landen. EasyJet blijft naar eigen zeggen samenwerken met overheden om op hun verzoek reddingsvluchten uit te voeren.

Geen nieuwe vliegdata


Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken

Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken

President Trump tijdens zijn toespraak | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken.

De regels voor het behouden van „sociale afstand" tot elkaar blijven van kracht tot 30 april. Dat heeft de president zondag (lokale tijd) bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Richtlijnen van kracht


Video's president Brazilië verwijderd door Twitter

Video's president Brazilië verwijderd door Twitter

De Braziliaanse president handelt volgens Twitter in strijd met de richtlijnen | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft twee video's op Twitter gezet die door het medium weer zijn verwijderd. Bolsonaro overtreedt volgens het bedrijf de richtlijnen.

Het staatshoofd uit in de filmpjes zijn twijfels over nut en noodzaak van quarantainemaatregelen in de strijd tegen verdere verspreiding van het coronavirus.

In strijd met instructies


Bedrijf levert beademingsapparatuur, Defensie houdt achter

Bedrijf levert beademingsapparatuur, Defensie houdt achter

Er moet op korte termijn beademingsapparatuur komen | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Defensie beschikt over cruciale beademingsapparatuur die nodig is om extra mobiele intensive care units (MICU’s) mee uit te rusten, en houdt deze achter.

De MICU’s zijn nodig om ernstig zieke patiënten over de nog beschikbare ic-bedden te verdelen. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

Niet beschikbaar


Bijna duizend coronapatiënten op intensive care

Bijna duizend coronapatiënten op intensive care

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een somberder scenario naar voren moeten halen over het aantal coronapatiënten dat op de ic terechtkomt. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) -afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen nadert de duizend. Dat blijkt zondagavond uit cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

Rond 22.00 uur werd daar gemeld dat er 982 patiënten met het coronavirus op de ic liggen. Gegevens bij NICE kunnen achterlopen op de werkelijkheid, bijvoorbeeld door drukte in de ziekenhuizen, meldt de organisatie op haar site.

Somberder scenario


Britse bokskampioen wekt afschuw en boosheid met video

Britse bokskampioen wekt afschuw en boosheid met video

Nadat er veel boze reacties op het filmpje kwamen, betuigde Billy Joe Saunders (rechts) snel spijt. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse profbokser Billy Joe Saunders heeft zijn excuses aangeboden voor een video waarin hij oproept korte metten te maken met vrouwen die tijdens thuisisolatie hun man ‘lastigvallen’.

In het filmpje plaatst de wereldkampioen in het super middengewicht (WBO-versie) een aantal stoten op een bokszak in zijn schuur. Daarna doet hij een aantal uitspraken die veel boosheid en afschuw op social media opriepen.

„Dit is de manier om je vrouw de mond te snoeren”, zegt de bokser in het filmpje. „Als ze binnenkomt en ze wil je iets vertellen, dan explodeer je ineens en bam, op de kin. Daarmee schakel je haar uit.”


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

2 UUR

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Boete voor spotters die kijken naar laatste Boeing 747 van KLM
Likeability of5

Boete voor spotters die kijken naar laatste Boeing 747 van KLM

De Boeing 747 zou volgend jaar voor het laatst de lucht ingaan, maar vanwege de coronacrisis besloot KLM dat dit jaar al te doen. | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft zondag meerdere vliegtuigspotters een boete gegeven. De spotters hadden hun auto in de buurt van Schiphol langs de weg neergezet om te kijken naar de laatste landing van een Boeing 747 van KLM terwijl dat verboden was.

Het vliegtuigtype zou volgend jaar voor het laatst de lucht ingaan, maar vanwege de coronacrisis besloot KLM dat dit jaar al te doen. Het vliegtuig met de naam City of Tokio landde rond 15.30 uur na een vlucht uit Mexico-stad op Schiphol.

Unieke gebeurtenis


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Politicus pleegt mogelijk door druk coronacrisis zelfmoord'

'Politicus pleegt mogelijk door druk coronacrisis zelfmoord'

Het lichaam van de 54-jarige Schäfer werd zaterdag gevonden langs het spoor bij Hochheim am Main. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 54-jarige Thomas Schäfer, minister van Financiën in de Duitse deelstaat Hessen, is onverwacht overleden. Zijn lichaam werd zaterdag gevonden.

Volgens Duitse justitie zijn er sterke aanwijzingen dat de politicus van de christendemocratische CDU zelfmoord pleegde. Hessens premier Volker Bouffier (CDU) zei zondag dat Schäfer zich grote zorgen maakte over de coronacrisis en dat hij mogelijk daarom uit het leven is gestapt.

Zorgen over financiën


Paus steunt pleidooi VN voor wereldwijde wapenstilstand

Paus steunt pleidooi VN voor wereldwijde wapenstilstand

Paus Franciscus wil dat gehoor wordt gegeven aan een oproep van de VN om wereldwijd de wapens te laten zwijgen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Paus Franciscus wil dat gehoor wordt gegeven aan een oproep van de VN om wereldwijd de wapens te laten zwijgen. Dan zou meer aandacht besteed kunnen worden aan de strijd tegen het nieuwe coronavirus.

De 83-jarige kerkvorst benadrukte dat de coronacrisis geen grenzen kent. Hij pleitte voor een eind aan het geweld en een grotere nadruk op „het instellen van humanitaire corridors, diplomatieke inspanningen en aandacht voor degenen die zich in zeer kwetsbare situaties bevinden."

Menselijke familie


Nederlandse ambulance met patiënt moest betalen bij Belgische tolweg
Likeability of3

Nederlandse ambulance met patiënt moest betalen bij Belgische tolweg

Twee Nederlandse ambulancemedewerkers werden zaterdagavond verplicht halt te houden bij een Belgische tolweg, terwijl ze een coronapatiënt vervoerden.| Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Twee Nederlandse ambulancemedewerkers werden zaterdagavond verplicht halt te houden bij een Belgische tolweg, terwijl ze een coronapatiënt vervoerden.

Ze wilden snel bij het ziekenhuis door de Liefkenshoektunnel om Antwerpen te doorkruisen, maar moesten halt houden om 6 euro te pinnen. Dit terwijl de situatie van hun patiënt op dat moment penibel was. Bovendien was er geen tolwegmedewerker aanwezig bij de betreffende slagboom.

Tien minuten


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

132 nieuwe doden, aantal besmettingen boven de 10.000

132 nieuwe doden, aantal besmettingen boven de 10.000

Het aantal geregistreerde besmettingen in Nederland is gestegen tot 10886. Dat zijn er 1104 meer dan zaterdag. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het dodental door het nieuwe coronavirus in Nederland is met 132 gestegen tot 771. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte de laatste cijfers zondagmiddag bekend.

Het aantal geregistreerde besmettingen in Nederland is gestegen tot 10886. Dat zijn er 1104 meer dan zaterdag, toen het er 9762 waren. Daarmee komt het aantal besmettingen voor het eerst boven de 10000 uit.

Ziekenhuisopnamen


Recordaantal doden op een dag in Spanje en België

Recordaantal doden op een dag in Spanje en België

Het dodental in Spanje door de uitbraak van het virus staat inmiddels op 6528. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Spanje heeft opnieuw een grimmig record gemeld. Er stierven in een etmaal 838 patiënten met het coronavirus: het hoogste aantal sinds het begin van de uitbraak in het Zuid-Europese land.

Spanje behoort wereldwijd tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie. Het dodental door de uitbraak van het virus staat er inmiddels op 6528. Het aantal besmettingen dat is vastgesteld steeg van 72248 op zaterdag naar 78797.

België


Nieuwe rage: Nederland trekt eropuit voor 'Berentochten'

Nieuwe rage: Nederland trekt eropuit voor 'Berentochten'

De beren voor de Berentochten staan klaar. | Foto: Eefje Savelkoul

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Er is een nieuwe rage ontstaan die nu het land aan het overnemen is: berentochten. Door het dorp of een stuk stad wandelen en hopen dat je achter een raam een knuffelbeer ziet staan. 

De trend is overkomen waaien uit het buitenland; in Australië en België deden ze al ook al Berentochten, waarbij buurtbewoners dus een beer achter hun raam zetten en kinderen op zoek gaan naar die beer. Het is de bedoeling dat jonge kinderen een berenkaart uitprinten en door de plaats lopen waar de Berentocht gehouden wordt. Iedereen die mee wil doen, mag een beer achter het raam zetten.

Meer dan 1100 leden


Suggesties voor 'Best of'-Passion stromen binnen

Suggesties voor 'Best of'-Passion stromen binnen

Edsilia Rombley als Maria tijdens The Passion in Dordrecht, 2019. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een nieuwe versie van The Passion gaat dit jaar niet door, maar fans zijn hard bezig om ervoor te zorgen dat er tóch iets van 'hun' show gemaakt wordt dit jaar. De suggesties voor de 'best of'-editie die de EO heeft aangekondigd, blijven binnenstromen.

Via sociale media kreeg de EO inmiddels meer dan duizend suggesties binnen voor de alternatieve uitzending die 9 april op het programma staat. Met de hashtag #ThePassion2020 kunnen liefhebbers oude nummers van de afgelopen negen jaar noemen die zij graag nog een keer zouden willen zien. Op die manier hoopt de EO toch een uitzending te kunnen brengen rond het lijdensverhaal van Jezus, nu door de coronacrisis een nieuwe live-uitzending dus niet kan doorgaan.

Charly Luske en Jeroen van Koningsbrugge


Ook in Breda werd dit weekend flink feest gevierd

Groot feest in Breda afgelopen avond

Het was een mooi feestje dit weekend in Breda. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Ook in Breda kon het coronavirus dit weekend een grote groep mensen niet tegenhouden om even flink te feesten. Dat gebeurde uiteraard weer vanaf de balkons, ditmaal in de Easy Street. 

Van 20.00 uur tot 22.00 uur was het feest in die buurt. Vooraf was alles overlegd met de bewoners van de wijk en het feest werd gehouden in het afgesloten deel van het appartementencomplex.


Jongeren in Friese Lemmer houden coronafeestje met vijftien man
Likeability of3

Jongeren in Friese Lemmer houden coronafeestje met vijftien man

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Vijftien jongeren hielden in de nacht van vrijdag op zaterdag een feestje in het Friese Lemmer, dat meldt de Leeuwarder Courant.

Toen de politie bij het feestje aankwam om de boel af te blazen, bleek dat de jeugd de ernst van de situatie niet inzag. „Ik ben jong, ik krijg het coronavirus niet. Alleen oudere mensen overlijden eraan’’, was bijvoorbeeld een excuus dat de politie te horen kreeg.

De politie stopte het feestje in de woning abrupt. Alle jongeren kregen een proces-verbaal van 400 euro uitgereikt. De politie roept ouders op hun kinderen thuis te houden.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar