In het nieuws

Hoe verliep de voorbije 10 jaar voor Lili en Howick?

Foto van 'Jelmer Visser'

8 SEP 2018

Ze vluchten hierheen uit Armenië, mogen tijdelijk blijven maar krijgen geen verblijfsvergunning. Er gaan jaren, rechtzaken, gesprekken en protesten overheen, maar de situatie blijft onveranderd: ze moeten terug.

En op de dag van de uitzetting besluit de regering ineens het tegenovergestelde: Lili en Howick mogen blijven. We kunnen wel stellen dat de zaak op zijn zachts gezegd nogal complex in elkaar zit. Wat gebeurde er allemaal de afgelopen tien jaar? Hier is een terugblik die begint in mei 2008 en eindigt op 8 september 2018.

Mei 2008

De toen 3-jarige Howick en 2-jarige Lili komen met hun moeder Armina vanuit Armenië naar Nederland en vragen asiel aan.

Oktober 2009

Eerste asielaanvraag wordt afgewezen. De situatie voor het gezin in Armenië is niet schrijnend genoeg om in aanmerking te komen voor een permanente verblijfsstatus.

2011

Na tweemaal in hoger beroep gegaan te zijn tegen de afwijzing, maakt de Raad van State de uitspraak definitief. De situatie in Armenië is veilig genoeg om terug te keren.

2011-2017

Moeder Armina blijft doorprocederen en laat haar afgewezen asielaanvraag in zes jaar tijd zevenmaal voor de rechter komen. Al deze procedures leveren hetzelfde resultaat op. De Armeense familie krijgt geen permanente verblijfsstatus en dient terug te keren naar het land van herkomst. In deze jaren gaan Lili en Howick naar een Nederlandse basisschool in Amersfoort en groeien van kleuter op tot tieners.

14 augustus 2017

De moeder van het gezin wordt op het vliegtuig gezet en naar Armenië gestuurd. Howick en Lili blijven achter in Nederland en worden tijdelijk opgevangen.

28 augustus 2017

Nidos, een stichting die zich inzet voor het welzijn van minderjarige vluchtelingen, krijgt de voogdij over de inmiddels 12-jarige broer en 11-jarige zus. Ondertussen is er het eerste protest georganiseerd door Defence for Children.

Mei 2018

Lili en Howick doen opnieuw een verzoek om een verblijfsstatus te krijgen, dit keer als minderjarige vluchteling. Ook dit verzoek wordt afgewezen.

Juni 2018

De Raad van de Kinderbescherming, ondergebracht bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid, stelt harde eisen aan de uitzetting van de twee tieners. Zo moet de opvang in Armenië goed voor elkaar zijn en dienen ze naar een goede school te kunnen gaan. De Dienst Terugkeer & Vertrek, bezwaart met het begeleiden en terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers, kan dit niet garanderen maar legt de bezwaren naast zich neer.

24 augustus

Opnieuw een afwijzing door de hoogste rechtbank van Nederland, hiermee wordt de uitzetting definitief gemaakt. De Hoge Raad stelt dat Armenië veilig genoeg is en dat er geen aanwijzingen zijn dat de tieners slecht opgevangen zullen worden. Lili en Howick krijgen tot zaterdag 8 september de tijd om zelf het land te verlaten, anders zullen de Dienst Terugkeer & Vertrek en de politie deze taak op zich nemen.

27 augustus

Lili en Howick zijn te gast bij Laat op 1 en doen een allerlaatste verzoek aan staatssecretaris Mark Habers (VVD) om zijn 'discretionaire bevoegdheid' te gebruiken om de uitspraak van de rechter te blokkeren. Een staatssecretaris van Justitie en Veiligheid kan op persoonlijke titel een verblijfsstatus toekennen.

De VVD'er voelt hier echter niks voor en sluit zich aan bij de uitspraak van de rechter. Het ongenoegen groeit, een aantal politieke partijen en BN'ers maakt zich sterk voor het lot van de twee.

31 augustus

Lili en Howick sturen een open brief gericht aan koning Willem-Alexander koningin Maxima, Mark Rutte en Mark Habers. In deze brief vertellen zij dat het Armeense weeshuis geen goed onderkomen is en overvol zit, daarnaast vertellen ze dat hun toekomst in Nederland ligt. Lili wil in Nederland neuroloog worden en Howick wil als hij groot is gaan werken met speurhonden.

2 september

Lili en Howick duiken onder. Na een paar dagen keren ze echter terug naar een pleeggezin. Volgens Defence for Children heeft de uitzetting grote gevolgen voor de mentale gesteldheid van de jonge tieners. De organisatie laat weten dat de twee tieners bang voor de uitzettingsprocedure en hun onzekere toekomstige bestaan in het land dat op hun paspoort staat.

4 september

Moeder Armina laat weten dat ze de strijd opgeeft. De uitzetting zal plaatsvinden op zaterdag 8 september.

6 september

Honderden mensen gaan de straat op om in Den Haag te protesteren tegen de op handen zijnde uitzetting van de Armeense kinderen. Defence for Children organiseerde deze protestactie en stelt dat het een schande is dat ze moeten worden uitgezet terwijl ze al tien jaar in Nederland verblijven. Sterker nog: ze hebben nog nooit in hun leven een voet op Armeense bodem gezet omdat ze in Rusland geboren zijn.

De kinderombudsman is het hiermee eens en dringt er bij de staatssecretaris op aan dat de uitzetting moet worden gestopt. Zij spreken de taal niet, worden in een weeshuis geplaatst en kunnen niet naar school toe. De coalitiepartijen willen echter van geen wijken weten.

7 september

Premier Mark Rutte laat na de Ministerraad weten dat hij niet van plan is om de beslissing ongedaan te maken. 'Soms moet je hard zijn', zo laat hij weten aan journalisten. Deze harde aanpak is volgens de premier nodig om draagvlak te houden voor het beleid van zijn regering.

Het gaat niet goed met de moeder van de tieners. De slepende procedure heeft dusdanige emotionele gevolgen dat zij moet worden opgenomen in een zorginstelling. Dit is voor de advocaat die de kinderen bijstaat reden om nog een allerlaatste verzoek in te dienen bij de rechtbank van Amsterdam. Om 21.00 wordt er uitspraak gedaan: de uitzetting kan doorgaan.

Minister Hugo de Jonge twittert een selfie samen met een breed lachende Mark Rutte tijdens een concert van Anouk. Op sociale media wordt met grote ontsteltenis gereageerd op deze foto. Veel mensen vinden het smakeloos dat de premier op stap gaat op de vooravond dat twee minderjarige asielzoekers het land worden uitgezet.

8 september

Op de dag van de uitzetting komt naar boven dat Howick en Lili in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn weggelopen. Ze verbleven die nacht bij hun grootouders in Wijchen in de buurt van Nijmegen. De grootouders hebben om onbekende redenen wel een permanente verblijfsstatus in Nederland. Hier vertrokken ze in het holst van de nacht te voet.

De druk wordt groter en groter. De vlam vliegt in de pan als de politie een opsporingsbericht publiceert waarin zij mensen in Nederland oproepen om de kinderen bij hen aan te geven om hun veiligheid te kunnen waarborgen. Het verzoek kan op zeer weinig steun rekenen met massale oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid tot gevolg.

Velen zien dit als een klopjacht waarbij onschuldige en getraumatiseerde kinderen als criminelen worden behandeld. Twitter 'ontploft' en er is zeer grote eensgezindheid, van links tot rechts, dat de uitzetting kwalijk is. Ook internationaal wordt het verhaal opgepakt. Onder meer Duitse, Amerikaanse, Britse, Franse en Vlaamse media berichten over de zaak.

Laatste zetje

Het verzet komt niet langer alleen vanuit de oppositie en de maatschappij, ook D66 en de ChristenUnie krijgen gewetensbezwaren. De achterban van beide partijen vindt de uitzetting niet kunnen en uiten hun zorgen aan de Tweede Kamer-fracties.

Na het middaguur uiten fractievoorzitters Alexander Pechtold en Joël Voordewind hun ongenoegen over de situatie, zij dringen er bij de staatssecretaris opnieuw op aan om van zijn discretionaire bevoegdheid gebruik te maken. Dit blijkt het laatste zetje te zijn. Staatssecretaris Habers laat via het Ministerie van Justitie en Veiligheid iets voor vieren weten dat Howick en Lili, die dan nog steeds vermist worden, in Nederland mogen blijven. Er is alsnog veel kritiek; de gewetensbezwaren van de ChristenUnie en D66 zouden veel te laat gekomen zijn.

Ondertussen gaat de zoektocht naar de broer en zus onverminderd door in de omgeving van Wijchen. Omstreeks 17.00 worden Lili en Howick in goede gezondheid teruggevonden.


Slimme camera waarschuwt militair voor bermbom.

Slimme camera waarschuwt militair voor bermbom

Slimme camera waarschuwt militair voor bermbom. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 MIN

De Technische Universiteit Eindhoven heeft een speciale camera ontwikkeld die militairen waarschuwt voor bermbommen.

Het vinden en uitschakelen van bermbommen is volgens promovendus Dennis van de Wouw nu nog een erg lastige klus.

Registreren van omgeving


Personeel vleesbedrijven in gevaar.

Personeel vleesbedrijven in gevaar

Personeel vleesbedrijven in gevaar. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

In Amsterdam blijkt er bij vijf vleesverwerkende bedrijven van alles mis te zijn met de arbeidsomstandigheden, waaronder de veiligheid van het personeel. 

Doordat de bedrijven zich niet aan voorschriften houden, lopen medewerkers 'ernstig gevaar', constateert de Inspectie SZW na een reeks controles in samenwerking met de politie.

De inspectie vermoedt dat ook sprake is van onderbetaling, zwart werk en het onterecht inhouden van salaris.


De dierenambulance in Amsterdam.

Kat overleden na vuurwerk in achterste

De dierenambulance in Amsterdam. / ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

In IJselstein is maandag een kat overleden nadat er vuurwerk in zijn achterwerk is gestopt. Dat meldt het AD.

DJ Karel liep rond in IJsselstein, bij het park en de huizen grenzend aan de Hogebiezen. Toen de rode kater zich maandag - na een nacht niet thuis geweest te zijn - opmerkelijk gedroeg, heeft baasje Marga hem meegenomen naar de dierenarts.

Darm weggebrand


Sanoma verkoopt Donald Duck, vtwonen en nu.nl aan DPG Media.

Sanoma verkoopt Donald Duck, vtwonen en nu.nl aan DPG Media

Sanoma verkoopt Donald Duck, vtwonen en nu.nl aan DPG Media. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het Finse mediabedrijf Sanoma verkoopt zijn Nederlandse activiteiten aan DPG Media. De Belgische onderneming die voorheen bekend stond als De Persgroep betaalt 460 miljoen euro voor Sanoma Media Netherlands.

Onder Sanoma Media Netherlands vallen onder meer de Libelle, Donald Duck, vtwonen en nieuwswebsite NU.nl. DPG Media is onder meer eigenaar van de Volkskrant, AD en Qmusic.

Volgens DPG-topman Erik Roddenhof is de overname van Sanoma Nederland „een belangrijke versterking van de onderneming en een noodzakelijke stap in de steeds verder digitaliserende wereld."


Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

6 DEC 2019

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met een Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Onderzoek naar doden vulkaanuitbarsting.

Onderzoek naar doden vulkaanuitbarsting

Onderzoek naar doden vulkaanuitbarsting. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De politie in Nieuw-Zeeland stelt een onderzoek in, naar hoe zeker vijf mensen zijn omgekomen bij een vulkaanuitbarsting op het eiland White Island afgelopen maandag.

Volgens de politie zijn de acht nog vermiste mensen waarschijnlijk ook omgekomen. Wat precies onderzocht gaat worden, maakte de politie niet bekend.

47 mensen op het eiland


De Mobiel Bankieren app van de Rabobank.

'1 op 10 ouderen kan niet internetbankieren'

De Mobiel Bankieren app van de Rabobank. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:24

Voor ouderen blijft contant geld van cruciaal belang. Meer dan 10 procent van de ouderen in Nederland kan niet internetbankieren, ook al hebben ze een computer en zijn ze online actief.

Dat meldt de ANBO na onderzoek onder bijna 10.000 ouderen. „De ontwikkelingen gaan snel, vooral bij de technologie. Het gebruik van contant geld neemt onder andere hierdoor snel af. Daarom is het zaak dat wij zorgen dat mensen kunnen blijven meedoen", zegt directeur Liane den Haan.

Plofkraken


Door een schietpartij op het 24 Oktoberplein raakten meerdere mensen gewond.

Gemeente Utrecht presenteert rapport over tramaanslag

Door een schietpartij op het 24 Oktoberplein raakten meerdere mensen gewond. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:31

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht presenteert dinsdag samen met politie, het Openbaar Ministerie en de Veiligheidsregio Utrecht een rapport over het optreden van de crisisorganisatie rond de tramaanslag in de domstad.

Het rapport gaat onder meer over hoe de hulpdiensten hebben samengewerkt en hoe de communicatie was. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement.

Terroristisch oogmerk


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

5 DEC 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Test: trein op automatische piloot

Test: trein op automatische piloot

Instappen en wegwezen, maar met een automatische treinpiloot. / Robin van Lonkhuijsen | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 07:00

De NS voert in de nacht van dinsdag op woensdag een experiment uit met een automatische treinpiloot.

Kan een trein veilig rijden als hij wordt bestuurd door een automatische treinpiloot? Dat gaan de Nederlandse Spoorwegen testen op de Hanzelijn (Lelystad – Zwolle).

Dinsdag om 00.56 uur vertrekt een Sprinter SNG vanaf station Dronten, waar hij 25 minuten later ook terugkeert. Verloopt deze rit zonder problemen, dan rijdt de trein gedurende de nacht nog een aantal keren op een neer tussen Kampen en Swifterbant.


Duizenden Nederlandse kinderen groeien op in armoede

Foto van 'Tosca de Jong'

GISTEREN

Lege broodtrommels en geen geld voor schoenen of een winterjas; duizenden Nederlandse kinderen leven in armoede. Van alle kinderen in Nederland groeit ruim acht procent op in armoede. Het aantal kinderen dat in armoede leeft is niet gestegen, maar ook niet gedaald. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. 

Een fiets, sportschoenen en een volle broodtrommel voor op school. Het zijn dingen die elk kind nodig heeft om op een gezonde en sociale manier mee te draaien in de maatschappij. Voor gezinnen die in armoede leven, zijn deze dingen niet vanzelfsprekend. Er leven duizenden kinderen in Nederland die zonder eten naar school gaan, niet kunnen sporten, laat staan met hun familie op vakantie kunnen.

Gezinnen die in deze situatie zitten kunnen een beroep doen bij verschillende hulpinstanties. Het Nationaal Fonds Kinderhulp, dat dit jaar 60 jaar bestaat, is er daar één van. Zij helpen kinderen van 0 tot 21 jaar. Het fonds heeft het aantal aanvragen de afgelopen jaren zien verdubbelen. „Wij komen allerlei schrijnende gevallen tegen. Kinderen die op een dun matrasje op de grond slapen omdat er geen geld is voor een echt bed”, vertelt woordvoerder Irene Boersma. De aanvragen doen de ouders niet zelf, maar lopen via hulpverleners die bij de mensen thuis komen. „Er wordt niet direct en alleen naar het inkomen gekeken, maar naar de hele financiële situatie. Het kan zijn dat iemand op papier ‘genoeg’ verdient, maar dat hij of zij weinig overhoudt door bijvoorbeeld het aflossen van schulden.” De aanvragen kunnen voor de meest uiteenlopende benodigdheden zijn. „Het ene kind heeft een laptop voor school nodig, een ander kind wordt geholpen met een sinterklaascadeautje. Op dit moment zijn er vooral warme kleren nodig, zoals winterjassen. Er zijn kinderen die nog in een dun zomerjasje rondlopen.”


Heb je even tijd voor de dood?

Heb je even tijd voor de dood?

We zouden het wat vaker over de dood moeten hebben. Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

We zouden wat vaker moeten praten over de dood, vindt Martien Versteegh. Daarom schreef ze het boek Uit het leven gegrepen – jongeren van 14 tot 40 over de dood.

We gaan allemaal dood, maar hebben het er weinig over. Dom en zonde, want het levert uiteindelijk alleen maar extra stress op en voor nabestaanden maakt een taboe het alleen maar ingewikkelder. „Toen mijn moeder overleed had ze al een heel plan klaarliggen”, zegt auteur Martien Versteegh. „Dat maakte het voor ons eigenlijk gemakkelijk. Als je dat niet hebt kan dit voor nabestaanden enorme stress opleveren.”

Heb je even tijd voor de dood?

Uiteindelijke omslag van het boek, Uit het leven gegrepen.


De slechtste slogan van 2019: Tongzoen van zeemeermin

De slechtste slogan van 2019: Tongzoen van zeemeermin

Foto: Robert Vos / ANP

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

'Onze vis smaakt als de tongzoen van een zeemeermin' is gekozen tot de slechtste slogan van afgelopen jaar.

De verkiezing van slechtste slogan van Nederland wordt al acht jaar gehouden. Dit jaar ging de prijs naar Wiebe en Luuk de Haan van De Zilte Zeemeermin. De ‘visbroers’, zoals ze zichzelf noemen, lieten onder anderen ‘Je rijbewijs hale, doe je bij die kale’ van Rijschool Rayactie en ‘Geen geëikel recycle’ van P. van der Veldt Transporten achter zich.

Blij


Presentator Jeroen Pauw.

Jeroen Pauw stopt met talkshow PAUW

Presentator Jeroen Pauw. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Jeroen Pauw stopt over twee weken met zijn talkshow PAUW. Dat heeft de presentator laten weten in een bericht op zijn Instagram. De presentator blijft wel bij de publieke omroep.

In zijn bericht laat hij weten toe te zijn aan „andere gesprekken en reportages met iets meer lengte en diepte dan het ‘gesprek van de dag’ en de ‘waan van de week’.” Hij besluit zijn bericht met de woorden dat hij zijn talkshow met veel liefde en plezier heeft gemaakt.


Dreigingsniveau terrorisme terug van 4 naar 3.

Dreigingsniveau terrorisme terug van 4 naar 3

Dreigingsniveau terrorisme terug van 4 naar 3. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De kans dat er in Nederland een terroristische aanslag gaat plaatsvinden is afgenomen. Het dreigingsniveau zal daarom door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) worden teruggeschroefd van niveau 4 naar 3.

De terroristische dreiging is nog steeds 'aanzienlijk', maar niet langer 'reëel'. Dat komt doordat de kans is afgenomen dat jihadisten in Nederland toeslaan. Tot twee jaar geleden pleegden zij jaarlijks tientallen aanslagen in Europa, maar dat is veranderd. En die afname lijkt blijvend, constateert de NCTV.

Druk van de overheid


Aardbeving van 2,8 ten westen van Texel.

Aardbeving van 2,8 ten westen van Texel

Aardbeving van 2,8 ten westen van Texel. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de bodem onder de Noordzee is een aardbeving geweest. Die had een kracht van 2,8.

Het epicentrum lag ongeveer 40 kilometer ten westen van Den Helder en Texel. De beving wordt veroorzaakt door gas- of zoutwinning, meldt het KNMI.

Niet te voelen


Zeldzaam aantal kinderen op de vlucht
Likeability of3

Zeldzaam hoog aantal kinderen op de vlucht

Een jonge vluchteling uit Syrië. / Getty Images

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Bijna 50 miljoen kinderen zijn op dit moment wereldwijd op de vlucht. Niet eerder waren dat er zoveel.

De kinderen zijn op de vlucht voor oorlog, geweld, armoede of natuurrampen. Van de 50 miljoen bevinden zich 9 miljoen jongeren in het Midden-Oosten. Er is dringend meer hulp nodig om al die kinderen bij te kunnen staan, meldde UNICEF maandag. „Waar conflict heerst, zijn kinderen vaak de eerste en de grootste slachtoffers”, zegt Geert Cappelaere van de kinderrechtenorganisatie.

Cappelaere werkte tien jaar voor UNICEF in het Midden-Oosten en maakte veel oorlogen van dichtbij mee. „Kinderen vinden het lastig om oorlog een plek te geven in hun leefwereld”, zegt hij. „Voor volwassenen is dat al moeilijk, voor kinderen helemaal. Zij leven in onzekerheid en weten vaak niet wat er met hun vriendjes en familie is gebeurd. Voor een kind is dat vreselijk.”


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Bij de vulkaanuitbarsting zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen.

Geen teken van leven meer op vulkaaneiland Nieuw-Zeeland

Bij de vulkaanuitbarsting zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op het Nieuw-Zeelandse eiland waar eerder maandag een vulkaan uitbarstte zijn geen mensen, dood of levend, meer aangetroffen. Dat meldt de Nieuw-Zeelandse politie na het uitvoeren van meerdere verkenningsvluchten boven het eiland.

Na de vulkaanuitbarsting op White Island, een toeristische bestemming, zijn tot nu toe vijf doden geteld. De politie sluit nog niet uit dat het aantal nog oploopt. Er worden nog mensen vermist, maar het exacte aantal is niet bekend. Er zijn zeker 22 mensen gewond geraakt. Ze hebben allen brandwonden, meldt de regionale ambulancedienst.

De doden en gewonden zouden uit verschillende landen afkomstig zijn. Of zich Nederlanders onder de slachtoffers bevinden, is nog niet bekend. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zoekt dat uit. Er wonen geen mensen op het eiland.


Lachgas verboden als roesmiddel
Likeability of5

Lachgas verboden als roesmiddel

Lachgas verboden als roesmiddel. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Lachgas mag niet meer als roesmiddel worden gebruikt. Het kabinet verbiedt het onder jongeren razendpopulaire middel, omdat onderzoekers concluderen dat het gevaarlijker is dan gedacht. Gebruik in de slagroomspuit en voor verdoving bij de tandarts blijft wel toegestaan.

Lachgas komt op een zwarte lijst van de Opiumwet, schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede Kamer. Daarop staan onder meer qat en slaapmiddelen. „Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken", vindt Blokhuis.

Extra zorgen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar