In het nieuws

Hoe verliep de voorbije 10 jaar voor Lili en Howick?

Foto van 'Jelmer Visser'

8 SEP 2018

Ze vluchten hierheen uit Armenië, mogen tijdelijk blijven maar krijgen geen verblijfsvergunning. Er gaan jaren, rechtzaken, gesprekken en protesten overheen, maar de situatie blijft onveranderd: ze moeten terug.

En op de dag van de uitzetting besluit de regering ineens het tegenovergestelde: Lili en Howick mogen blijven. We kunnen wel stellen dat de zaak op zijn zachts gezegd nogal complex in elkaar zit. Wat gebeurde er allemaal de afgelopen tien jaar? Hier is een terugblik die begint in mei 2008 en eindigt op 8 september 2018.

Mei 2008

De toen 3-jarige Howick en 2-jarige Lili komen met hun moeder Armina vanuit Armenië naar Nederland en vragen asiel aan.

Oktober 2009

Eerste asielaanvraag wordt afgewezen. De situatie voor het gezin in Armenië is niet schrijnend genoeg om in aanmerking te komen voor een permanente verblijfsstatus.

2011

Na tweemaal in hoger beroep gegaan te zijn tegen de afwijzing, maakt de Raad van State de uitspraak definitief. De situatie in Armenië is veilig genoeg om terug te keren.

2011-2017

Moeder Armina blijft doorprocederen en laat haar afgewezen asielaanvraag in zes jaar tijd zevenmaal voor de rechter komen. Al deze procedures leveren hetzelfde resultaat op. De Armeense familie krijgt geen permanente verblijfsstatus en dient terug te keren naar het land van herkomst. In deze jaren gaan Lili en Howick naar een Nederlandse basisschool in Amersfoort en groeien van kleuter op tot tieners.

14 augustus 2017

De moeder van het gezin wordt op het vliegtuig gezet en naar Armenië gestuurd. Howick en Lili blijven achter in Nederland en worden tijdelijk opgevangen.

28 augustus 2017

Nidos, een stichting die zich inzet voor het welzijn van minderjarige vluchtelingen, krijgt de voogdij over de inmiddels 12-jarige broer en 11-jarige zus. Ondertussen is er het eerste protest georganiseerd door Defence for Children.

Mei 2018

Lili en Howick doen opnieuw een verzoek om een verblijfsstatus te krijgen, dit keer als minderjarige vluchteling. Ook dit verzoek wordt afgewezen.

Juni 2018

De Raad van de Kinderbescherming, ondergebracht bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid, stelt harde eisen aan de uitzetting van de twee tieners. Zo moet de opvang in Armenië goed voor elkaar zijn en dienen ze naar een goede school te kunnen gaan. De Dienst Terugkeer & Vertrek, bezwaart met het begeleiden en terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers, kan dit niet garanderen maar legt de bezwaren naast zich neer.

24 augustus

Opnieuw een afwijzing door de hoogste rechtbank van Nederland, hiermee wordt de uitzetting definitief gemaakt. De Hoge Raad stelt dat Armenië veilig genoeg is en dat er geen aanwijzingen zijn dat de tieners slecht opgevangen zullen worden. Lili en Howick krijgen tot zaterdag 8 september de tijd om zelf het land te verlaten, anders zullen de Dienst Terugkeer & Vertrek en de politie deze taak op zich nemen.

27 augustus

Lili en Howick zijn te gast bij Laat op 1 en doen een allerlaatste verzoek aan staatssecretaris Mark Habers (VVD) om zijn 'discretionaire bevoegdheid' te gebruiken om de uitspraak van de rechter te blokkeren. Een staatssecretaris van Justitie en Veiligheid kan op persoonlijke titel een verblijfsstatus toekennen.

De VVD'er voelt hier echter niks voor en sluit zich aan bij de uitspraak van de rechter. Het ongenoegen groeit, een aantal politieke partijen en BN'ers maakt zich sterk voor het lot van de twee.

31 augustus

Lili en Howick sturen een open brief gericht aan koning Willem-Alexander koningin Maxima, Mark Rutte en Mark Habers. In deze brief vertellen zij dat het Armeense weeshuis geen goed onderkomen is en overvol zit, daarnaast vertellen ze dat hun toekomst in Nederland ligt. Lili wil in Nederland neuroloog worden en Howick wil als hij groot is gaan werken met speurhonden.

2 september

Lili en Howick duiken onder. Na een paar dagen keren ze echter terug naar een pleeggezin. Volgens Defence for Children heeft de uitzetting grote gevolgen voor de mentale gesteldheid van de jonge tieners. De organisatie laat weten dat de twee tieners bang voor de uitzettingsprocedure en hun onzekere toekomstige bestaan in het land dat op hun paspoort staat.

4 september

Moeder Armina laat weten dat ze de strijd opgeeft. De uitzetting zal plaatsvinden op zaterdag 8 september.

6 september

Honderden mensen gaan de straat op om in Den Haag te protesteren tegen de op handen zijnde uitzetting van de Armeense kinderen. Defence for Children organiseerde deze protestactie en stelt dat het een schande is dat ze moeten worden uitgezet terwijl ze al tien jaar in Nederland verblijven. Sterker nog: ze hebben nog nooit in hun leven een voet op Armeense bodem gezet omdat ze in Rusland geboren zijn.

De kinderombudsman is het hiermee eens en dringt er bij de staatssecretaris op aan dat de uitzetting moet worden gestopt. Zij spreken de taal niet, worden in een weeshuis geplaatst en kunnen niet naar school toe. De coalitiepartijen willen echter van geen wijken weten.

7 september

Premier Mark Rutte laat na de Ministerraad weten dat hij niet van plan is om de beslissing ongedaan te maken. 'Soms moet je hard zijn', zo laat hij weten aan journalisten. Deze harde aanpak is volgens de premier nodig om draagvlak te houden voor het beleid van zijn regering.

Het gaat niet goed met de moeder van de tieners. De slepende procedure heeft dusdanige emotionele gevolgen dat zij moet worden opgenomen in een zorginstelling. Dit is voor de advocaat die de kinderen bijstaat reden om nog een allerlaatste verzoek in te dienen bij de rechtbank van Amsterdam. Om 21.00 wordt er uitspraak gedaan: de uitzetting kan doorgaan.

Minister Hugo de Jonge twittert een selfie samen met een breed lachende Mark Rutte tijdens een concert van Anouk. Op sociale media wordt met grote ontsteltenis gereageerd op deze foto. Veel mensen vinden het smakeloos dat de premier op stap gaat op de vooravond dat twee minderjarige asielzoekers het land worden uitgezet.

8 september

Op de dag van de uitzetting komt naar boven dat Howick en Lili in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn weggelopen. Ze verbleven die nacht bij hun grootouders in Wijchen in de buurt van Nijmegen. De grootouders hebben om onbekende redenen wel een permanente verblijfsstatus in Nederland. Hier vertrokken ze in het holst van de nacht te voet.

De druk wordt groter en groter. De vlam vliegt in de pan als de politie een opsporingsbericht publiceert waarin zij mensen in Nederland oproepen om de kinderen bij hen aan te geven om hun veiligheid te kunnen waarborgen. Het verzoek kan op zeer weinig steun rekenen met massale oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid tot gevolg.

Velen zien dit als een klopjacht waarbij onschuldige en getraumatiseerde kinderen als criminelen worden behandeld. Twitter 'ontploft' en er is zeer grote eensgezindheid, van links tot rechts, dat de uitzetting kwalijk is. Ook internationaal wordt het verhaal opgepakt. Onder meer Duitse, Amerikaanse, Britse, Franse en Vlaamse media berichten over de zaak.

Laatste zetje

Het verzet komt niet langer alleen vanuit de oppositie en de maatschappij, ook D66 en de ChristenUnie krijgen gewetensbezwaren. De achterban van beide partijen vindt de uitzetting niet kunnen en uiten hun zorgen aan de Tweede Kamer-fracties.

Na het middaguur uiten fractievoorzitters Alexander Pechtold en Joël Voordewind hun ongenoegen over de situatie, zij dringen er bij de staatssecretaris opnieuw op aan om van zijn discretionaire bevoegdheid gebruik te maken. Dit blijkt het laatste zetje te zijn. Staatssecretaris Habers laat via het Ministerie van Justitie en Veiligheid iets voor vieren weten dat Howick en Lili, die dan nog steeds vermist worden, in Nederland mogen blijven. Er is alsnog veel kritiek; de gewetensbezwaren van de ChristenUnie en D66 zouden veel te laat gekomen zijn.

Ondertussen gaat de zoektocht naar de broer en zus onverminderd door in de omgeving van Wijchen. Omstreeks 17.00 worden Lili en Howick in goede gezondheid teruggevonden.


Likeability of3

Duitse liet zoon (6) moedoen aan IS-training en excecutie bijwonen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

Net zoals vanuit Nederland zijn er ook vanuit Duitsland mensen naar het IS-gebied afgereisd. Daartoe behoort ook een moeder Carla-Josephine S., die haar zoontje kennis liet maken met de gewoonten van de IS.

De vrouw vertrok in 2015 toen haar man aan het werk was tegen zijn zin in naar het kalifaat. Hun kinderen, waaronder een zoon van pas zes jaar oud, werden gedwongen om mee te doen aan de trainingen die IS verzorgde. Ook moesten ze een openbare excecutie bijwonen.

Wapenskills


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Klimaatverandering maakt Rusland nóg groter

Rusland/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Rusland is al met afstand het grootste land ter wereld, maar het is nog aan het groeien. Door klimaatveranderingen zijn er een paar kleine eilandjes komen bovendrijven.

Volgens Aleksandr Moisejev, chef van de Noordelijke Russische vloot, dachten ze altijd dat het om drijvende gletsjers ging. Nu het ijs gesmolten is, blijken er in de kaap een aantal eilandjes te zijn. „De eilandjes zijn ontdekt doordat het ijs smelt en instort en door de temperatuurverandering", vertelt Moisejev.

Acht voetbalvelden


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

Foto's: Dierenbescherming

Foto van 'Erik Jonk'

21 OKT 2019

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

Is dat wel zo’n mooi getal?


Johnson wint eerste brexitstemming, maar verliest versnelde procedure

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Britse premier Boris Johnson heeft een belangrijke overwinning geboekt in het Lagerhuis. Dat keurde zijn nieuwe brexitwetgeving in een eerste stemming goed, maar de tweede ronde kwam er niet door. Een brexit op 31 oktober lijkt nu zeer onwaarschijnlijk.

De zogeheten 'withdrawal agreement bill' (WAB) zet de nieuwe brexitdeal om in Britse wetgeving. Dat is nodig om de EU met een deal te kunnen verlaten. Parlementariërs hebben nu met 329 tegen 299 stemmen besloten dat de wetgeving verder kan worden behandeld, maar die is daarmee nog niet definitief goedgekeurd.

Tweede stemronde


Likeability of5

Gelderland bevriest vergunningen voor boeren

Boeren bij het provinciehuis in Gelderland/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boeren in Gelderland kunnen in elk geval tot 1 december van dit jaar geen vergunningen krijgen voor hun bedrijfsvoering. Gelderland heeft tijd nodig om zich samen met de andere provincies en het Rijk te buigen over nieuwe stikstofregels en de gevolgen daarvan, zo hebben Gedeputeerde Staten dinsdag laten weten.

Gelderland schortte het nieuwe stikstofbeleid vorige maandag op na massaal boerenprotest. Friesland en Drenthe trokken na zulk protest de nieuwe regels in en Overijssel en Limburg pasten de regels aan. Het gevolg is volgens Gelderland grote onduidelijkheid, terwijl zowel landbouwminister Carola Schouten als Kamerleden ook nog eens verschillende meningen hebben geuit over de provinciale regels. Bovendien verschillen Schouten en de provincies onderling van opvatting.

Grote onduidelijkeheid


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Tieners maken nepaccount van leraar en vragen naaktfoto's leerlingen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Drie tieners hebben zich op social media uitgegeven als hun leraar. Daarbij vroegen ze medeleerlingen om hun naaktfoto's te sturen.

Het gaat om leerlingen van een middelbare school in Schagen. De leraar in kwestie ontdekte op een gegeven moment zelf dat anderen zich onder zijn naam uitgaven op social media, waarna hij bij de politie aangifte deed.

Geen succes


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen?

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen?

Verzorgen van planten hét alternatief voor het krijgen van kinderen? / Unsplash

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Het traditionele gezin bestaat niet meer. Daar begint het althans op te lijken. Waar eerst de trouwe viervoeter de plek van een kind leek in te nemen, is nu de huiskamerplant bezig aan een opmars.

Millenials zeggen tegenwoordig niet veel te voelen voor het traditionele huisje-boompje-beestje. Daar komt bij dat een huis kopen bijna niet te doen is, de arbeidsmarkt onzeker is en ook het vinden van de juiste partner is lastig. Hieruit volgt dat zij steeds later of misschien wel helemaal niet aan kinderen beginnen.

Waar veel mensen met huisdieren zichzelf al zagen als de vader of moeder van hun trouwe viervoeter. Is er nu iets vergelijkbaars aan de hand met planten. Mensen die ervan houden om voor hun planten te zorgen worden op Instagram #plantparents genoemd en volgens een rapport van onderzoeksbureau WGSN Global macro-agency is het zorgen voor je planten alsof het je eigen kinderen zijn een groeiende markt.


kankerverwekkende stoffen in autostoeltjes
Likeability of3

Kankerverwekkende stoffen in autostoeltjes

Maar liefst vier typen kinderzitjes voor in de auto blijken schadelijke stoffen te hebben./ Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Maar liefst vier typen kinderzitjes voor in de auto blijken schadelijke stoffen te hebben. Dat concludeerde de ANWB in de jaarlijkse autostoeltjestest.

De ANWB neemt ieder jaar autostoeltjes onder de loep voor de jaarlijkse kinderzitjestest. Dit gebeurt al sinds 2003 om ouders te informeren over de kwaliteit van de stoeltjes. Wat blijkt dit jaar? Van de twintig geteste modellen hebben er vier de beoordeling ‘slecht’ gekregen vanwege een hoge concentratie schadelijke stoffen in de bekleding.

Kankerverwekkende bekleding


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Zijn reisgidsen nog wel relevant?

Zijn reisgidsen nog wel relevant?

Inspiratie voor een reisbestemming krijgt 56 procent van de millennials vooral van vrienden en familie./ Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Nederland staat dit jaar in de top tien van de Lonely Planet. Moeten we bang zijn voor een extra stroom toeristen, of is de reisgids niet meer zo relevant als het gaat om de keuze in reisbestemmingen?

Op social media staat het er vol van: ‘perfecte’ vakantiefoto’s van je vrienden of familie, die zich op de mooiste bestemmingen bevinden. Dit motiveert vooral jonge mensen om vervolgens ook naar deze plekken te gaan. Want waar reisgidsen vroeger een belangrijke bron van informatie waren, baseren reizigers hun keuze nu eerder op advies van vrienden en familie of op plekken die ze voorbij zien komen op social media.

Nederland staat op plek zeven in het lijstje van de Lonely Planet met de tien beste landen om te bezoeken in 2020. Dat vindt Elsje van Vuuren, van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), een mooi compliment. „Deze reisgids kan zeker bijdragen leveren aan het aantal toeristen dat naar Nederland komt. Wat heel positief is, is dat niet alleen Amsterdam wordt genoemd als goede bestemming in ons land. Ook Groningen, Arnhem en de Veluwe staan er bijvoorbeeld in.” Dit draagt volgens haar bij aan het verspreiden van de toeristen, in plaats van dat iedereen massaal naar onze hoofdstad gaat.


Een derde uitzendkrachten heeft meerdere banen nodig

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ruim een op de drie uitzendkrachten heeft meer dan één baan nodig om de eindjes aan elkaar te knopen. Bijna de helft van de mensen met een uitzendcontract kan daar nauwelijks van rondkomen. Dat blijkt uit onderzoek dat peiler Maurice de Hond heeft uitgevoerd onder zeshonderd uitzendkrachten in opdracht van vakbond CNV.

Ruim zestig procent van de uitzendkrachten heeft liever een vaste baan, bijna een op de vier moet fulltime beschikbaar zijn, maar heeft slechts een dienstverband in deeltijd. CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden noemt de cijfers ontluisterend.

Hetzelfde werk


Rechtbank: 'Vader mag zoon (7) niet verbieden als meisje te leven'

Rechtbank: Vader mag zoon (7) niet verbieden als meisje te leven

De tweeling James en Jude Younger zijn geboren met behulp van IVF en een eiceldonor./ ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De rechtbankjury van Texas heeft besloten dat een vader zijn zoon niet mag verbieden om als meisje door het leven te gaan. De jury besliste dat hij geen voogdij krijgt over zijn twee zoons.

De tweeling James en Jude Younger zijn geboren met behulp van IVF en een eiceldonor. Moeder Anne Georgulas heeft dus geen biologische band de twee zoons, maar in tegenstelling tot vader Jeffrey Younger staat ze wel achter de geslachtsverandering van haar zoontje James.

Luna


Man in Oslo steelt ambulance en rijdt in op mensen
Likeability of3

Man in Oslo steelt ambulance en rijdt in op mensen

De verdachte wordt gearresteerd./ ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

UPDATE: Een gewapende man heeft dinsdag in Oslo een ambulance gestolen en verscheidene mensen aangereden terwijl hij wegreed. Vijf mensen raakten lichtgewond, onder wie twee baby's. De man werd aangehouden nadat de politie schoten op het voertuig had afgevuurd, zei de politie in de Noorse hoofdstad.

Er is niet gezegd of het incident een aanslag was. „We hebben momenteel geen informatie die aangeeft dat dit verband houdt met terreur", schreef de politie van Oslo op Twitter. Volgens de krant Aftenposten droeg de kaper van de ambulance een groene militaire broek en een camouflagejas.

De politie hield later een tweede verdachte aan, een vrouw „die onder invloed leek te zijn". Volgens het Noorse TV2-kanaal is de gearresteerde man in de dertig en de gezochte vrouw in de twintig. Beide zijn Noorse onderdanen en bekend bij de politie.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Boris Johnson.

Johnson: verkiezingen bij verwerping schema brexitwetgeving

Boris Johnson. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Mocht het Britse Lagerhuis niet instemmen met het tijdschema van drie dagen om de brexitwetgeving goed te keuren, dan zal de regering de hele wetgeving intrekken. 

Verkiezingen moeten dan een oplossing bieden voor de politieke impasse waar het Verenigd Koninkrijk zich in bevindt. Dat zei de Britse premier Boris Johnson dinsdag voorafgaand aan twee cruciale stemmingen.

Waarschuwing


Wilders wil naar rechtszaak: bedreiger in de ogen kijken

Geert Wilders/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

PVV'er Geert Wilders is van plan om dinsdag naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol te gaan. Dan speelt de zaak van de man die ervan verdacht wordt dat hij een terroristische aanslag wilde plegen op de politicus.

De Pakistaan Janaid I. werd op 28 augustus vorig jaar aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. Een dag ervoor zou hij op Facebook een filmpje hebben gezet waarin hij in het Pakistaans een aanslag aankondigde op de PVV-leider of de Tweede Kamer. Aanleiding was de cartoonwedstrijd voor spotprenten van de profeet Mohammed die Wilders had uitgeschreven.

De verdachte in de ogen kijken


Nederland en Aruba topbestemmingen volgens Lonely Planet

Nederland en Aruba topbestemmingen volgens Lonely Planet

De palmstranden in Aruba krijgen punten en dat begrijpen we goed. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ben je nog op zoek naar een bestemming voor een tripje in het nieuwe jaar? Dan kan je volgens Lonely Planet net zo goed thuisblijven, of afvaren naar de Waddenzee. 

Nederland staat namelijk op plek zeven in het lijstje van tien beste landen om te bezoeken in 2020. De reisgidsgigant heeft Aruba op de vierde plek gezet.

Goede vibes


Man vast na dood vrouw en kind in Diemen

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 48-jarige man zit vast omdat hij mogelijk betrokken is bij de dood van een vrouw en een kind in Diemen. De lichamen werden vrijdag gevonden in een woning aan de Martin Luther Kinglaan.

De politie onderzoekt nog of daadwerkelijk sprake is van een misdrijf, maar de huurder van het huis is op dag van de vondst aangehouden.

Sterke aanwijzingen


Likeability of3

Boete van eigen deeg: Franse kok krijgt enorme naheffing

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

In je eigen restaurant mag je gerust een hapje mee-eten, toch? Dat dacht een kok op het Frans-Caribische eiland Guadeloupe ook, maar hij moet nu 14.000 euro betalen. 

De kok had de lunches niet aangegeven bij de belastingdienst en die ziet de maaltijden als loon in natura.

107 euro per lunch


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Zorgpremies gaan omhoog: zo bespaar je op je uitgaven
Likeability of3

Zorgpremies gaan omhoog: zo bespaar je op andere uitgaven

Foto: Lex van Lieshout | ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In september werd op Prinsjesdag bekendgemaakt dat de kosten van de zorgpremie in 2020 zullen stijgen. Net als eerdere jaren zullen Nederlanders vanaf het volgende jaar meer moeten betalen voor hun zorgverzekering.

Hoewel nog niet alle premies van alle zorgverzekeraars in Nederland bekend zijn gemaakt, weten we al wel de cijfers van enkele verzekeraars. Zo verhoogt DSW de premie met 6 euro per maand. Dat is het dubbele van wat het kabinet op Prinsjesdag had voorzien voor de stijgende premies voor het komend jaar. Maar: er voldoende stappen die je kunt ondernemen om te besparen op je uitgaven en andere verzekeringen om zo alsnog minder geld kwijt te zijn in 2020.

Duurdere zorgverzekering in 2020


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar