Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 7 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

Het leven van de student: alsmaar duurder en duurder

De eerste week van het nieuwe collegejaar zit er op en alweer blijkt dat het vooruitzicht voor studenten met een lening er niet beter op wordt. Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) gaat de rente van de lening verhogen vanaf 2020, maakte Trouw vrijdag bekend. Studeren lijkt daardoor alsmaar duurder te worden.

Weg met de pret

Het is alweer even geleden dat de studenten in Nederland werden opgeschrikt met het nieuws dat de basisbeurs ging verdwijnen. Het kabinet Rutte II maakte in 2012 in het regeerakkoord bekend dat studenten in de toekomst geen basisbeurs meer krijgen, maar moeten lenen als ze hun studie niet kunnen betalen. Het plan was toen nog om het ‘sociaal leenstelsel’, zoals het werd genoemd, in het collegejaar 2014-2015 in te voeren. Uiteindelijk kwam het wetsvoorstel van toenmalig minister Bussemaker van Onderwijs pas in januari 2015 door de Eerste Kamer heen, wat betekende dat studenten die in september 2015 begonnen met studeren geen basisbeurs meer kregen.

Door het wegbezuinigen van de basisbeurs en het invoeren van het nieuwe leenstelsel, zou in 2018 één miljard euro vrijkomen voor verbetering van het onderwijs. Daarnaast zouden studenten wiens ouders een lager inkomen dan 46 duizend euro hebben, een aanvullende beurs krijgen. Die werd met honderd euro verhoogd naar maximaal 365 euro per maand. Bovendien kunnen studenten ‘voordelig’ lenen. De rente op de lening is laag en studenten hoeven pas terug te gaan betalen zodra ze zijn afgestudeerd en een inkomen op het minimumloonniveau hebben.

Loze beloftes

Maar in de afgelopen jaren bleek dat het toenmalige kabinet een aantal loze beloftes had gemaakt. De één miljard euro die Bussemaker had beloofd voor verbetering van het onderwijs, bleek minder rooskleurig te zijn dan gedacht. Universiteiten en hogescholen rekenden uit dat het om 820 miljoen euro ging, bijna 200 miljoen euro minder dan Bussemaker had gezegd. En eind augustus werd bekend dat afgestudeerden met een studieschuld moeilijker een hypotheek konden krijgen. Met een gemiddelde studieschuld van 21 duizend euro wordt de hypotheek in het geval van het nieuwe leenstelsel met zo’n 25 duizend euro verlaagd.

Nu blijkt ook nog eens dat de rente van de lening verhoogd gaat worden. Studenten die vanaf 2020 beginnen met studeren en gebruikmaken van het ‘sociaal’ leenstelsel, moeten gemiddeld 18 procent meer terugbetalen. Trouw rekende uit dat wie 35 jaar de tijd neemt om terug te betalen, duizenden euro’s meer kwijt is.

Dan maar werken

Een aantal Metro-lezers reageerden op het bericht door te zeggen dat studenten dan maar een bijbaan moeten nemen als ze zo graag willen studeren. Eerder bleek al dat de bijbanen voor studenten voor het oprapen liggen. Maar is het eigenlijk wel zo makkelijk om naast je studie te werken?

Ieder jaar wordt de hoogte van het collegegeld wettelijk bepaald. Voor het collegejaar 2018 – 2019 ligt dat bedrag op €2.060. Je kan het in één keer betalen, maar ook maandelijks. Dan kost studeren een kleine €172 per maand. Volgens de meeste universiteiten ben je wekelijks zo’n 40 uur aan je studie kwijt, door onder andere naar colleges te gaan en de leerstof bij te houden. Dat is vergelijkbaar met een fulltime werkweek dus. Tijd voor een bijbaan heb je dan eigenlijk alleen in het weekend en hooguit een keer ’s avonds.

Zuinig leven

Natuurlijk wil je nog wel één dag in de week vrijhouden, dus laten we zeggen dat je acht uur in het weekend werkt. We gaan even van een 20-jarige student uit. Het bruto minimumloon voor een 20-jarige is €6,44 per uur, wat betekent dat je per maand iets meer dan €220,- zou verdienen. Daar is een studie wel van te betalen. Maar je zal zuinig aan moeten doen in je vrije tijd (die je niet veel meer hebt), want je houdt ongeveer €50 euro.

Dat geldt voor de studenten die nog fijn bij hun ouders thuis wonen. Voor de studenten die op kamers zitten, wordt het toch een stukje moeilijker. De gemiddelde prijs van een studentenkamer in Nederland is ruim €400 per maand. Dan heb je aan acht uurtjes werken per week lang niet voldoende. De enige optie is om minstens 16 uur per week te werken, wat je minimaal €446 per maand oplevert. Daar kan je die kamer net van betalen, maar hoe je aan het geld voor je studie en je boodschappen moet komen is de grote vraag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.