Metro
Metro Nieuws 26 sep 2018 / 07:49 uur

Heksenjacht op ‘grappenmakers’ ongeval Oss

Er is een grote online heksenjacht gaande, waarin de mensen die grappen maakten over het spoorongeluk in Oss hardhandig aangepakt worden.

Heksenjacht op 'grappenmakers' ongeval Oss
Grappenmakers worden met naam en toenaam genoemd / Twitter screenshot

Ontslagen

Vorige week viel het eerste ontslag al: een lerares van een Haagse basisschool werd op staande voet ontslagen vanwege de opmerkingen die ze had geplaatst op social media. Ze is echter niet de enige die ten onder gaat aan online geplaatste commentaren. Sommigen voelen zich inmiddels dusdanig bedreigd dat ze hun social media account hebben verwijderd. De politie roept de ‘jagers’ op om niet voor eigen rechter te spelen, maar daarvoor lijkt het te laat.

Heksenjacht op 'grappenmakers' ongeval Oss
Grappenmakers worden met naam en toenaam genoemd / Twitter screenshot

Er zijn al tientallen pagina’s op Facebook waar massaal persoonsgegevens en foto’s van de ‘grappenmakers’ gedeeld worden, schrijft het Brabants Dagblad. Sommigen gaan nog een stapje verder en nemen contact op met de werkgevers van de daders, met als doel ze te laten ontslaan.

Heksenjacht op 'grappenmakers' ongeval Oss
Grappenmakers worden met naam en toenaam genoemd / Twitter screenshot

Er zit geen rem op

Mediahoogleraar Jan van Dijk van de Universiteit Twente schrikt van de omvang van de heksenjacht. „Deze mensen stoken elkaar op en geven elkaar het gevoel dat zo’n jacht gerechtvaardigd is. Dat ze hiermee het juiste doen. Er zit geen rem op deze jacht, dat is gevaarlijk."

Heksenjacht op 'grappenmakers' ongeval Oss
Grappenmakers worden met naam en toenaam genoemd / Twitter screenshot

Niet alleen de daders ondervinden de gevolgen van hun acties, ook hun werkgevers worden lastig gevallen. Zo ligt een Eindhovens metaalbedrijf onder vuur omdat een medewerker ongepaste grappen maakte over de slachtoffertjes van het drama. De directeur is woest op de werknemer en vreest door alle ophef klanten kwijt te raken. „Geloof mij dat wij deze jongen hard gaan aanpakken. Hij heeft er heel veel spijt van. Maar ja, nu is het al te laat. Wij ondervinden hier heel veel last van."

Heksenjacht op 'grappenmakers' ongeval Oss
Grappenmakers worden met naam en toenaam genoemd / Twitter screenshot

Nadenken

De politie vraagt social media-gebruikers na te denken voordat ze iets plaatsen. „Dit kan een enorme impact op slachtoffers, familie, bekenden of nabestaanden hebben. Denk na over wat je als reactie post op social media. Het kan enorm kwetsend zijn. Hoe zou je het zelf vinden als er zo zou worden gereageerd op een ongeval waarbij je broertje, zusje, vader of moeder slachtoffer is geworden?"

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Heksenjacht op ‘grappenmakers’ ongeval Oss
Sluiten