Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 6 sep 2018 / 16:55 uur

Groot tekort aan de populairste anticonceptiepil

Slik je de anticonceptiepil en zit je bijna zonder strips? Dan is de kans aanwezig dat je bij de apotheek een ‘nee’ te horen krijgt.

Veel apotheken hebben namelijk een tekort aan een populaire pil vanwege problemen bij de productie van het middel, schrijft NOS.

Niet geleverd

De pil met de werkzame stoffen ethinylestradiol en levonorgestrel kan niet meer geleverd worden aan de groothandel door de fabrikanten. Als de voorraden in apotheken op zijn, kunnen zij geen pil leveren aan vrouwen. Ook de merkvariant, microgynon 30, is slecht leverbaar.

Gelukkig zal het tekort niet lang duren. Verwacht wordt dat de eerste levering van de pil volgende week zal plaatsvinden. Of alle apotheken het voorbehoedsmiddel dan meteen weer kunnen verkopen, is een tweede.

De anticonceptiepil. Foto: Unsplash

Hoe kan dit?

De pil verloor wat aan populariteit de laatste jaren. Het aantal gebruikers in 2017 daalde met 8,5 procent ten opzichte van 2015, bleek uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kerngetallen. Het zou libidoverlagend kunnen werken, en sommige vrouwen hadden last van bijvoorbeeld stemmingswisselingen en een in de war geschopte hormoonhuishouding door de pil. Hoe komt het dan dat de pil toch even ‘op’ is?

Het komt vaker voor dat een geneesmiddel, of een voorbehoedmiddel, even niet meer te koop is. Vorig jaar was er 732 keer een tekort. Eén van de redenen voor het piltekort is het feit dat de prijzen in Nederland relatief laag zijn, schrijft NOS. Hierdoor is ons land voor fabrikanten onaantrekkelijk. Voorraden worden laag gehouden en zo ontstaan er bij een hapering in het productieproces snel tekorten, aldus apothekersorganisatie KNMP.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Groot tekort aan de populairste anticonceptiepil
Sluiten