Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Groningen wil roken op straat verbieden

Als het aan Groningen ligt is het binnenkort niet meer toegestaan om buiten op straat een sigaret op te steken. Om niet in het gedrang te komen met de Tabakswet, zal het bij het verbannen van sigarettenrook ook nodig zijn alle andere soorten rook te verbieden. Mocht het de stad lukken dan betekent dit een primeur voor Nederland.

Het plan zal woensdagavond worden voorgelegd aan de commissie Beheer en Verkeer. Indien het voorstel wordt aangenomen dan zal dat tot gevolg hebben dat de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zal moeten worden aangepast. Dit zodat de gemeente delen van de openbare ruimte rookvrij kan verklaren.

Handhaving

Hoewel de gemeente – na goedkeuring – van het voorstel op grond van de APV het roken op sommige plekken kan verbieden. Ligt het initiatief tot het instellen van rookvrije gebieden bij verschillende instanties in de stad. Volgens het AD werkt het plan zo dat -bijvoorbeeld- een ziekenhuis een verzoek kan indienen bij de gemeente om roken te verbieden op het plein voor de ingang.

Ook de handhaving van het verbod zal worden neergelegd bij de instellingen zelf. Omdat het wel gaat om een echt verbod kan de politie erbij worden gehaald indien de roker die een sigaret opsteekt weigert te vertrekken. Vanwege de Tabakswet zal op de plekken waar het verbod geldt ook de rook afkomstig van bijvoorbeeld een auto, brommer, of een barbecue, niet zijn toegestaan.

Meer interesse

Als een meerderheid van de commissie woensdagavond akkoord gaat met het voorstel, moet het plan daarna ook nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Het UMC in Groningen staat in ieder geval al vast te trappelen om het verbod in te voeren. Dat betekent dat in theorie het eerste rookverbod al voor het einde van de maand in zou kunnen gaan.

In navolging van Groningen zijn er meer steden die interesse hebben getoond voor een dergelijk rookverbod. Zo kondigde Rotterdam onlangs aan bepaalde straten rookvrij te willen maken.

Welke sanctie er komt te staan op overtreding van het rookverbod is nog niet duidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.