Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Groningen ontvangt vrijbrief voor herstel huizen

Om het herstellen van huizen in het aardbevingsgebied zo snel mogelijk uit het slop te trekken, krijgt de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een vrijbrief om contracten te sluiten en afspraken te maken met huizenbezitters. Zo moet de versterkingsoperatie die deels stil is komen te liggen, weer op gang komen, meldt Trouw.

Afhandeling aardbevingsschade

Dat er een akkoord is, bleek gisteren tijdens een bijeenkomst in Groningen waar Tweede Kamer­leden met lokale vertegenwoordigers spraken. De minister was vorige week in het gebied om met gemeente- en provinciebestuurders over de afhandeling van de aardbevingsschade te praten. De minister zegde ook toe dat het Rijk zorgt dat alle kosten worden betaald, zo nodig door de overheid zelf. De NCG verwerkt het plan de komende weken, daarna worden de bewoners en de Kamer geïnformeerd.

Naast de ‘carte blanche’ voor de versterkingsoperatie spraken de bestuurders af dat het Staatstoezicht op de Mijnen voortaan gaat vaststellen welke woningen onveilig zijn. Voorheen deed de NAM dat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.