Hester Ramaker
Hester Ramaker Nieuws 11 sep 2018
Leestijd: 5 minuten

Goed nieuws: We zijn weer positief over de toekomst

Nederlanders zijn voor het eerst in jaren weer overwegend positief over de toekomst van ons land. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Sinds tien jaar wordt er onderzoek gedaan naar de positiviteit van Nederlanders en altijd was de groep pessimisten overwegend groter. Sinds 2018 blijken de rollen omgedraaid.

Het nieuws komt voort uit een groter onderzoek, De sociale staat van Nederland 2018, dat het SCP dinsdag presenteerde. Daaruit bleek dat Nederlanders nog steeds tevreden zijn over de kwaliteit van hun leven. We geven ons leven, net als voorgaande jaren, een 7,8. Uit de rapportage blijkt dat de meeste mensen zich gezond voelen, dat de levensverwachting stijgt en dat de gevoelens van onveiligheid afnemen. Ook genieten Nederlanders steeds meer opleiding.

Economie

Daarnaast zijn we economisch ook tevreden. De werkeloosheid daalde en de koopkracht nam juist toe. Mensen hebben weer wat meer geld te besteden.

En het aantrekken van de economie is volgens onderzoeker van het SCP, Josje den Ridder, precies de reden waarom Nederlanders positief naar de toekomst kijken. Den Ridder: „De groep pessimisten was altijd de grootste, nu zien we dat juist de optimisten de boventoon voeren. Dat hebben we sinds de tien jaar dat wij dit onderzoek doen niet gezien. We vermoeden dat het komt omdat mensen doorhebben dat het goed gaat met de economie. Er worden weer huizen verkocht en de koopkracht stijgt. Daardoor wordt men meer positief.”

Er gaan ook dingen mis

„Maar de positievelingen hebben ook door dat er dingen mis gaan”, vervolgt Den Ridder. „Het is dus niet zo dat de groep over alles zo optimistisch is." Er zijn zeker nog zaken waar in Nederland aan gewerkt moet worden, zo vinden ze. Den Ridder: „De positieve groep vindt dat de balans nu goed is. De hoop is er dat er meer geld beschikbaar is in Nederland waardoor ook andere thema’s die niet zo goed lopen, zoals het vluchtelingenprobleem, aangepakt kunnen worden. Dat een gevoel overheerst van: we kunnen misschien weer wat.”

Den Ridder: „Overigens is de balans die er nu schijnt te zijn heel kwetsbaar. Momenteel slaat het net de goede kant op, maar er hoeft maar iets ingrijpends te gebeuren en het positieve gevoel maakt plaats voor een pessimistisch gevoel.”

Positief gevoel vasthouden

Het is dus zaak om dat positieve gevoel vast te houden. Iemand die daar erg goed in is, is ex-profvoetballer/nieuwbakken assistent-trainer bij Roda JC Kerkrade, Nathan Rutjes. Deze maatschappelijk betrokken man wordt gezien als positiviteitsgoeroe en heeft wel wat trucjes op zak om optimistisch door het leven te gaan.

„Waar ik mij aan vasthoud, en wat sommige mensen vergeten te doen, is om positieve ervaringen te delen met je omgeving”, begint Rutjes. „Als ik thuis kom en ik heb iets leuks meegemaakt, dan deel ik die ervaring met mijn vrouw. Als het dan een keer niet goed gaat, kan mijn vrouw zeggen: Nathan, weet je nog van toen? Toen ging het toch ook goed? Zodoende heb ik om mij heen een groep mensen verzameld die mij positief houden en je dus niet de put in trekken.”

Meeste Nederlanders zijn positief over de toekomst
Nathan Rutjes kan ons nog wat leren over positiviteit. Foto / ANP

Relativeren

Ook speelt relativeren een grote rol bij Rutjes: „Ik durf heel tevreden te zijn met de situatie waarin ik mij bevind. Bovendien zijn er ook zaken waar je geen invloed op hebt en dat kan ik makkelijk naast mij neerleggen. Bijvoorbeeld als de trainer een beslissing maakt die je misschien wat irriteert en waar je je druk om maakt. Ik kan mijzelf in de spiegel aankijken en zeggen: ik heb er alles aan gedaan. Dan ben ik het misschien niet eens met de keuze, maar ik heb er zelf geen invloed op dus leg ik het naast mij neer.”

„Ik durf zelfs nog verder te relativeren en om mij heen te kijken. Zo heb ik een fijn huisje, een gezin waar ik graag bij ben en een baan die ik erg leuk vind. Dus ik heb het heel goed. Dan zijn andere zaken soms niet meer belangrijk en kan ik heel erg waarderen wat ik heb”, vervolgt hij.

Verwachtingspatroon

Wat ook een belangrijk onderdeel is van het positief zijn, is het bijstellen van je verwachtingspatroon. „Ik verwacht veel van mijzelf maar niet van mijn omgeving. Naar hen toe verlaag ik mijn verwachtingspatroon heel erg. Daardoor word je nooit teleurgesteld. Waardering krijgen is natuurlijk ontzettend leuk, maar als ik het ga verwachten en ik krijg het niet dan ben ik niet blij. Dat moet je jezelf niet aan doen. Sommige dingen zijn nu eenmaal niet vanzelfsprekend, dus ik ga er nooit vanuit dat ik iets krijg. En als je dan een compliment krijgt voelt het alsof het -7 graden Celsius is en iemand een warme deken over je heen gooit.”

Overigens is het niet zo dat Rutjes nooit teleurgesteld of boos is. „Natuurlijk ben ik dat wel, ik ben net een mens. Maar over het algemeen ben ik een vrolijk beestje. En wat daar ook bij helpt, is dat ik dingen doe die ik heel leuk vind om te doen. Voetbal is echt een passie. Iedereen zou iets moeten zoeken dat je gedrag positief beïnvloed. Al is het postzegels verzamelen of straatstenen tellen. Sommige mensen vinden hun werk niet leuk en ploffen thuis meteen op de bank. Dan blijf je in die negatieve spiraal zitten. Doe iets waar je een positief gevoel van krijgt zodat je die negatieve spiraal doorbreekt.”

Op de vraag wat voor cijfer Rutjes zijn leven geeft is hij duidelijk. „Een dikke 9,5. Ver bovengemiddeld zo te horen. Dat halve punt eraf is er alleen maar omdat ik het zo moeilijk vind om andere mensen te zien die nog met zichzelf in gevecht zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Goed nieuws: We zijn weer positief over de toekomst
Sluiten