Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Geert Wilders: ‘Hoeveel komen er nog aan?’

Geert Wilders heeft laten weten geschokt te zijn door de gedragingen van Jawed S, en zegt zich af te vragen hoeveel daders er nog volgen.

De PVV-leider zei tegen RTL Nieuws: „Dit is echt schokkend. Echt schokkend.” Wilders bleek een belangrijke reden voor S. om naar Nederland af te reizen. Zo plaatste S. een foto op zijn sociale media waarmee met een mes door het hoofd van Wilders werd gestoken. Ook plaatste hij een filmpje waarin de Nederlandse vlag wordt verbrand.

Anders gedragen

S. Was bij de Duitse veiligheidsdiensten al bekend. Daar kregen ze eerder al een melding van een medewerker van de vluchtelingenopvang waar S. zat. Het was de medewerker opgevallen dat de Afghaan de laatste tijd veranderde. Zo liet hij zijn baard staan en ging hij zich anders gedragen.

„Hij was dus niet alleen al een tijdje bij de diensten in Duitsland bekend, maar had ook recent een post op Facebook gedaan met een mes door mijn hoofd, en tegen een vriend verteld kort voor vertrek dat hij naar Nederland ging om mij te vermoorden” aldus Wilders.

Het is de tweede arrestatie binnen een week zijn. Onlangs werd op het Binnenhof een Pakistaanse man gearresteerd omdat hij ook een filmpje had gemaakt met Geert Wilders als doelwit.

Niets gedaan met informatie?

Ondanks het feit dat S. bekend was bij de Duitse veiligheidsdiensten was het voor S. mogelijk naar Nederland te reizen en op Amsterdam Centraal twee willekeurige voorbijgangers neer te steken. Door snel handelen van de aanwezige politie werden meer slachtoffers voorkomen. Later bleek in de tas van S. nog een ander groot mes te zitten.

Wilders zegt zich af te vragen hoe het voor S. Mogelijk was om naar Nederland te reizen, ondanks de gewaarschuwde autoriteiten. „Waarom hebben de diensten niets gedaan met informatie over de terrorist die al veel langer bekend was? Hebben de Duitse diensten de Nederlandse diensten geïnformeerd en wat hebben die er mee gedaan? Wat weten we nog meer niet? Hoeveel meer zijn of komen er nog aan?”

Inmiddels is bekend dat S. nog twee weken vast blijf zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.