In het nieuws

Facebook-altruïsme: 'Veel lekkerder dan 80 likes!':

Leeuw Govani van Stichting AAP is ook blij met de inzamelingsdrang

Foto van 'Iris Hermans'

11 SEP 2018

Verjaardagsinzamelingsacties op Facebook worden steeds populairder. Worden we altruïstischer met z’n allen? En worden social media nu écht sociaal? ,,Het geeft een véél lekkerder gevoel dan 80 likes op je geposte foto.”

'Alles al'

Z’n verjaardag duurt nog bijna twee weken, maar hij is al druk in de weer met z’n cadeau: 1000 euro ophalen voor KiKa, via de inzamelingsfunctie op Facebook. ,,Ik heb alles al, dus waarom zou ik niet iets voor een ander doen?” Jasper Zuyderwijk (32) zit op deze dinsdag al op 658 euro en is zelf ook actief in het enthousiasmeren of ‘aanjagen’ van z’n Facebook-vrienden, iets wat hij als parttime feestjesorganisator en als dj South District inmiddels wel onder de knie heeft. Nu geen timetables en line-ups, maar post hij informatie (,,Wist je dat een op de drie Nederlanders kanker krijgt?”) om zijn inzameling onder de aandacht te krijgen. En waarom KiKa? Behalve dat het natuurlijk een heel mooi goed doel is, heeft hij in z’n omgeving zelf ook te maken met de rotziekte. Z’n opa heeft kanker, ,,de helft van z’n tong is net verwijderd” en het dochtertje van een van zijn collega’s heeft leukemie.

BAM: 1000 euro

Dus toen hij drie weken voor z’n verjaardag de vraag van Facebook kreeg of hij een actie wilde starten, hoefde hij dan ook geen twee keer na te denken. Bij hem geen 150 euro, zoals veel andere mede-Facebookaltruïsten doen, maar bám: 1000 euro. Tja, haalt Jasper z’n schouders op, ,,als ik iets doe, doe ik het goed.” Het geld komt van z’n vrienden, familie en collega’s, maar ook van mensen die hij al jaren niet meer heeft gesproken. ,,Heel mooi om te zien dat dat helemaal niet uitmaakt bij zo’n inzameling.”

Jasper Zuyderwijk aka dj South District

Ideal ideaal

Inventieve Jasper is niet voor een gat te vangen en biedt in z’n Facebookinzamelingsbericht zelfs de mogelijkheid om een Tikkie te doen, waarna hij het zelf verwerkt en de melding ‘Jasper heeft gedoneerd aan z’n eigen inzamelingsactie’ op Facebook verschijnt. Beetje omslachtig, beaamt hij, maar goededoelennood breekt Facebookwet: ,,Je kunt alleen maar storten via PayPal, maar lang niet iedereen heeft dat.” Zijn tip voor Facebook, die de donatiefunctie overigens compleet belangeloos aanbiedt: Ideal, ,,dat zou echt ideaal zijn.”

Egoïstisch?

‘Killetjes’ noemt hij de huidige socialmediaomgeving, waarin het toch vaak om het individu lijkt te gaan. De relatief nieuwe inzamelingsfunctie vindt hij sympathiek en hierdoor wordt FB een echt sociaal social medium. En oké, het geld inzamelen geeft ook een ‘heerlijk gevoel’, ,,of is dat dan weer egoïstisch?”, mijmert hij hardop. ,,Het geeft in elk geval een veel lekkerder gevoel dan tachtig likes op je geposte foto.”

Cavia's

Een scrollrondje op je tijdlijn en de kans is groot dat je minimaal twee inzamelingsacties van je vrienden voorbij ziet komen. De variatie is enorm. Zo kun je geld ophalen voor The Ocean Cleanup tot Cliniclowns en Dierenlot, maar kun je je grenzen ook verleggen en The American Diabetes Association of The Friends of Puerto Rico verblijden. Of de vele cavia’s bij de Guinea Pig Rescue in Los Angeles. 150 euro blijkt een populair streefbedrag, al zijn er uitschieters naar boven zoals bij Jasper, en doet een enkeling met wat minder Facebookvrienden het voor 50 euro.

Stichting AAP

Alle kleine en grotere beetjes helpen, licht Shanti Haas van Stichting AAP toe, die apen en exotische dieren weer een toekomst geeft. Sinds de stichting zich heeft aangemeld voor de inzamelingsfunctie in maart 2018, hebben ze in totaal 2633, 80 euro vanuit 34 acties ontvangen en het worden er steeds meer. Het meest gekozen streefbedrag is inderdaad 150 euro, weet de woordvoerder en er worden niet alleen verjaardsacties gedaan. Zo heb je The Hardstyle Rebels bijvoorbeeld, ,,ze gaan de European Mountain Summit Rally doen en hebben binnen twee dagen al het streefbedrag van 250 euro behaald.”

FB belangrijk

Facebook is uitermate belangrijk voor de stichting. Haas: ,,Het geeft ongekende mogelijkheden om transparant te zijn, heel concreet te laten zien wat we doen met onder meer livestreams en filmpjes en om contact te hebben met donateurs en andere geïnteresseerden.” De inzamelingsfunctie is een écht sociale socialmediaontwikkeling, bevestigt ze. Een win-win-winsituatie, ,,mooi dat mensen op deze manier zelf inzamelingsacties kunnen starten voor ons en de mensen die daaraan bijdragen vinden dat vaak ook erg leuk.”

150 euro?

Ook AAP hoopt op toevoeging van Ideal, ’naast Paypal en creditcard’ en wat ze zoal met 150 euro kunnen doen? Heel veel: ,,We kunnen daarmee de verzwakte leeuw Govani twee weken gezond voedsel van geven of ruim een maand vitamines.” De leeuw werd onlangs uit een vervuilde circuswagen gered van de hongersnood en is nu weer op krachten aan het komen. ,,Een trainingsbal om zijn spieren te trainen kost 130 euro.” Komende weken kunnen ze de opbrengst van de Facebook-inzamelingen extra goed gebruiken om het transport van leeuwin Nala te financieren. ,,Zij werd vorig jaar uit de handen van een circusfokker gered en zit sindsdien in onze opvang in Spanje. Nu hebben we een perfect maatje voor haar gevonden bij een reservaat in Zuid-Afrika. We hopen ze snel samen te kunnen brengen, maar met een prijskaartje van 20.000 euro kunnen we wel wat hulp gebruiken.”

Bedankt, altruïst!

De goede doelen krijgen de bedragen via Facebook overigens uitgekeerd zonder gegevens van de donateurs, vertelt de woordvoerder tot slot. ,,Dat is jammer, want we bedanken ze natuurlijk graag voor hun bijdrage!”

Nala


Likeability of5

Boete voor boerka op straat wordt 150 euro

Op dit beeld staat naar schatting 3% van alle boerkadragende vrouwen in Nederland /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het openbare wordt aankomende maand strafbaar. De politie zal vanaf augustus actief controleren op voorbijgangers die dit verbod overtreden.

Woensdagavond werd bekend hoe hoog de boete gaat worden, wie vanaf augustus zijn gelaat afdekt met een boerka of een integraalhelm zal 150 euro moeten betalen. Dit blijkt uit de beleidsregel die het Openbaar Ministerie heeft laten plaatsen in de Staatscourant.

'Boerkaverbod'


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Lyrische repliek op Eurovisieplannen Maastricht

Een visuele impressie van Eurovisie de MECC met een trotse directeur /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

We begonnen met tien steden die wel oren hadden naar de organisatie van het Eurovisie Songfestival, vijf hiervan dienden een officieel bidbook in en hiervan zijn er inmiddels alweer drie afgevallen. Rotterdam of Maastricht, een van deze twee moet het Eurovisie Songfestival van 2020 gaan organiseren. Nadat de bidbooks vorige week in ontvangst genomen waren, stonden deze week de stadsbezoeken op het programma. Woensdag bezocht de songfestivalcommissie Maastricht en donderdag is de Maasstad van Zuid-Holland aan de beurt.

Sietse Bakker van deze commissie was zeer onder de indruk van de plannen van de Limburgers. Volgens hem zal Rotterdam donderdag met een behoorlijk goede impressie moeten komen, willen ze het de Maastrichtenaren moeilijk maken. Maastricht als gaststad en MECC als concerthal maakten een positieve indruk op Bakker die eveneens werkzaam is als hoofd producer Events bij de NPO.


Franka gaat nooit zonder oordoppen op pad

Franka gaat nooit zonder oordoppen op pad

Franka Beskers.

In samenwerking met VeiligheidNL

4 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Franka Beskers (31) uit Rotterdam, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt zij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Franka, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Oordoppen met muziekfilter beschermen mijn gehoor, terwijl ik alles beter hoor. Waarom zou ik ze dan niet willen dragen?!


Likeability of3

Wilde Amerikaanse leger teken inzetten als wapen?

Gevaarlijke parasiet én biologisch wapen? /ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het klinkt als een plot uit een dystopische sciencefictionfilm; een invasie van een leger bewapende teken dat op catastrofale schaal hel en verdoemenis verspreidt. Toch zal het Pentagon dit mogelijk moeten gaan onderzoeken, het Huis van Afgevaardigden stemde in met een voorstel dat hen hiertoe verplicht.

Uit dit onderzoek moet blijken of het Amerikaanse ministerie van defensie in de koude oorlog experimenten heeft uitgevoerd op teken en andere insecten. Het doel van deze vermeende tests was of ze wellicht als biologisch wapen ingezet konden worden, meldt CBS News.

Leger van teken


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Duitse vaccinatieweigeraars gaan op de bon per 2020

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De Duitse federale regering heeft het helemaal gehad met ouders die hun kinderen niet inenten tegen de mazelen en zet nu grof geschut in. Vanaf 2020 kunnen zogenaamde anti-vaxxers een boete op hun deurmat verwachten die kan oplopen tot 2500 euro.

Het plan wordt naar alle waarschijnlijkheid met een meerderheid aangenomen door de Bondstag en hiermee wordt het inenten tegen de mazelen vanaf maart volgend jaar verplicht, meldt VTR NWS.

Schoolverzuim


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Verdachte familie wijst naar elkaar na dood moeder

Gerechtsgebouw Utrecht/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Twee zussen en hun partners die worden verdacht van mishandeling en betrokkenheid bij de dood van hun (schoon)moeder, bleven dat laatste woensdag ontkennen voor de rechtbank Utrecht.

Ze spraken elkaar tegen en beschuldigden elkaar. Het slachtoffer, de 58-jarige Soraya Gooyer, werd eind oktober 2017 dood gevonden in haar woning in de wijk Overvecht. Ze stierf door 'samendrukkend geweld' op haar hals en kaak, stelden deskundigen vast.

Lange periode mishandeld


Vrouw (65) vast om dreigbrieven aan windmolenparken

Windmolens/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft een 65-jarige vrouw uit Emmen aangehouden die mogelijk dreigbrieven heeft verstuurd naar partijen die betrokken zijn bij de aanleg van windmolenparken.

De brieven waren gericht aan ondernemers en bestuurders. Agenten doorzochten dinsdag haar huis, woensdag meldde zij zich op last van de politie op het bureau. De politie heeft woensdagochtend nog zes huiszoekingen gedaan en zegt meerdere aanhoudingen niet uit te sluiten. Er zijn huizen doorzocht in Meeden, Nieuw-Buinen, Tweede Exloërmond, Groningen, Oude Pekela en Stadskanaal.

Drie eerdere arrestaties


Likeability of5

Musk ontwerpt chip die brein computer laat besturen

Elon Musk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

We hoorden hem vooral over zijn raketplannen, maar op de achtergrond lijkt Elon Musk bezig te zijn geweest met iets anders groots: een chip waardoor je brein een computer kan besturen.

Tests bij een aap

Musk en zijn bedrijf Neuralink hebben een persconferentie gehouden. Daar maakten ze bekend dat ze een chip hebben ontwikkeld voor in het menselijk brein, die verbonden is met een computer. De eerste tests met een aap zijn goed verlopen en Neuralink hoopt binnenkort verlamde mensen te kunnen helpen.


likedislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_72674f9aa37b1ade0c8257363a2213addabd7350_avatar

Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Vrouw valt uit flat te pletter tijdens sekspartij

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een vrijpartij kan het begin betekenen van een nieuw leven. Een vrouw uit Rusland is echter om het leven gekomen doordat ze tijdens de seks naar beneden viel.

De 30-jarige had samen met haar partner tijdens het bedrijven van de liefde de vensterbank bij een van de ramen van hun appartement in Sint-Petersburg opgezocht. Daar ging het er zo wild aan toe, dat ze op een gegeven moment beiden naar beneden vielen.

Weer aan het feest


Hof: OM moet arrestatie Michael P. onderzoeken

De rechtbanktekening van Michael P./ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het Openbaar Ministerie moet toch onderzoek doen naar de arrestatie van Michael P., die is veroordeeld voor de moord op Anne Faber. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald na een klacht van P.

Hardhandig

P. had aangifte gedaan tegen het aanhoudingsteam dat hem arresteerde. Dat zou veel te hardhandig zijn gebeurd, waardoor hij letsel opliep, waaronder een afgescheurd stuk bot in de schouder. Het OM seponeerde de aangifte, maar P. nam daar geen genoegen mee.


Likeability of5

Lief! Twee slurfhondjes geboren in Blijdorp

Blijdorp/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam heeft men deze week twee baby slurfhondjes mogen verwelkomen. De dierentuin meldt dat via social media.

Het kan zijn dat de jonge slurfhondjes al iets langer rondliepen in het verblijf. Volgens Blijdorp zijn ze na hun geboorte niet altijd direct goed te zien. „Omdat ze zich goed verbergen in hun nestje van houtsnippers en blaadjes."

Springmuizen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Vooral adolescenten zijn slachtoffer cybercrime

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Cybercrime is binnen Nederland aan een forse opmars bezig. Afgelopen jaar was een op de twaalf Nederlanders het slachtoffer van cybercrime.

Opvallend is dat vooral de generatie die opgroeid met computers zich toch niet helemaal bewust lijkt van de gevaren van het internet. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn vooral tieners en jongvolwassenen slachtoffer hiervan geworden. In totaal gaat het om zo'n 1,2 miljoen Nederlanders.

Oplichting


Recordhouder Vierdaagse valt uit na sleutelbeenbreuk

Bert van der Lans met zijn startformulier van dit jaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De 87-jarige Bert van der Lans uit Nijmegen, recordhouder van de Vierdaagse, is woensdag niet meer begonnen aan zijn tweede wandeldag.

Van der Lans brak dinsdag een sleutelbeen bij een valpartij en had woensdagmorgen nog te veel pijn om opnieuw dertig kilometer te gaan lopen. Daardoor heeft noodgedwongen een punt achter zijn deelname van dit jaar gezet.

72ste poging


Kleinste huurprijsstijging in vier jaar tijd

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De huurprijzen in de vrije sector zijn in het afgelopen kwartaal met slechts 3,1 procent toegenomen. Dat is de laagste gemiddelde prijsstijging in vier jaar tijd.

Amsterdam

Volgens de verhuurbemiddelaar Pararius is er vooral een geringe huurstijging in Amsterdam. Omdat er in de hoofdstad relatief veel woningen te huur worden aangeboden, stegen de prijzen daar met slechts 2,8 procent. Amsterdam kent al enkele kwartalen op rij een huurprijsstijging van minder dan 3,5 procent. Wordt Amsterdam buiten beschouwing gelaten, dan komt de gemiddelde landelijke prijsstijging uit op 5,5 procent.


Politie neemt in uur tijd twee auto's in van één man

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Tijdens een verkeerscontrole in Rotterdam heeft de politie dinsdag verschillende auto's in beslag genomen. Een wanbetaler moest zelfs twee exemplaren inleveren.

Het ging om een zogenoemde stop- en betaalcontrole in de Vlambloem in de wijk Ommoord, waarbij de politie twee keer dezelfde man staande hield, zo weet Het Algemeen Dagblad.

Kentekenscan


Teek nestelt zich in oog van Amerikaan

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Met hogere temperaturen is het tekenseizoen weer in volle gang, dus kan het geen kwaad om je zelf regelmatig te controleren. Er is alleen een plek waar je niet zo snel kijkt...

Dat is namelijk je oog. Toch is het ook mogelijk dat een teek zich daar vestigt, zo ondervond Chris Prater. De Amerikaan had niet door dat de geleedpotige zich er genesteld had, totdat hij tijdens het snoeien van de tuin last kreeg van zijn oog.

Spoelen hielp niet


Christchurch boos over komst megawapenwinkel

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Nieuw-Zeelandse winkelketen Gun City heeft plannen bekend te maken voor een megawinkel in Christchurch. De keten had wapens verkocht aan de man die wordt beschuldigd van het plegen van twee aanslagen op moskeeën in Christchurch, waarbij 51 doden vielen.

Volgens Radio New Zealand zijn mensen die dicht bij de geplande locatie voor de winkel wonen boos over de komst van de grote wapenwinkel, die samen met een warenhuis en kantoorpanden in augustus moet opengaan.

Hadden ons moeten informeren


'Gemeenten moeten beter voorbereiden op hittegolf'

Mensen zoeken massaal het strand op tijdens de hitte/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Gemeenten moeten zich beter voorbereiden op een hittegolf. Zo moeten er afspraken worden gemaakt met andere lokale partijen over wie wat doet bij perioden van hitte. En stedenbouwkundigen moeten in hun plannen meer rekening houden met snikhete dagen. Daarvoor pleit het Rode Kruis dat woensdag met een Hittegolfgids voor steden op de proppen komt.

Volgens het Rode Kruis is na de hittegolf van juli 2006, toen 1000 mensen meer dan in een gemiddelde julimaand overleden, landelijk het nodige gebeurd. Zo is er een Nationaal Hitteplan gekomen, „waardoor risicogroepen beter in de gaten worden gehouden", zegt Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis. „Maar op lokaal niveau, in de wijken kunnen we meer doen om kwetsbaren te helpen als het heet is."

Ouderen en chronisch zieken