Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Fabrikant laat alle Stint-bakfietsen controleren

De fabrikant van de Stints, waarvan er eentje betrokken was bij het spoordrama in Oss, laat alle 3500 elektrische bakfietsen die in Nederland rondrijden, onder de loep nemen.

De bolderkarren worden gecontroleerd op alle veiligheidspunten van het bedrijf en ook worden onderdelen preventief vervangen. Daarnaast heeft het bedrijf naar alle klanten een mail gestuurd met daarin een checklist waarmee de afnemers, voornamelijk kinderdagverblijven, de bakfietsen ook alvast zelf kunnen controleren.

Even geen Stints

Donderdag reed een Stint door een gesloten spoorboom in Oss. Vier kinderen kwamen om het leven, doordat de bolderkar vervolgens in botsing kwam met een trein. Een vijfde kind en een 32-jarige medewerkster van het kinderdagverblijf, raakten zwaargewond.

Na het ongeval besloten meerdere kinderopvangorganisaties de Stints voorlopig niet te gebruiken. Ze willen eerst zeker weten of het ongeluk niet is veroorzaakt door een technische storing in het elektrisch aangedreven voertuig.

Straling

De Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoekt of elektromagnetische straling van de spoorwegovergang de Stint heeft beïnvloed. Eerder kwamen namelijk ook al twee van deze bakfietsen stil te staan op een spoorwegovergang in Baarn.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur ziet voorlopig geen aanleiding om de elektrische bolderkarren acuut van de weg te halen, schreef ze vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Wel wil ze de toelatingsprocedure opnieuw onderzoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.