Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Eurovisiesongfestival volgend jaar in Tel Aviv

Niet Jeruzalem, maar Tel Aviv wordt het decor van het Eurovisiesongfestival in 2019. Maandenlang was onduidelijk waar het internationale muziekfestijn plaats zou vinden, maar nu hebben de Israëlische autoriteiten hun besluit bekend gemaakt.

Sabbat

Het songfestival van volgend jaar in Israël is nu al omstreden. Zo heerst bij sommigen de angst dat de strenge Joodse wetten niet gehandhaafd zullen worden en er bijvoorbeeld geen rust zal zijn tijdens de sabbat. De finale van het festival is op zaterdagavond en de voorbereidingen en repetities daarvoor zouden tijdens de sabbat vallen.

De Europese Omroepunie (EBU) heeft een aantal eisen aan het festival gesteld, reden voor de Israëlische minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan om woedend aan te dringen op afwijzing van deze eisen. De EBU wil onder andere dat de deelnemers ongeacht hun politieke inzichten mogen komen en dat ze op zaterdag een generale repetitie kunnen houden. Ook moeten alle journalisten die het festival verslaan, worden toegelaten en moeten deelnemers en verslaggevers zich vrij in Israël kunnen bewegen. „Het land hoeft niemand toe te laten die de hele dag bezig is Israël schade te berokkenen”, aldus Erdan.

Boycot

En dan is er ook opgeroepen om het hele festival te boycotten, vanwege de Israëlische bezetting van Palestijns land en de onderdrukking van Palestijnen.

Als er in 2019 al een songfestival in Israël is, zou de finale op 18 mei moeten plaatsvinden. Omdat het nog ver weg is, kan er nog weinig gezegd worden over de Nederlandse inzending. Rapper Boef en de Jeugd van Tegenwoordig hebben onlangs aangegeven dat ze Nederland wel op het songfestival willen vertegenwoordigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.