Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

EU: Killer robots moeten verboden worden

Zogenaamde ‘killer robots’ moeten worden verboden als het aan het Europees Parlement ligt. Dergelijke volledig geautomatiseerde wapensystemen moeten door de EU en haar lidstaten internationaal taboe verklaard worden. Met een meerderheid van 566 voors en 47 tegens is de uitslag duidelijk.

Het gaat om autonome wapensystemen die zonder betekenisvolle menselijke controle een doelwit kunnen selecteren en aanvallen. Dit betekent dat het wapensysteem dodelijk geweld kan gebruiken zonder directe instructies van een mens.

Controle over leven en dood

De EU vindt dat mensen altijd de controle moeten houden bij beslissingen over leven en dood. Dat is de strekking van een niet-bindende resolutie die het parlement woensdag aannam in Straatsburg. Onderzoek naar en ontwikkeling van dit soort machines met Europees geld zou niet moeten kunnen, vinden de indieners.

Er bestaan al prototypes van killer robots, waar bijvoorbeeld ook met kunstmatige intelligente uitgeruste raketten of drones onder kunnen worden gerekend. Bij de Verenigde Naties lopen onderhandelingen over een verdrag dat ze moet verbieden. Een coalitie van 26 landen zet zich hiervoor in.

Expertgroep

EU-landen denken verschillend over het onderwerp. EU-buitenlandchef Federica Mogherini heeft een expertgroep samengesteld. De Italiaanse liet weten dat ze de kwestie gaat agenderen bij overleg van de EU-ministers van Defensie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
EU: Killer robots moeten verboden worden
Sluiten