Metro
Metro Nieuws 20 sep 2018 / 18:44 uur

‘Elkaar vinden in verdriet’ bij herdenking drama Oss

Bijzonder: honderden mensen zijn donderdagavond in Oss samengekomen voor een spontane herdenking voor de slachtoffers van het noodlottige ongeluk.

Er zijn veel kinderen aanwezig. Donderdag werd de bijeenkomst op Facebook ‘georganiseerd’ door oproepen. Massaal kwamen mensen bloemen neerleggen en steun betuigen aan de nabestaanden.

Een zee met bloemen

De herdenking is bij station Oss-West, waar het ongeluk gebeurde. Vlakbij de spoorwegovergang ontstaat een bloemenzee van door deelnemers aan de herdenking meegebracht boeketten en losse bloemen.

„We willen elkaar vinden in verdriet”, zei burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans. Omdat alle wethouders en raadsleden ook bij de herdenking wilden zijn, begint de aangepaste raadsvergadering donderdagavond pas om half negen, een uur later dan voorgenomen.

Er waren opvallend veel kindjes aanwezig. Foto: ANP

Niet meedoen aan talkshows

De NS liet passerende treinen uit respect voor de slachtoffers zachtjes rijden langs het station. Ook NS-topman Roger van Boxtel is aanwezig in Oss. Bartho Boer, hoofd communicatie van de NS, laat op Twitter weten niet deel te nemen aan talkshows.

Lof voor burgemeester

„Oss rouwt en huilt”. Dat is donderdagavond uitgesproken tijdens een aangepaste raadsvergadering in het gemeentehuis. De bijeenkomst begon met een minuut stilte.

Diverse winkels in Oss bleven donderdag tijdens de koopavond gesloten, meldde een geëmotioneerde burgemeester Wobine Buijs-Glaudeman. Kerken en gebedshuizen in Oss openen zaterdagmiddag hun deuren voor mensen die daar behoefte aan hebben. Theater De Lievekamp in Oss, dat komend weekeinde het vijftigjarig bestaan zou vieren, heeft het feestprogramma versoberd en buitenactiviteiten geschrapt. „Dat is Oss”, aldus Buijs. „We rouwen samen.”

Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans. Foto: ANP

Buijs, die lof kreeg van de raad voor haar optreden donderdag, sprak van „een echte zwarte dag met onbeschrijflijk leed. Een onverteerbare gebeurtenis. De wereld stond even stil, in heel Nederland.”

De gemeente buigt zich vrijdag over een mogelijke herdenkingsplechtigheid of een stille tocht.

Kinderdagverblijf dicht

Ook bij het kinderdagverblijf van de vier overleden kinderen heerst veel verdriet. Het blijft vrijdag dicht. De directie zegt veel vragen te krijgen die niet beantwoord kunnen worden. „Natuurlijk zijn wij ook op zoek naar antwoorden maar wat nu overheerst, is een enorm verdriet. Wij zoeken steun bij elkaar en wachten tot de autoriteiten het onderzoek hebben afgerond.”

Een pedagogisch medewerkster was met kinderen van de voorschoolse opvang op weg naar basisschool De Korenaer toen haar stint op een overweg bij station Oss West werd aangereden door een trein. Vier kinderen zijn overleden. De begeleidster en een ander kind raakten ernstig gewond, hun situatie is volgens de politie zorgwekkend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Elkaar vinden in verdriet’ bij herdenking drama Oss
Sluiten