Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 29 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Eerste nachtvorst maand eerder dan normaal

Koud hè? Alhoewel je afgelopen donderdag overdag nog lekker in het zonnetje kon wandelen zonder jas, is het vrijdagnacht ineens gaan vriezen. In Twente daalde het kwik naar -0,8 graden, de eerste nachtvorst is daarmee een feit.

Iedereen die vrijdagnacht van een Twents feestje naar huis fietste, moet het behoorlijk koud gehad hebben. Op tien centimeter hoogte van de grond werd het -4,6 graden. Volgens weerbureaus Weeronline en Weerplaza wordt over het algemeen pas rond 23 oktober de eerste nachtvorst gemeten. We zijn dus ongeveer een maand te vroeg, maar het is geen record. Daarvoor had het voor 15 september al moeten vriezen. Vorig jaar hadden koukleumen geluk: toen liet de nachtvorst juist wat langer op zich wachten, tot 6 november.

Zonneschijn

Gelukkig komt het zonnetje zaterdag overdag nog wel tevoorschijn, waardoor het aardoppervlak relatief snel weer zal opwarmen. Daardoor kunnen de temperaturen zaterdag oplopen tot zo’n 14 graden. Zodra de zon weggaat, koelt het ook weer snel af. Dit weekend zal het in de nachten tussen de 0 en 2 graden worden.

In Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel kan het lokaal op neushoogte vriezen. Regionaal komt het volgens Weeronline tot een paar graden vorst aan de grond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.