Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Duizend edelherten Oostvaardersplassen moeten dood

Zeker duizend edelherten in de Oostvaardersplassen worden eind oktober afgeschoten. Staatsbosbeheer heeft daar dinsdag de opdracht voor gekregen van Gedeputeerde Staten van Flevoland. 490 herten mogen in leven blijven. Na vele demonstraties van actievoerders hebben Gedeputeerde Staten dinsdag een beslissing gemaakt.

Spannende dagen

De konikpaarden worden ergens anders geplaatst. Komende winter komt een vangkraal waar de paarden worden ondergebracht en bijgevoerd. In het voorjaar verhuizen ze, waarbij merries en veulens bij elkaar blijven. De Heckrunderen in de Oostvaardersplassen blijven ongemoeid.

Het is nog niet duidelijk hoeveel edelherten precies moeten worden afgeschoten. In april zou er een overschot van 980 hersten zijn geweest en inmiddels zijn er weer dieren geboren. In oktober worden de edelherten en de paarden opnieuw geteld. Er mogen in totaal 1100 grote grazers in het natuurgebied overblijven. Op termijn geldt een maximum van 1500 dieren.

Geen alternatief

Gedeputeerde Staten hebben in de zomer nog gezocht naar een andere oplossing, zodat de edelherten niet massaal moeten worden afgeschoten. Maar de Raad voor Dierenaangelegenheden zegt dat het vangen en verhuizen van de dieren teveel stress zou opleveren. Volgens Universiteit Utrecht is natuurlijke vermindering van de kudde met behulp van anticonceptie op de korte termijn geen geschikte methode. Of dat op de langere termijn wel kan, wil de universiteit eventueel nader onderzoeken.

Het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen moet fors omlaag, omdat de dieren het als vogelreservaat bedoelde gebied helemaal hebben afgegraasd. Afgelopen winter leidde voedseltekort bij de dieren tot uit de hand lopende demonstraties en uiteindelijk een besluit tot bijvoeren. De Oostvaardersplassen worden opnieuw ingericht. Staatsbosbeheer zal in de toekomst „sturen" op de aantallen grazers. Ook de runderen krijgen meer zorg. Het oorspronkelijke beleid van wilde natuur zonder menselijk ingrijpen wordt losgelaten.

Tegen het besluit van Gedeputeerde Staten kan nog bezwaar worden gemaakt. Er lopen ook al twee juridische procedures over de status van het wild in het gebied. Actievoerders hebben voor 30 september een demonstratie aangekondigd. In de tijd van het afschot van de herten komt er extra toezicht in het natuurgebied, aldus de provincie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.