Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 17 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Dijkhoff verlaat kerk na interview kardinaal

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff staat op het punt om zich af te melden bij de Rooms-Katholieke Kerk. In een open brief aan kardinaal Eijk stelt hij niet langer zijn liefde voor de kerk te willen reserveren.

Dit in een reactie op een interview dat eerder deze week verscheen met Eijk, waarin hij Dijkhoff het sluiten van kerken verweet. De politicus las dat interview vol verbazing. ,,In niets herkende ik de positieve waarden die leden van uw kerk in het verleden op mij hebben overgebracht."

Kunnen versus willen

Dijkhoff meent ten eerste verkeerd geciteerd te zijn. ,,Wat ik zei was: ‘Het is prima dat er kerken zijn in Nederland, begrijp me niet verkeerd, dat zou ik niet willen verbieden.’ Mij lijkt het verschil tussen ‘niet kunnen verbieden’ en ‘niet willen verbieden’ in deze context wezenlijk, maar soit, dat u als geestelijke zaken niet zo letterlijk neemt beschouw ik maar als vooruitgang."

Ook werd Dijkhoff door Eijk bestempeld als een hyperindividualist. ,,Los van het feit dat u hyperindividualist niet lijkt te gebruiken als een analytische kwalificatie, maar als een scheldwoord, is het op mij niet van toepassing. Ik leef mijn leven met en voor anderen. Alleen in en door mijn omgang met anderen heeft mijn leven zin. Waarbij in mijn geval de liefde voor mijn naasten zelfs geen concurrentie kent in de liefde voor een God."

Sociale blijft

,,U verwijt mij geen oog te hebben voor het goede van de kerk", schrijft Dijkhoff even verder. ,,De sociale verbanden, het pastorale werk. Dat verwijt ontvang ik met ironie. Ik erken die waarde en het goede werk. Ik wil u er alleen wel op wijzen dat waar uw kerken leeg zijn, het sociale in de samenleving is gebleven. Dat de mensen, die vroeger in naam van uw kerk liefdevol voor anderen klaar stonden, dat nog steeds staan. Alleen steeds minder in naam van uw kerk."

Tot slot schrijft hij. ,,U heeft het irrationele verzet tegen me officieel uitschrijven gebroken. Geeft u mij gerust de schuld van een gesloten kerk, ik zal definitief niet terugkeren. Ik kies voor de liefde en de mensen in plaats van de beperkingen en de kerk. In de naam van de moeder, de dochter en de heilige liefde. Amen."

De hele brief is terug te lezen op de site van de VVD.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.