Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Celstraf voor fraude met geld voor gehandicapten

De rechtbank in Roermond heeft dinsdag Guus de J., oud-bestuurder van de Stichting Gehandicaptenzorg Limburg, een gevangenisstraf van 2,5 jaar opgelegd voor de omvangrijke fraude die hij heeft gepleegd met zorggelden.

Zijn vriendin werd medeplichtig gevonden en is veroordeeld tot acht maanden cel. Het tweetal verduisterde jarenlang geld dat bestemd was voor de zorg aan gehandicapten. In totaal gaat het om ongeveer 1,2 miljoen euro.

Leven in luxe

Het koppel leefde luxueus dankzij de opbrengsten van de fraude. Ze kochten met het geld tientallen paarden, kunstvoorwerpen, fitnessapparatuur, horloges en geluidsapparatuur. Ook lieten ze met het geld hun villa’s, die waren aangekocht door de zorgstichting, verbouwen en inrichten voor privégebruik. De dressuurpaarden waren bedoeld voor gebruik door cliënten maar alleen de verdachte en zijn dochter bereden de dieren.

Onjuiste informatie

De J. was vanaf 2001 de enige bestuurder van SGL. Zijn vriendin was eerst secretaresse en kreeg de positie van directrice bij onderaannemer Tara-manda. Vanaf 2005 hadden zij zich in zo’n positie gemanoeuvreerd dat ze hun gang konden gaan. Critici werden ontslagen en toezichthouders kregen niet de juiste informatie over de budgetten door een opzettelijk gebrekkige administratie en het vervalsen van stukken. De zaak ging rollen na een anonieme tip van een oud-medewerker.

De straf is lager dan de 3,5 jaar cel voor De J. en de achttien maanden voor zijn vriendin die de officier van justitie had geëist.

De rechtbank moet zich later nog uitspreken over het bedrag dat het OM wil terugvorderen. Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde onlangs dat De J. 280.000 euro moet terugbetalen aan de SGL.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.