Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 sep 2018 / 04:42 uur

BKR wil studieschulden studenten registreren

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) zou van plan zijn om de studieschulden van studenten officieel te gaan registreren. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is „geschokt".

Halfbakken hypotheek

„Juist nu is gebleken dat ex-studenten moeilijk aan een hypotheek kunnen komen, wordt er geopperd voor nog meer toezicht en controle op studieschulden", zegt ISO-voorzitter Tom van den Brink. „Het azen op controle over studieschulden strookt niet met het sociale karakter van het leenstelsel, het is immers een geheel ander soort schuld.” Van den Brink denkt dat banken daardoor vaker een „halfbakken" hypotheek aan ex-studenten zouden geven.

Minister Ingrid van Engelshoven is het met het ISO eens: „Juist vanwege de afschrikwekkende werking van BKR-registratie is de regering hier dus tegen en niet van plan om tot BKR-registratie van studieleningen over te gaan. Een registratie bij het BKR kan immers een afschrikkende werking hebben. We willen het juist voor elke student toegankelijk houden om te lenen, zodat iedereen kan blijven studeren."

Het ISO baseert zich op correspondentie tussen het BKR en kredietverstrekkers. BKR pleit al langer voor de registratie van studieschulden, maar ontkent dat er hiervoor vergevorderde plannen bestaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
BKR wil studieschulden studenten registreren
Sluiten