Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

Bill Cosby voor minimaal drie jaar de cel in

De 81-jarige Bill Cosby is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van minimaal drie jaar en maximaal tien jaar. Hij werd door zo’n zestig vrouwen beschuldigd van misbruik.

Gerechtigheid

Er hing hem een gevangenisstraf van dertig jaar boven het hoofd, maar die is sterk verminderd. De rechtszaak waar Cosby nu in veroordeeld is, draaide om het misbruik van voormalig basketbalster Andrea Constand. De komiek kan alleen voor die zaak gestraft worden, de andere 62 beschuldigingen zijn inmiddels al verjaard.

Cosby werd beschuldigd van het drogeren en het misbruiken van Constand in zijn huis in 2004. „Het is tijd voor gerechtigheid, meneer Cosby", zei de rechter in de rechtzaak. „Niemand staat boven de wet." De rechter legde hem ook een boete van 25.000 dollar op. Een verzoek hem voorlopig vrij te laten in afwachting van het hoger beroep werd afgewezen.

Eerder werd de Cosby Show-acteur al veroordeeld voor alle drie de aanklachten in de zaak Andrea Constand, op elk misdrijf staat maximaal tien jaar. Vorig jaar juni werd een zaak tegen Cosby nog verworpen, omdat de jury niet tot een unaniem oordeel kon komen.

Verleden tijd

Van de ooit zo populaire Cosby is weinig meer over. Ooit had hij de bijnaam ‘America’s Dad’ en ging het hem voor de wind met acteerklussen en awards, maar dat is verleden tijd. De geruchten over zijn seksueel wangedrag deden al langer de ronde, maar na een video van komiek Hannibal Buress traden steeds meer vrouwen naar buiten met beschuldigingen van misbruik. Cosby heeft echter altijd ontkent dat hij vrouwen heeft misbruikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.