Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 sep 2018
Leestijd: 1 minuut

België beboet na weigeren vrouw met hoofddoek

Het Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dinsdag dat België de fout in is gegaan, door een vrouw met een hoofddoek toegang te weigeren tot een rechtszaak. Volgens het Hof werd daarmee de vrijheid van godsdienst geschonden. België moet haar 1000 euro schadevergoeding betalen, aldus de rechters in Straatsburg.

Niet respectloos

Hagar Lachiri wilde in 2007 een zitting bijwonen om schadevergoeding te eisen in een strafzaak rond de dood van haar broer. De rechtbankvoorzitter gaf haar te kennen dat ze er niet bij kon zijn tenzij ze haar hoofddoek zou afdoen. Dat weigerde ze. Haar bezwaren daartegen werden ook in latere procedures afgewezen.

De vrouw is niet respectloos geweest en het was niet aannemelijk dat ze de zitting zou verstoren, aldus de rechters. Een rechtszaal is een publieke plek waar religies neutraal moeten worden bejegend, memoreren zij. Dat kan anders zijn in bijvoorbeeld het onderwijs of op het werk.

De inbreuk op Lachiri’s recht om haar geloof te belijden is in dit geval niet gerechtvaardigd in een democratische samenleving, luidt het vonnis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.