Iris Hermans
Iris Hermans Nieuws 11 sep 2018
Leestijd: 4 minuten

‘Andaivie’ en liefde voor C&A op Amsterdam CS

Metro’s Iris gaat op wereldreis door eigen (spoorweg)land van Akkrum tot Zandvoort aan Zee en ze neemt mee: haar zwemspullen, meestal goede humeur én Huawei P20 Pro (laatst nog bekroond als beste telefoon) waarmee ze van alles vastlegt, van stamppot etende meisjes tot stoere baardmannen met een liefde voor C&A.

Aflevering 4: Almere Buiten – Amsterdam Centraal

#Slurfie

Met nog de zoete nasmaak van Perenkut in m’n mond, geschonken door café Het Steegje, het absolute lichtpuntje van heel Almere Buiten, stap ik de trein weer in. Maar niet voordat ik op de foto ben geweest met de olifant die met z’n dikke slurf voor het station op wacht staat.

#Slurfie (en met Huawei-filtertje)

Andaivie

Op Amsterdam Centraal stap ik uit, een station waar het zo’n beetje elk moment van de dag en nacht druk is. Een weids uitzicht over het IJ ontwaart voor me en een geur van winterse nostalgie stroomt mijn neusgaten in als ik de achterste hal inloop. Bijna zwevend volg ik de bekende geur die me even terugbrengt naar moeders keukentafel en kom uit bij twee meisjes op een bank. Met een gelukzalige blik in de ogen lepelen ze op hun schoot uit een bak van de Appie to Go. ,,Andaivie”, spreken ze het woord op de verpakking uit, een ,,eight” geven ze de stamppot, zonder nadenken. ,,It’s so delicious, wil je een hapje?”

Semester at Sea

Sydnie en Darlene (allebei 20) komen beiden uit de VS en hebben elkaar hier in Amsterdam voor het eerst ontmoet, na intensief Facebookcontact over het avontuur van vier maanden dat ze samen (met andere medestudenten) gaan beleven tijdens Semester at Sea. Aan boord van cruiseschip World Odyssee bevaren ze meerdere oceanen, tikken ze vier continenten aan, wordt in twaalf landen gestopt en kunnen ze kiezen uit 72 lessen. Zo gaat Darlene in elk geval voor global studies en kiest haar BFF-in-spé voor religion class én yoga.

Geen alcohol buddies

De twee meisjes hadden gelijk een klik: ,,We houden allebei niet van alcohol.” Dat schept natuurlijk een band. En waar wel van? Samen schilderen, eten en nieuwe mensen leren kennen. Ze lijken een beetje te blozen als ze een foto van hen en de vier Deense ‘wel leuke’ jongens uit het hostel tonen, met zes witte hoofden erop, ,,We hebben ze een gezichtsmaskertje opgesmeerd, vonden ze heel relaxed. Maar ze zijn alweer weg.”

Love Boat?

Op het moment dat je dit leest, zit het duo hoogstwaarschijnlijk ergens op open zee op hun eigen odyszee naar Barcelona, even wat anders dan de normale student die in de normale collegebanken zit. ,,We beseffen heel goed dat dit once in a lifetime is en waarschijnlijk de mooiste vier maanden ooit.” Andere culturen leren kennen en beter begrijpen is een van hun doelen. Ik neurie de begin tune van The Love Boat, fantaseer hardop over spannende zee-escapades en kijk ze met een vragende blik aan. ,,Je weet maar nooit wat allemaal kan gebeuren op de floating campus”, grinniken ze. En vier maanden duren tenslotte bést lang.

Instagrammable lindebloesem

Ik loop weer verder, wordt ingehaald door een bescheiden horde Japanse meisjes in kostschooloutfit die op weg is naar de Instagrammable lindebloesem middenin de hal en ontdek ergens in een stil hoekje een meisje met een wit snoer ergens in. Een semi-verborgen stopcontact dus, ,,Heb ik laatst ontdekt, wil je ook? Er is nog eentje vrij!”. Silke – ,,Ik wil alleen maar met m’n hand op de foto” – staat er al 29 minuten en wacht nog tien procent en ,,dan kan ik weer even vooruit.”

Stoere lieve Alan

Hij oogt stoer, hij klinkt lief

Iets verderop bij de kluizen zit Alan uit Dublin. Met zijn grote tattoo’s en zeemansbaard oogt hij ruig, als hij praat en uitweidt over waarom hij Amsterdam zo wonderful vindt en hij hier een keer per jaar komt, klinkt hij lief. Hij houdt niet van blowen en ook niet van de Wallen, ,,maar ik ben gek op jullie grachten en het Rijksmuseum.” En de C&A ‘natuurlijk’: ,,mijn hele koffer zit weer vol met hun kleren, ik kreeg hem bijna niet dicht.”

Volgende aflevering: Amsterdam Centraal – Halfweg Zwanenburg

In samenwerking met Huawei

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.