Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 sep 2018

7 verdachten aangehouden voor voorbereiden aanslag

De politie heeft met de aanhouding van zeven mannen mogelijk een grote terroristische aanslag in Nederland voorkomen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) waren de verdachten vergevorderd met het plannen van een aanslag op een evenement.

https://twitter.com/ArnhemGld/status/1045368424136945664

Anti-terreureenheden

Ze wilden volgens het OM vermoedelijk machinegeweren (kalasjnikovs) en bomvesten gebruiken. Op een andere plaats zouden de verdachten een autobom willen laten ontploffen. Bij de aanhoudingen, waarvoor diverse antiterreureenheden werden ingezet, vond de politie vijf handvuurwapens.

De verdachten, die tussen de 21 en 34 jaar zijn, werden donderdag aan het einde van de middag opgepakt in Arnhem en Weert. Drie van hen komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen. Aan de aanhoudingen zijn volgens het OM maanden van onderzoek voorafgegaan. Dat begon in april met informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over een 34-jarige Irakees die in Arnhem woont. Hij zou de leider van de groep zijn.

De 34-jarige verdachte zou met een groep een aanslag willen plegen. In 2017 werd hij nog veroordeeld voor een poging tot uitreizen naar het het strijdgebied waar terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) actief is. Dat geldt ook voor twee andere verdachten. De groep zou in een ‘vergevorderd’ stadium zijn.

Ook in de woonplaatsen van de verdachten hield de politie doorzoekingen. Behalve de speciale interventieteams zette de politie helikopters en observatieteams in, zo’n vierhonderd mensen in totaal. Omroep Gelderland plaatste foto’s van de aanhouding in Arnhem door het arrestatieteam.

Grote aanslag

Op welk evenement de verdachten het gemunt hadden, heeft het OM niet bekendgemaakt. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de verdachten op zoek waren naar kalasjnikovs, handgranaten, handvuurwapens, bomvesten en grondstoffen voor een of meerdere bommen. ,,Zij zochten ook mogelijkheden voor een training met vuurwapens en het gebruik van bomvesten.

"Het onderzoek kwam deze maand in een stroomversnelling vanwege vergaande vorderingen van de verdachten”, aldus justitie. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Ze mogen momenteel alleen contact hebben met hun advocaten.

Na de aanhouding van de verdachte terreurcel zijn er nog huiszoekingen geweest in woningen in Vlaardingen en Rotterdam.

Dreigingsniveau

De terroristische groep die een aanslag beraamde, was een ,,behoorlijk eind in de voorbereiding.” Maar het was niet zo dat het bijna te laat was, aldus minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tegen journalisten van het NOS Journaal. Hij noemt de verijdelde aanslag ,,in zekere zin heftig, maar gelukkig ook goed nieuws.”

De aanhouding van zeven terrorismeverdachten past ,,in het huidige dreigingsbeeld”, stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De kans op een aanslag in Nederland is reëel. ,,Ook in Nederland opereren jihadistische netwerken met de intentie om aanslagen in Europa te plannen. De aanhoudingen van vandaag moeten in dat licht worden gezien”, aldus de NCTV.

Het zogeheten dreigingsniveau is naar inschatting van de NCTV al geruime tijd 4 op een schaal van 5. Dat is ongewijzigd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
7 verdachten aangehouden voor voorbereiden aanslag
Sluiten