Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 aug 2018 / 17:59 uur

Zwemtocht Van der Weijden levert 2,5 miljoen op

Ondanks dat hij voortijdig moest stoppen, heeft de elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden tot nu toe 2.511.302 miljoen euro opgebracht. Met het geld dat de legendarische zwemactie heeft opgebracht, draagt van der Weijden bij aan kankeronderzoek. Het bedrag kan de komende dagen nog oplopen.

Van der Weijden werd maandagavond gehuldigd in Leeuwarden. ,,Ik ben heel blij in Leeuwarden te zijn. Het was een heel bijzondere tocht”, zei de olympisch zwemkampioen, terwijl hij op een brancard naar het podium werd gereden.

163 kilometer

Hij moest voortijdig stoppen met zijn tocht. De olympisch zwemkampioen moest even voorbij het Friese Burdaard stoppen met zijn expeditie. Hij had er toen 163 van de 200 kilometer op zitten; daarmee heeft hij zo’n 55 uur in het water gelegen. Zijn begeleidend arts vond het niet langer verantwoord om door te gaan en nam het besluit dat Van der Weijden niet meer verder mocht zwemmen. De zoutbalans in zijn lichaam was verstoord geraakt en door misselijkheid kon hij ook geen medicijnen binnenhouden. Bovendien was hij in het water in slaap gevallen.

Hartverwarmend

Van der Weijden ging naar het ziekenhuis, sliep daar een tijdlang en was maandagavond evengoed bij zijn huldiging in Leeuwarden. Daar werd hij onthaald door een grote menigte. ,,Ik heb alles gegeven. Ik ben helemaal leeg. Maar het is hartverwarmend dat jullie hier allemaal zijn!", zei hij. Op de vraag wanneer hij weer gaat zwemmen, zei hij: ,,Ik moet er niet aan denken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zwemtocht Van der Weijden levert 2,5 miljoen op
Sluiten