Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 7 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Zware windstoten en pittige onweersbuien op komst

Nederland neemt deze week afscheid van de bloedhitte en dat gaat niet onopgemerkt aan ons voorbij. Dinsdag wordt het eerst nog heel erg heet, met temperaturen die in Noord-Limburg op kunnen lopen tot maar liefst 38 graden. Maar aan het eind van de middag en aan het begin van de avond koelt het flink af.

„Er zit heel veel energie in de lucht, die voor een instabieler weerbeeld zorgt”, zegt Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline. „We moeten rekening houden met zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur en onweersbuien, die vanuit het zuiden over het hele land trekken en woensdagochtend in het noord-oosten het land verlaten.”

onweer
Foto: ANP

Daarna zal het overdag met zo’n 22 graden aan de kust zeer aangenaam zijn, al tikt het kwik in het oosten van het land ‘gewoon’ weer de 30 graden aan.

Donderdag kan aangemerkt worden als voorlopig de laatste hete dag van deze zomer. In de loop van de dag neemt de kans op neerslag echter toe en is het omslagpunt een feit. „De kans dat het gaat regenen is 90 procent”, aldus Van Wezel. „Dat kan wederom gepaard gaan met onweersbuien. De vraag is of die als een groot geheel over het land trekken of verbrokkeld. In het eerste geval zal het minder intensief gebeuren en in het tweede geval zal het op sommige plaatsen flink tekeer gaan. Sommige grafieken voorspellen 30 millimeter regen, maar 5 tot 10 millimeter is waarschijnlijker.”

Zomerse bui

Wat er in de dagen erna gebeurt, is nog een groot raadsel. Blijft het veelvuldig regenen of valt er af en toe een zomerse bui? Van Wezel: „We krijgen in ieder geval weer dat beter bij de traditionele Nederlandse zomer past: de wind komt uit het zuid-westen en er hangen stapelwolken boven het land. Het hangt van de opbouw van de bewolking af hoeveel regen we krijgen en daar hebben we nog geen helder beeld van.”

En de hitte, keert die nog terug in augustus? „Sommige weerkaarten geven aan dat het op vrijdag 17 augustus weer 30 graden wordt, maar andere informatie wijst op 20 graden. Dus dat beeld is nog heel erg onzeker.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.