Bregje Simons
Bregje Simons Nieuws 10 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Zijn zoenende vrouwen acceptabeler dan mannen?

Laten we even een paar maanden terug in de tijd gaan, toen er in de bushalte een poster hing van zoenende mannen in pak. Je weet wel, die campagne van Suitsupply waar heel Nederland van op zijn achterste benen ging staan. Nu hangen onze bushokjes vol met posters van Radio 538, waarop twee kussende dames in hun lingerie te zien zijn. En daar komt dan weer geen kritiek op, hoe kan dat?

Die discussie begon toen een Rotterdamse buschaffeuse, Kelly Reijntjes, woensdag op Facebook een bericht plaatste met de foto van de zoenende dames. Daarbij schreef ze dat ze het ‘hypocriet’ vond dat commentaar dit keer uitbleef. Daarop kreeg ze 5800 likes aan bijval.

Mag ik even vragen waar AL die mensen gebleven zijn die wat te zeiken hadden over de posters van Suitsupply? (weet je…

Gepostet von Kelly Reijntjes am Mittwoch, 8. August 2018

Fantasieën

Uit onderzoek blijkt inderdaad dat Nederlanders anders kijken naar kussende mannen dan naar zoenende vrouwen. ,,Als het gaat om intimiteit in het openbaar hebben Nederlanders de meeste moeite met zoenende mannen”, zegt socioloog en genderdeskundige Laurens Buijs van de Universiteit van Amsterdam in het AD. ,,Vrouwen staan dan op de tweede plaats.”

Daarbij speelt er nog een factor een grote rol: waar zoenende mannen soms juist weerstand oproepen, spreken intieme vrouwen juist tot de verbeelding, vooral bij heteromannen. ,,Lesbische vrouwen voeden hun fantasieën”, zegt Buijs. Het lijkt erop dat de posters van 538 zelfs wel op hetero’s gericht zijn.

Mannelijke mannen

Goed, minder tot geen weerstand tegen zoenende vrouwen. Maar waar komt dan die weerstand vandaan tegen mannen die openlijk intiem zijn? Volgens socioloog Buijs heeft het heeft vooral te maken met het beeld dat veel mensen hebben van mannelijk gedrag. ,,Zelfs mensen die beweren geen moeite te hebben met homoseksualiteit, willen wel graag dat mannen zich mannelijk gedragen”, zegt hij. En zoenen met een andere man is volgens sommigen het ultieme niet-mannelijke gedrag, met als gevolg dat dat in het verkeerde keelgat kan schieten.

Het lijkt er dus op dat vrouwen simpelweg meer kunnen maken op dit gebied dan mannen; een kus tussen heteroseksuele vrouwen is ook al als doodnormaal afgedaan. ,,Vrouwen zijn lang achtergebleven qua emancipatie, maar wat dit betreft redelijk losgebroken. Mannen voelden nooit de noodzaak te emanciperen – en nu hebben ze flink wat in te halen”.

Posters blijven hangen

Radio 538 laat in een reactie weten dat de posters gewoon blijven hangen. Met de ‘prikkelende en opvallende beelden’ wil het station volgens een woordvoerster ‘met een knipoog naar de hete zomer’ luisteraars aan zich binden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zijn zoenende vrouwen acceptabeler dan mannen?
Sluiten