Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 10 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Zijn weercodes nog wel serieus te nemen?

De eerste berichten kwamen donderdagmiddag naar buiten: het KNMI had code oranje afgegeven. Er zat een zomerstorm aan te komen en het westen van het land had kans op gevaarlijk weer.

Zacht briesje

Inmiddels is duidelijk dat het allemaal wel mee viel. Er zijn geen doden gevallen, geen bomen uit de grond gerukt en geen complete dorpen weggevaagd. Verschillende Nederlanders vragen zich zelfs af waar de storm precies gebleven is: heel veel verder dan een zacht briesje is het bij hen namelijk niet gekomen. Wordt er te snel een code oranje afgegeven?

Femke Goutbeek, communicatieadviseur KNMI, vindt van niet. „Wij hebben als KNMI de taak om de samenleving te waarschuwen in het geval van gevaarlijk weer. Daarom deze codes en daarom waarschuwen we dus ook.” De codes zijn aan strenge richtlijnen gebonden en mogen ook niet zomaar uitgegeven worden. „Alleen als het weer een bepaalde impact heeft op de maatschappij, wordt er een code uitgezet”, aldus Goutbeek.

Zware storm

Een richtlijn is dat er bijvoorbeeld meer dan 50mm regen in één uur in een klein gebied moet vallen, voordat code oranje eruit gaat. Of dat de windstoten minstens 100km per uur moeten gaan. „De verwachting was dat het donderdag zwaar zou gaan stormen. Als je meeneemt dat er veel mensen op campings zijn, veel bootjes op het water en veel caravans op de weg; dan kunnen we niet anders dan waarschuwen”, vertelt Goutbeek.

En uiteindelijk was die storm er ook wel, meent ze, maar minder zwaar dan verwacht. „Het blijven weersverwachtingen. We hebben geen glazen bol waar we in kunnen kijken.” Daarbij is code oranje ook geen reden tot paniek: geel is verhoogde alertheid, oranje is wees voorbereid en pas bij code rood is het tijd voor actie.

Miscommunicatie

Meteoroloog Yannick Damen, Weeronline, denkt dat dat is waar het misgaat. „Je ziet dat de codes niet goed begrepen worden”, vertelt hij. „Bij code geel hoef je je geen grote zorgen te maken, het is een attentiecode. Maar vaak denken mensen daarbij al dat het los zal gaan.” Vervolgens ontstaat er verwarring bij code oranje; want hoe verschilt dat dan nog van code geel? „Terwijl oranje een code voor extreem weer en voorbereiding is.”

Zijn weercodes nog wel serieus te nemen?
Toeristen en Amsterdammers trotseren de regen donderdag / ANP

Hij vraagt zich af of mensen de codes nog wel serieus nemen. „Het is zaak om niet te snel met codes te wapperen: mensen reageren erop en hebben het idee dat er dan gelijk iets staat te gebeuren.” Maar het afgeven van een code blijft een inschatting van de meteoroloog. „Probeer het niet te vaak of te ver van te voren te doen.”

Loos alarm

Loos alarm was het donderdag volgens hem echter niet. „In de zomer zijn mensen veel meer buiten en zij lopen dus vanzelfsprekend meer risico. Je geeft nu sneller een code uit dan met dezelfde storm in oktober”, aldus Damen.

Goutbeek vindt dat het sowieso wel meevalt met de loze alarmen. „Blijkbaar blijft het hangen als het een keer niet klopt, en andersom niet. Een loos alarm is namelijk helemaal niet vaak aan de orde.” Wat betreft de codes wil ze Nederlanders vooral meegeven een goede inschatting te maken. „Wij geven met de weercodes aan wat we verwachten dat er gaat gebeuren. Kijk vooral naar je eigen situatie en laat daar vanaf hangen of je er iets mee doet.” Tenzij het code rood is, dan moet je gewoon naar het KNMI luisteren.

Hema_weercodes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.