Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 20 aug 2018 / 04:30 uur

We sparen niet voor later, maar wel voor een doel

Sparen voor later? Voor dat spreekwoordelijke appeltje voor de dorst? Nee, dat is ‘middeleeuws’. We sparen voor een concreet doel.

Sparen voor een financieel wat gezondere toekomst is totaal niet meer van deze tijd. Die toekomst zien we qua euro’s toch wel zonnig in. We geven ons geld daarom zonder zorgen direct uit en als we sparen, dan hebben we voor de spaarpot een concreet doel voor ogen.

Spaargedrag en psychologie

Dat blijkt uit een recent spaaronderzoek onder duizend mensen, uitgevoerd in opdracht van LeasePlan Bank. Deze online spaarbank wilde het spaargedrag van Nederlanders in kaart brengen en de psychologie die achter het geld opzijzetten schuilt.

Wat blijkt: we willen met z’n allen best nog sparen, het wordt Nederlanders nog altijd met de paplepel ingegoten. Er moet in deze tijd echter een concreet spaardoel zijn, we moeten iets leuks in het vooruitzicht hebben. Sterker nog, het behalen van een spaardoel maakt negen op de tien Nederlanders gelukkiger. Een doel wordt vaak aan het einde van een vakantie vastgesteld.

We sparen niet voor later, maar wel voor een doel

90 procent van de Nederlanders heeft nog een letterlijke of figuurlijke spaarpot. We sparen echter niet regelmatig, we halen er sneller geld uit dan vroeger – voor dat concrete doel – en we zetten gevarieerde bedragen weg. De grootste groep spaarders heeft tussen de 0 en 5000 euro achter de hand.

Dromen waarmaken

Millennials zijn de koplopers op het gebied ‘leven in het nu’. Millennials hebben geld nodig om dromen waar te maken (46 procent) en vinden het kopen of beleven van dingen belangrijker dan een goed gevulde spaarrekening. 62 procent van deze groep staat wel open voor sparen, maar dan komt wel weer het concrete spaardoel om de hoek kijken.

„Anno 2018 gaat sparen over vrijheid, dromen verwezenlijken en vooruitkijken”, zegt Danny te Brinke, directeur van LeasePlan Bank. „Het onderzoek laat zien dat we weten hoe belangrijk sparen is, maar niet willen inleveren op de kwaliteit van het leven op dit moment.”

0 euro

8 procent van de Nederlanders heeft 0 euro spaargeld. 39 procent van de ondervraagden die niet sparen geeft de lage rentestand als de belangrijkste reden op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
We sparen niet voor later, maar wel voor een doel
Sluiten