Amarins de Boer
Amarins de Boer Nieuws 24 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Wat doet de politie met 1000 tips over Jos Brech?

De politie heeft al meer dan 1000 tips ontvangen in het onderzoek in de zaak rondom Nicky Verstappen. Driekwart van die tips gaan over de mogelijke verblijfplaats van de 55-jarige verdachte Jos Brech. Hoe loopt de politie al die tips na?

„Dat doen we allemaal handmatig”, zegt woordvoerder Michiel Maes van de politie in Limburg. „We hebben een apart servicecentrum met medewerkers ingericht. Zij behandelen alle tips rondom Jos. Het team bestaat uit vier medewerkers van de politie en een coördinator. Verder zit er een rechercheur van het onderzoeksteam bij die bekijkt welke tips met spoed moeten worden opgepakt en welke tips ook even kunnen wachten.”

Afhankelijk

Zo kwam er gister een spoedtip binnen over een man die in de Vogezen was en dacht dat hij Brech had gezien. „De rechercheur wist meteen: dit gaat om een spoedtip. Hij stuurde de Franse politie eropaf, maar die zag al snel dat het om een onschuldige Belg ging.” Maar, benadrukt Maes, de tips is wel waar we het nu van moeten hebben. „Alle tips zijn daarom meer dan welkom.”

Brech is sinds 8 juni verdachte. De politie is toen meteen een groot onderzoek gestart. „Helaas hebben we hem nog niet kunnen vinden. Daarom zijn we nu afhankelijk van iedereen die ook maar denkt ons te kunnen helpen." Dat is ook de reden dat de politie, in overleg met het Openbaar Ministerie, zijn voor- en achternaam en een foto bekend heeft gemaakt. „We moeten hem zo snel mogelijk vinden.”

Wat doet de politie met 1000 tips over Jos Brech?
Een survivalfilm van de 55-jarige Jos Brech uit Simpelveld op YouTube, de verdachte van de moord op Nicky Verstappen. Foto: ANP.

Hoe lang dat ongeveer gaat duren, durft Maes niet te zeggen. „Het kan zijn dat we hem vandaag vinden, maar het kan ook nog een jaar duren." Hoeveel van de tips bruikbaar zijn, kan hij niet inschatten. „We wachten op de gouden tip, maar die hebben we helaas nog niet gekregen."

De politie krijgt niet alleen maar telefoontjes van tipgevers, er zijn ook veel mensen die bezorgd zijn, zegt Maes. „Over de tijd dat hij bij de scouting heeft gewerkt of in de periode toen hij werkte bij het kinderdagverblijf, bijvoorbeeld. Onze medewerkers zijn voorbereid op alle vragen en gaan uiteraard met hen in gesprek.”

Ingelogd

Vrijdag kwam er ook een tip binnen van iemand die zag dat Brech op 27 april nog heeft ingelogd op een forum. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die familie Verstappen bijstaat, spreekt van interessante info. „Dat maakt zijn laatste levensteken al weer een stuk recenter. Mooi. We komen dichterbij.”

De Vries is optimistisch dat Brech gevonden gaat worden. „Ik merk dat de intensiteit van berichtgeving over de zaak in buitenlandse media toeneemt." Brech staat op de internationale Most Wanted lijst van Interpol en Nationale Opsporingslijst van de politie. „Hoewel het koffiedik kijken blijft, heb ik er wel vertrouwen in dat we binnen afzienbare termijn meer nieuws over hem krijgen."

Het speciale telefoonnummer 088 – 16 88 999 van de politie in Limburg is tot 31 augustus van 8.00 uur tot 22.00 uur bereikbaar voor tips in de zaak rondom Nicky Verstappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.