Metro
Metro Nieuws 14 aug 2018 / 10:24 uur

Waarom mannen beter kunnen kaartlezen dan vrouwen

We hebben het allemaal weleens gehoord, het cliché dat mannen beter zouden kunnen kaartlezen dan vrouwen. Het blijkt dat mannen hier allesbehalve trots op zouden moeten zijn, omdat dit alles te maken heeft met discriminatie.

Navigeren

Onderzoekers van de University College of London deden oorspronkelijk onderzoek naar dementie, maar ze kwamen met een verrassende conclusie. Ze lieten twee en een half miljoen patiënten een spel spelen waarin hun navigatie getest werd. Navigeren is namelijk een van de eerste vaardigheden die dementerenden verliezen.

De wetenschappers kwamen tot de conclusie dat mannen zich over het algemeen beter konden oriënteren dan vrouwen. Toen ze die verschillen beter bestudeerden, ontdekten ze dat in landen met weinig gelijkheid tussen de twee geslachten, vrouwen minder goed de weg vonden. In landen waar mannen en vrouwen gelijk zijn, is er nauwelijks verschil.

Cultureel gegeven

Goed kunnen kaartlezen is dus een cultureel gegeven en heeft weinig met de genen te maken. De wetenschappers kwamen nog tot enkele andere verrassende conclusies. Zo kunnen mensen in rijke landen zich beter oriënteren en begint je gevoel voor richting al af te nemen vanaf je tiende levensjaar.

Reageer op artikel:
Waarom mannen beter kunnen kaartlezen dan vrouwen
Sluiten