Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

VVD-kamerlid exit om relatie met jonge medewerker

VVD’er Han ten Broeke (49) verlaat de Tweede Kamer na onthullingen in HP/De Tijd over zijn relatie met een jonge fractiemedewerker.

Aangifte

De relatie met de 25-jarige medewerker speelde in 2013, maar nu deze openbaar is geworden besluit Ten Broeke de Tweede Kamer alsnog te verlaten, meldt hij in een verklaring.

Het tijdschrift schrijft dat de vrouw in kwestie Ten Broeke beschuldigde van „seksueel grensoverschrijdend gedrag". Ten Broeke bestrijdt de aantijging. De vrouw deed uiteindelijk geen aangifte.

Ongelijkwaardig

Volgens Ten Broeke was er sprake van een „kortstondige, intieme relatie" die wel „ongelijkwaardig was". „Niet in de zin van macht of gezag, maar wel gezien het feit dat ik Kamerlid was en zij een medewerkster van midden twintig. Als ik daar nu op terugkijk, had ik mijzelf dat nooit mogen toestaan. Het was niet oké, had niet mogen gebeuren en zal nooit meer gebeuren."

De VVD voerde destijds een integriteitsonderzoek uit, maar de uitkomsten hiervan zijn geheim. Hetzelfde geldt voor een overeenkomst die Ten Broeke en de medewerker sloten, om niet over de zaak te spreken. Feit is wel dat Ten Broeke kon aanblijven.

Gezin

Maar, zo zegt het Kamerlid donderdag in een verklaring, ,,nu is de kwestie openbaar geworden en is een situatie ontstaan die ik niet kan beheersen. Dat wil ik mijn familie, vrienden, mijzelf, maar zeker ook mijn fractiegenoten en partij, niet aandoen.”

Ten Broeke is al elf jaar een invloedrijk lid van de fractie. Hij was woordvoerder buitenland en voorzitter van de Kamercommissie Defensie. Hij is ook campagneleider geweest. Hij stond op plaats negen van de VVD-kandidatenlijst bij de laatste Kamerverkiezingen.

Ybeltje

Zijn naam deed al jaren de ronde voor een kabinetspost. De laatste keer was na de val van Halbe Zijlstra in februari als minister van Buitenlandse Zaken. Hij liet toen weten niet beschikbaar te zijn wegens ziekte. Oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes schreef vorig jaar in haar boek dat Ten Broeke geen kabinetspost kreeg ,,omdat er in het verleden ‘iets’ was voorgevallen".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.