Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 aug 2018 / 12:45 uur

Tweede Kamer wil vaccinatie-eis kinderdagverblijf

Is jouw kind niet ingeënt? Dan moet een kinderdagverblijf het voortaan kunnen weigeren. De VVD en D66 willen dat de verblijven in het vervolg van ouders moeten kunnen eisen dat hun kroost een prikje tegen ziektes als mazelen, rode hond en de bof heeft ontvangen. Het voorstel kan op veel steun rekenen en er lijkt een kamermeerderheid voor te zijn.

Nieuwe wet

Meerdere coalitiepartijen zien wel iets in zo’n maatregel, maar het kabinet hoopt nog steeds de daling van het aantal kinderen te keren door ouders beter voor te lichten. Over de kwestie hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in het regeerakkoord niets afgesproken.

Een toelatingseis is momenteel niet toegestaan, maar daar wil VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff verandering in brengen. ,,Ik kan er met mijn pet niet bij dat die daalt’’, zegt Dijkhoff over de vaccinatiegraad in Nederland. Hij vindt het eigenlijk ,,te absurd voor woorden dat de overheid maatregelen zou moeten nemen zodat ouders hun kinderen basaal beschermen. Maar als gezond verstand minder wordt gebruikt, zullen we toch moeten kijken of we in ieder geval kunnen zorgen dat je kind geen gevaar loopt op een opvang.”

D66 wacht niet op het kabinet en wil de maatregel vanuit de Tweede Kamer regelen. Kamerlid Rens Raemakers komt zelf met een wetsvoorstel. Dat kan in ieder geval rekenen op de steun van CDA, SP en PvdA.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tweede Kamer wil vaccinatie-eis kinderdagverblijf
Sluiten