Daisy Heyer
Daisy Heyer Nieuws 15 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Tot 2022 blijft het bloedheet in de zomermaanden’

Twijfelde je over het aanschaffen van een airco nadat je de hittegolven van de afgelopen weken – al zwetend in je kamer – uiteindelijk toch hebt overleefd? Nou, koop er maar één want het blijft de komende vier zomers sowieso hartstikke heet. Althans, dat meent KNMI-onderzoeker Sybren Drijfhout.

Warme anomalie

Samen met een Franse collega schrijft hij in Nature Communications dat de aarde vanaf dit jaar tot 2022 in de ban zal zijn van een ‘warme anomalie’. Volgens de onderzoekers zat er van het jaar 2000 tot 2014 een pauze in de opwarming. Nu is de aarde bezig met een inhaalslag. De kans op extra hete zomers tot 2022 zou zeventig procent zijn.

De Volkskrant analyseerde de uitspraken van Drijfhout en zijn collega en sprak ook met Wilco Hazeleger van het eScience Center in Amsterdam. Die noemt de voorspelling ‘bijzonder’. Hij wijst erop dat de metingen slechts over een heel kort aantal jaar gaat.

De stranden zijn met het hete weer drukbezocht dit jaar en daar zal weinig verandering in komen. / ANP

Dat neemt natuurlijk niet weg dat Drijfhout en zijn collega deze zomer goed hadden voorspeld. Toch maar een spaarpotje aanmaken voor die airco dus…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.