Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 27 aug 2018 / 08:19 uur

Tipgever: ‘Jos Brech woonde in een tentje in Spanje’

Ze hebben ‘m! Jos Brech is dankzij dé gouden tip van een alerte Nederlander opgepakt in Spanje. De tipgever, een 46-jarige man die verder anoniem wil blijven, woont in Spanje en had Brech herkend van foto’s die van hem zijn verspreid.

‘Snelle uitlevering’

„Hij zat in een tentje in het bos, vlakbij een huis dat al jaren wordt bezocht door meerdere mensen”, vertelt de tipgever vanuit de Spaanse Pyreneeën aan De Telegraaf. In het Spaanse dorpje Castelltercol, net boven Barcelona, werd Brech zondagmiddag aangehouden.

De verdachte van de moord op Nicky Verstappen in 1998 had zijn paspoort bij zich, dus kon makkelijk worden aangehouden. Hij wordt nu vastgehouden in een cel en maandag voorgeleid voor de rechtbank in Barcelona, meldt de Spaanse krant La Vanguardia. Volgens de krant zou de 55-jarige Brech al in de komende dagen aan Nederland kunnen worden uitgeleverd. De hoofdofficier van justitie zei maandagochtend in een persconferentie dat hij hoopt dat Jos Brech snel wordt uitgeleverd door Spanje.

‘Keurige man’

De Nederlandse getuige had hem in juli al eens gezien en gesproken, en voor het laatst begin deze maand. „Hij leeft graag in de natuur, had hij me laten weten. Daarom zat hij daar”, vertelt de tipgever. „Hij zag er netjes uit, niet verwilderd of zo. Het is verder een keurige man.”

Brech, een ervaren bushcrafter, verdween in februari van de radar. Een bushcraft-collega van Brech zegt in het Brabants Dagblad dat Brech rond zijn verdwijning bewust heeft gezocht naar afgelegen dorpjes in het noorden van Spanje. Dat Brech is aangehouden in Spanje is, verbaast hem ook niets.

Dat denkt ook Peter R. de Vries, die de familie Verstappen bijstaat. „Jos wist heel goed dat hij werd gezocht”, zegt De Vries op NPO Radio 1. „Hij is ook niet naar Nederland gegaan toen zijn moeder overleed en wist dat hij voor DNA-onderzoek naar Nederland moest komen.” De Vries houdt er rekening mee dat Brech zich beroept op zijn zwijgrecht.

Familie is opgelucht

De familie van Nicky is enorm opgelucht. Op Twitter laat Peter R. de Vries weten: „De familie en ik zijn vanavond ingelicht door politie. Geweldig!! Eindelijk!!! Hulde voor het rechercheteam. Familie is enorm opgelucht, er valt 25.000 kilo van hen af!! Recht krijgt zijn loop!!!”

Ook de politie is ‘heel blij’ dat mensen massaal hebben geholpen met de zoektocht naar Brech. De politie in Limburg heeft zo’n 1500 tips binnengekregen. De tiplijn blijft overigens nog steeds open.

Het speciale telefoonnummer 088 – 16 88 999 van de politie in Limburg is tot 31 augustus van 8.00 uur tot 22.00 uur bereikbaar voor tips in de zaak rondom Nicky Verstappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tipgever: ‘Jos Brech woonde in een tentje in Spanje’
Sluiten